Fermierii din Moldova anunță noi proteste în centrul Capitalei, după finalizarea lucrărilor de recoltare. Anunțul a fost făcut de către Asociația „Forța Fermierilor”, potrivit căreia, agricultorii se văd nevoiți să iasă în stradă, din caza crizei profunde din domeniul agriculturii, dar și a lipsei de acțiuni din partea autorităților. Chiar dacă Guvernul a aprobat cele 200 de milioane de lei pentru a oferi compensații, fermierii spun că suma este mult prea mică.
În declarația Asociației se spune că agricultorii au cerut în numărate rânduri să discute cu premierul Dorin Recean, dar acest lucru nu s-a întâmplat și că Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în față greutăților enorme, care au apărut în circumstanțe care nu depind de ei.
„Toate propunerile asociației Forța Fermierilor despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne ect. fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă. Doar în iunie 2023 Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a înaintat un demers către UE pentru acordarea unui sprijin”, se spune în comunicatul fermierilor.
Am solicitat o reacție din partea Executivului, dar purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă a precizat că instituția nu va comenta acuzațiile fermierilor.
Potrivit agricultorilor, suma de 200 de milioane de lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă este de 6 ori mai mică decât cea necesară, comparând compensațiile pe care le primesc cu cele ale fermierilor din Polonia, România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria, unde acestea variază între 300 și 674 euro per hectar de grâu. În acest context, fermierii sunt nemulțumiți și de rezistența ministrului agriculturii pe marginea ideii de a institui moratoriu la plata creditelor. L-am contactat pe ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru a ne spune poziția lui în acest context, dar oficialul nu a răspuns la apelurile noastre.
TV8.md reamintește că pe parcursul lunii iunie, mai mulți fermieri au venit la Chișinău cu peste 150 de tractoare din diferire regiuni ale țării. Aceștia au protestat în Piața Marii Adunări Naționale, dar și în fața Parlamentului și a Președinției. După anunțul autorităților de identificare a celor 200 de milioane de lei, fermierii au decis să suspende protestele până pe 1 august, dar cu anumite revendicări. Printre ele se numără identificarea surselor financiare suplimentare, aducerea a 4 mii de tone de motorină din România și stabilirea unui moratoriu privind înghețarea penalităților și dobânzilor față de creditori.