UE salvează Moldova în plină criză energetică. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat un pachet de sprijin din partea blocului comunitar, pentru a asigura energia necesară pentru întreg teritoriul țării, inclusiv malul stâng al Nistrului.
Pachetul de sprijin, realizat în colaborare cu Comisia Europeană, are trei componente:
Intervenția imediată: Un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale va fi acordat pentru a menține presiunea în sistemul de alimentare a malului stâng al Nistrului, până pe 31 ianuarie 2025;
Intervenția de urgență: UE va oferi un grant de 30 milioane de euro pentru achiziționarea de gaze naturale pentru perioada 1-10 februarie, pentru a produce energie electrică la prețuri anticriză atât pentru malul drept, cât și pentru malul stâng al Nistrului:
Program de reziliență energetică pe doi ani: Acesta va include investiții semnificative în producerea și distribuirea energiei electrice și măsuri pentru reducerea tarifelor, cu scopul de a asigura stabilitatea sectorului energetic pe termen lung.
„Obiectivul nostru este să punem capăt imediat crizei umanitare din stânga Nistrului, să oferim ajutor suplimentar tuturor cetățenilor Republicii Moldova și să asigurăm dezvoltarea și reziliența sectorului energetic al țării pe termen lung”, a subliniat prim-ministrul.
Dorin Recean a mai declarat că Rusia a eșuat:
„Soluția pe care o propunem astăzi, împreună cu UE, este încă o dovadă a prietenei și a intenției reale de ajutor a UE și a statelor membre si a prietenilor RM. Cu obiectivul ca să facem viața mai ușoară pentru cetățenii din RM, mă refer la toți, la toată Republica Moldova, inclusiv stânga Nistrului, dar și să putem să oprim acest șantaj energetic de acum înainte.
Soluția demonstrează încă o dată angajamentul UE pentru sprijinirea dezvoltării reale a bunăstării în RM. Noi cu toții știm cine este la baza acestei crize, mă refer la faptul că Rusia intenționat i-a lăsat pe cei din stânga Nistrului fără gaze naturale, i-a lăsat în întuneric, i-a lăsat fără căldură, i-a lăsat fără apă. Totuși, Rusia a eșuat să ofere condiții elementare cetățenilor chiar dacă povestește că permanent au grijă de ei și vedem cum Kremlinul i-a lăsat pradă acestei disperări. Guvernul RM nu va permite un astfel de scenariu, am muncit zi de zi. Aici vreau să apreciez acest gest de solidare al UE, al țărilor membre, al țărilor prietene ale RM”.
„La mijlocul iernii, mai mult de 350.000 de locuitori din regiunea transnistreană sunt lăsați în întuneric și frig, pentru că Rusia a decis să oprească livrările de gaze. Pur și simplu nu putem accepta ca oamenii de pe continentul nostru să nu aibă acces la cele mai elementare servicii. Dar vremurile dificile dezvăluie adevărații prieteni. De aceea, azi lansăm o mână de ajutor. Vom livra gaze către locuitorii din Transnistria și le vom restabili accesul la electricitate și încălzire”, a declarat la rândul său președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus a invocat pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova este pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.