Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1081: Atac masiv, ruptură finală și apel G7! Zelenski arată oferta pentru Trump: „Să facem o înțelegere”

/VIDEO/ Atenție! Nu uitați să vă înregistrați pe compensatii.gov.md: Ce ajutor la contor vom primi, în funcție de vulnerabilitate

missing
25 noiembrie 2023, ora 17:00

Dacă nu ați apucat să vă înregistrați pe compensatii.gov.md, pentru a beneficia de facturi mai mici la energie, o mai puteți face astăzi, 25 noiembrie. Cei care nu vor reuși să depună cererile până atunci, vor putea solicita compensații și mai târziu, însă acestea vor fi acordate începând cu luna următoare. 

Potrivit Ministerului Muncii și protecției Sociale, în acest an atribuirea categoriilor de vulnerabilitate va fi mai bine corelată cu cheltuielile de consum ale gospodăriilor, care vor fi diferențiate în funcție de mediul de trai: rural sau urban. 

Totodată, se va ține cont de prezența în gospodărie a persoanelor cu dizabilități severe, pentru care cheltuielile de consum sunt mai mari, astfel familiile care au membri cu un grad sever de dizabilitate vor putea beneficia de compensații mai mari la energie.

Familiile cu copii mici, de asemenea, vor putea beneficia de compensații mai mari, pentru că în cazul acestora, din venitul global al gospodăriei vor fi excluse indemnizațiile pentru copii: indemnizația unică la nașterea copilului, indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului și indemnizația lunară de suport pentru copiii gemeni, alocația socială de stat pentru copii în cazul pierderii întreținătorului.

Compensațiile la energie vor fi acordate doar gospodăriilor care se vor înregistra pe platforma compensatii.gov.md. Pentru a primi compensații, trebuie să vă înregistrați, pe platforma online compensatii.gov.md, personal sau cu ajutorul asistentului social/bibliotecarului. 

Asistenții sociali și bibliotecarii vor oferi suport la înregistrare persoanelor care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale pentru a depune cererea online.

Cei care au întrebări despre programul de compensații la energie „Ajutor la contor” sau care întâmpină dificultăți la înregistrarea cererii online, pot apela Linia verde 0 8000 5000 sau scrie pe adresa de e-mail: suport@compensatii.gov.md. În regim normal, Linia verde activează de luni până vineri, de la 10:00 până la 20:00, iar sâmbăta – de la 10:00 până la 16:00.

Recent, Guvernul a făcut publice mărimea ajutoarelor la facturi pentru iarnă, iar diferența față de anul trecut este că nu vor mai exista din cei care vor avea compensații concomitent pentru gaze, lumină și căldură. Totuși, statul susține că își va asuma o treime din costul gazelor pe care le vom arde în perioada noiembrie-martie și aproape 60 la sută din factura la căldură. 

Pentru acest an, Guvernul a stabilit șapte categorii de vulnerabilitate. Este vorba de categoria de vulnerabilitate extremă, foarte ridicată, ridicată, medie, scăzută, primară și fără vulnerabilitate. 

Astfel, cei care nu vor avea categorie de vulnerabilitate sau vor primi categoria primară vor achita prețul total stabilit de furnizor, adică 18,07 lei per metru cub. Cei cu categoria de vulnerabilitate scăzută vor achita câte 17 lei, categoria medie - 12,6 lei, ridicată - câte 12,4 lei, iar foarte ridicată - câte 12,2 lei pentru un metru cub. Gospodăriile care vor avea gradul de vulnerabilitate energetică extremă vor achita cel mai puțin - 12 lei pentru un metru cub de gaz. Precizăm că plafonul de consum este de 180 de metri cubi de gaz, iar cei care vor depăși acest consum vor achita tariful integral de 18,07 lei.

Energia termică va fi compensată până la un plafon de 1,3 gigacalorii pe lună. Astfel, gospodăriile cărora le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate energetică extremă vor achita câte 1.450 de lei pentru o gigacalorie. Gospodăriile cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor achita câte 1.475 de lei gigacaloria, categoria ridicată - câte 1.500 de lei, iar cei cu categoria medie vor plăti câte 1.525 de lei pentru o gigacalorie. Gospodăriile cărora le va fi atribuită categoria de vulnerabilitate scăzută vor plăti câte 2.100 de lei, iar cele cu categoria primară - 2.900 de lei pentru o gigacalorie. Familiile care nu vor avea stabilită o categorie de vulnerabilitate vor achita integral tariful actual în valoare de 3.457 de lei. 

