Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a convocat în ședință pe 23 octombrie. Membrii CSP au aprobat regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. S-a întâmplat după aproape patru ore de deliberări.
Un membru al CSP a formulat o opinie separată. Hotărârea poate fi contestată în condițiile legii.
Totodată, CSP a anunțat concursul pentru funcția de procuror general, după ce subiectul a fost inclus pe ordinea de zi, la propunerea ministrei Justiției.
22 noiembrie 2023 e data-limită pentru depunerea dosarelor.
Criteriile pentru persoanele eligibile de a participa la concurs:
- are experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului obținut în jurisdicția Republicii Moldova sau jurisdicție străină, inclusiv organizații internaționale, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de judecător, procuror, avocat sau ofițer de urmărire penală;
- deține cetățenia Republicii Moldova;
- cunoaște limba română;
- în privința ei nu este instituită o măsură de ocrotire judiciară;
- are diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau alt act de studiu în domeniul dreptului echivalent acestuia, recunoscut de structura militară pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor;
- se bucură de o reputație ireproșabilă;
- anterior nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni;
- este aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror;
- are calități manageriale;
- în ultimii trei ani, până la anunțarea concursului, nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau unei organizații social politice;
în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
- Ce trebuie să conțină dosarul: cererea de participare la concurs; copia actului de identitate; CV-ul; copia diplomei de studii superioare de licență și copia diplomei de studii superioare de master în domeniul dreptului sau a unui alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor; cazierul judiciar detaliat; certificat medical privind starea sănătății; documente ce atestă experiența profesională; referința de la ultimul loc de muncă; scrisoare de motivație; conceptul de management și dezvoltare instituțională; declarația pe propria răspundere conform căreia în ultimii trei ani, până la anunțarea concursului, nu a fost membră sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau unei organizații social politice; nu a deținut calitatea de membru al CSP și nu are interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.
Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a spus că am putea avea un nou procuror general cel târziu în ianuarie 2024.
Reamintim că pe 26 septembrie, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal și demis în baza unei hotărâri a CSP din 23 mai 2022. Anterior, o comisie specială i-a analizat activitatea lui Stoianoglo la șefia Procuraturii Generale și a apreciat-o cu calificativul „nesatisfăcător”, oferindu-i 2,19 puncte.
În 5 octombrie 2021, Alexandr Stoianoglo a fost reținut, fiind cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Anul trecut, avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns de două ori la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, pentru că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia CSP prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție.
În iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind cazul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit avocatului Victor Munteanu, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale.
De asemenea, Curtea Europeană a cerut Guvernului să explice de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa.
În luna septembrie 2022, Guvernul de la Chișinău a expediat CEDO explicațiile solicitate în dosarul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. În răspunsul expediat, Guvernul s-a referit la plasarea în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, dar și la motivele suspendării acestuia din funcția de șef al Procuraturii Generale.