Energia electrică va fi compensată doar pentru consumatorii care o vor utiliza în mod prioritar pentru încălzire, iar plafonul nu trebuie să depășească un consum de 1.500 de kilowați per lună. Astfel, gospodăriile cu categoria de vulnerabilitate extremă vor plăti câte un 1,54 lei pentru un kilowatt oră. Consumatorii cu categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti câte 1,74 lei per kilowatt, iar cei cu categoria ridicată - câte 1,94 lei. Cei cu categoria medie vor plăti 2,14 lei, categoria scăzută - 2,34 lei, iar locuințele cu categoria de vulnerabilitate primară vor plăti câte 2,54 lei per kilowatt oră. Gospodăriile care vor primi categoria fără vulnerabilitate vor achita integral tariful reglementat: 2,88 lei pentru cele conectate la FEE Nord și câte 2,39 lei pentru cele de la Premier Energy.

Guvernul a precizat cum au fost stabilite gradele de vulnerabilitate energetică. Astfel, consumatorii non vulnerabili sunt cei care utilizează mai puțin de cinci la sută din veniturile lor la achitarea energiei. Cei care utilizează între cinci și zece la sută vor fi la categoria primară, iar cei care cheltuie între 10 și 20 de procente din venituri pentru factură sunt la vulnerabilitate scăzută.

Autoritățile susțin că prin mecanismul de vulnerabilitate energetică din acest an s-a încercat ca 80 la sută din gospodării să aibă parte de compensații. Potrivit Guvernului, în acest an pentru compensații la energie în perioada rece a anului vor fi alocate aproape 2,8 miliarde de lei. Suma va acoperi atât compensațiile în factură, cât și cele sub formă de plată monetară în valoare de 800 de lei per gospodărie.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Republica Moldova – „CRIZĂ FĂRĂ SFÂRȘIT” /De ce justiția nu se „tratează” de criza în care s-a pomenit de ani buni? /Cine este vinovat de faptul că REFORMA nu mai vede lumina din capătul tunelului? /Cu ce se va încheia epopeea procuraturilor? /Dintr-o criză – în alta: Care este planul autorităților pentru depășirea problemelor din energetică? Ce să facă oamenii până guvernarea va veni cu soluții? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Criza energetică se adâncește. Are soluții Chișinăul pentru cele mai proaste scenarii de evoluție a lucrurilor în stânga Nistrului, dar și cum asigură necesarul de energie pentru malul drept, dacă Transnistria rămâne pe întuneric, iar curentul electric ajunge la noi tot prin regiunea necontrolată? Analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu invitații: Dorian Istratii, deputat PAS; Grigore Novac, deputat BCS; Sergiu Tofilat, vicepreședinte Partidul Schimbării.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Criza energetică sau criza deciziilor politice? /Cine trebuie să-și asume prețul independenței? /Empatie, tactică, strategii – cu ce ne alegem din criza regiunii transnistrene?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Care au fost evenimentele politice care au marcat anul 2024, dar și ce scenarii ne așteaptă în 2025 - aflăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Lilian Carp, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Nicolae Negru, analist politic
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov vine astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Continuăm discuțiile despre criza energetică și nu doar. /Întrebările voastre către fostul ministru - le puteți lăsa în comentarii. /Compensații la energie, motiv de nemulțumiri. Facem claritate împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Stare de urgență în energetică? Dorin Recean l-a demis pe Victor Parlicov și a cerut demisia lui Sergiu Tofilat și Victor Bânzari. /Ce urmează? Ce va schimba plecarea acestora? /Răspunsul la aceste întrebări și nu doar - aflăm la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
INTERVIU EXCLUSIV cu Elena Lasconi, candidata USR la funcția de președintă a României. /Ce ofertă electorală are pentru românii din Republica Moldova aflați la „Cutia Neagră” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Remanierile mult așteptate s-au produs. Cine sunt miniștrii care s-au opus demisiei? Cât de potriviți sunt noii membri ai Guvernului? Cum asigurăm securitatea și reformarea justiției până la capăt? Premierul Dorin Recean este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Se clatină mai multe fotolii din Guvernul Recean. Cine sunt următorii membri care vor părăsi funcțiile - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. /Invitați: /Radu Marian, deputat PAS /Adrian Albu, deputat BCS /Dinu Plîngău, președinte PPPDA
Cutia Neagră
Cutia Neagră
VETTINGUL este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. /Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? /Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? /Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? /Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem – discutăm la Cutia Neagră PLUS. /Invitați: Andrei Bivol, vicepreședintele Comisiei Vetting; Dumitru Racoviță, judecător.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mažeiks, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile campaniei prezidențiale. /Informații compromițătoare, voturi cumpărate și dezbateri evitate - despre toate astea și nu doar - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Poliția anunță despre 39 DE MILIOANE DE DOLARI folosiți pentru influențarea rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și a referendumului din 20 octombrie. /Ce așteptări sunt pentru turul doi? Cât de legitime pot fi considerate aceste alegeri - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață, împreună cu: /Vasile Grădinaru, deputat PAS /Ștefan Gligor, președinte Partidul Schimbării /Alexandru Tănase, ex-președinte al Curții Constituționale.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Care sunt prognozele referendumului de duminică? Este sau nu umbrit acesta de alegerile prezidențiale? Care este miza, dar și scenariile ce ar putea avea loc după vot – analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Nicu Popescu, președintele Asociației Cetățeni pentru Europa /Iulian Groza, președinte IPRE.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
De unde vin milioanele pentru destabilizări și cine își va asuma consecințele? De ce unor politicieni le este frică de integrarea în Uniunea Europeană? /Vom mai avea surprize până la alegeri? Cine ar putea fi exclus din cursa prezidențială? Cine sunt candidații care au ajuns în vizorul poliției și procurorilor?
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.

A dat foc mașinii din cauza unei datorii: Cum a fost „pedepsit” un șofer, după ce nu a întors banii împrumutați
A dat foc mașinii din cauza unei datorii: Cum a fost „pedepsit” un șofer, după ce nu a întors banii împrumutați
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Andra, în vizită la Chișinău. Cu ce artist de la noi s-a întâlnit dimineața, la o cafea
/VIDEO/ Andra, în vizită la Chișinău. Cu ce artist de la noi s-a întâlnit dimineața, la o cafea
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Cine e Arcadie Vicol, afaceristul cu investiții dubioase în România
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Cine e Arcadie Vicol, afaceristul cu investiții dubioase în România
/VIDEO/ Concertul Taniei Turtureanu, pe ultima sută de metri: Cum decurg pregătirile pentru spectacolul de la Palatul Național
/VIDEO/ Concertul Taniei Turtureanu, pe ultima sută de metri: Cum decurg pregătirile pentru spectacolul de la Palatul Național

/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău

missing
08 februarie 2025, ora 23:42

Bună, prieteni! Astăzi vorbim Verde-n ochi despre suspendarea finanțării din partea SUA pentru Republica Moldova și cum acest fapt a devenit o adevărată sărbătoare pentru o mână de frustrați politici de la noi.

Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor proruși de la Chișinău

Pe 20 ianuarie, în prima zi de preluare a mandatului de președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump a decis să oprească temporar tot ajutorul american de stat pentru țările lumii. În mare parte, acest ajutor era acordat prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională, USAID.

Anunțul lui Trump a fost întâmpinat cu o bucurie euforică de trubadurii proruși din întreaga lume. La Chișinău, cei mai extaziați sunt politicienii din opoziție care își zic proeuropeni. Discursurile acestora au devenit deosebit de veninoase în special după ce consilierul miliardar al președintelui american, Elon Musk, a numit USAID  o organizație criminală.

Să fie clar din start, toți cei care s-au bucurat anticipat de posibila desființare a USAID au avut în trecut o colaborare strânsă cu această agenție americană. Au beneficiat de granturi din partea acesteia, au tăiat panglici la evenimente publice de inaugurare a drumurilor, obiectelor sociale și de infrastructură construite în cadrul unor proiecte USAID.

Acești politicieni marginali au încercat să denatureze esența suportului oferit de USAID în Moldova, pretinzând că americanii au finanțat astfel partide politice și ONG-uri care au ajuns să controleze statul. A, da, și mass-media care de-a lungul anilor a făcut investigații despre cum acești politicieni obijduiți au furat banii publici în perioada în care s-au aflat la guvernare. Supărarea lor e firească. Le înțeleg perfect bucuria și adevăratele motive din spate. Ce însă nu pot accepta este manipularea grosolană la care se dedau cu privire la USAID și esența suportului acestei agenții.

33 de ani de activitate USAID în R. Moldova și peste 1 miliard de dolari investiți. Unde au mers banii?

În cei 33 de ani de activitate în R. Moldova, USAID a alocat peste 1 miliard de dolari. Banii au fost cheltuiți aproape în exclusivitate pe proiecte din domeniul educației, turismului, modernizarea agriculturii, dezvoltarea micilor afaceri rurale și a tehnologiilor informaționale.

Pe cine au în vedere acești politicieni frustrați când vorbesc despre USAID ca despre o organizație criminală, iar despre beneficiarii proiectelor USAID drept membrii ai organizației criminale?

Se referă poate la acești producători de miere care au beneficiat, în diferite perioade de timp, de suport din partea USAID pentru a pune pe roate mici afaceri de familie?

Sau poate ei îi consideră criminali pe micii antreprenori din Butuceni și alte regiuni ale Moldovei unde, cu suportul USAID, acești oameni simpli au deschis pensiuni, contribuind astfel la dezvoltarea turismului rural în Moldova?  

Activitățile „criminale” ale USAID în domeniul agriculturii, pentru care de altfel agenția a alocat cei mai mulți bani, au reprezentat poate susținerea micilor agricultori care cresc zarzavaturi, căpșuni și pomușoare?

Iar dacă astăzi vinurile moldovenești sunt premiate la competiții internaționale și sunt bune nu doar de vopsit garduri din Rusia, acesta este în primul rând meritul USAID. Agenția americană a oferit granturi de zeci de milioane de dolari pentru dezvoltarea industriei vinicole din Moldova de care suntem astăzi atât de mândri.

Cui îi convine sistarea suportului american?

Granturile USAID au ajuns în Moldova în toate timpurile. Și pe vremea lui Vladimir Voronin, și în timp ce Vlad Filat era premier, și pe când Ion Chicu conducea Guvernul, dar și în perioada mandatului lui Igor Dodon. Agenția americană pentru Dezvoltare Internațională a fost aici pentru a acoperi incapacitatea guvernanților din acest stat să-și susțină proprii cetățeni să crească și să se dezvolte. Pentru asta ar trebui să le spună un MARE MULȚUMESC.

Frustrații sunt victime ușoare ale celor care vor destabilizarea R. Moldova. Sistarea suportului american pentru R. Moldova îi convine unui singur jucător extern -  Rusia! Doar așa, suportul Kremlinului pentru Moldova se poate egala suportului Washingtonului. Zero ruble de la ruși ar fi egal cu zero cenți de la americani.

Acestea fiind spuse, vă întreb Verde-n ochi pe voi, cei care ați scos pietrele din sân pentru a le arunca în USAID: Interesele cui le serviți atacând în haită instituția care a contribuit la prosperitatea Republicii Moldova?

/VIDEO/ Verde-n ochi: PA și PCCOCS vor fi lichidate? Urmează duelul! Reforma anticorupție e în mercur retrograd
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.

Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
Misterul morții la salonul de înfrumusețare: Ce se întâmplă la 4 zile de la decesul femeii de afaceri
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Cine e Arcadie Vicol, afaceristul cu investiții dubioase în România
/PROMO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Cine e Arcadie Vicol, afaceristul cu investiții dubioase în România
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră
/VIDEO/ Caz tragic la Drochia: O gravidă a murit acasă. Medicii au încercat s-o resusciteze timp de o oră

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.