În ziua 982 de război ambele tabere au lansat atacuri cu drone. Aproape 50 de drone și trei rachete au vizat Ucraina noaptea trecută, însă cele mai multe au fost distruse, iar rachetele nu și-au atins țintele. Atac cu drone ucrainene și la Moscova. Capitala țării agresoare și alte regiuni rusești au fost ținta unor atacuri cu drone ucrainene în noaptea de 30 octombrie. Conform presei ruse și canalului 24, dronele au lovit Moscova, iar aeroportul Șeremetievo a activat temporar planul „Covor” pentru securizarea spațiului aerian.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat reacția „zero” a Occidentului în faţa desfășurării de trupe nord-coreene în Rusia pentru a fi trimise să lupte în Ucraina, informează AFP. Ucraina ar putea cere Curții de la Haga arestarea lui Kim Jong-un, după intrarea trupelor nord-coreene în război de partea Rusiei.
UPDATE Statele Unite şi Rusia sunt "în pragul unui conflict militar direct", a declarat ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat vineri de cotidianul turc Hürriyet, relatează AFP.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 48 de drone asupra Ucrainei, precum și trei rachete Kh-59/69. 31 de drone și o rachetă au fost distruse de apărarea aeriană, au anunțat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Celelalte două rachete nu și-au atins țintele, a comunicat sursa citată. 14 drone au dispărut de pe radar în urma bruiajului electronic, iar trei au zburat spre Belarus. Apărarea aeriană a fost activată în regiunile Kirovohrad, Cerkasî, Kiev, Vinița, Jîtomîr, Hmelnîțkîi, Sumî, Cernigău, Odesa și Poltava, scrie Spotmedia.
UPDATE Potrivit Ministerului rus al Apărării, apărarea antiaeriană a Rusiei a doborât în timpul nopții 83 de drone. 36 de drone au fost distruse în regiunea Kursk, 20 în Brinsk, 12 în Crimeea ocupată, opt în Voronej, patru în Oriol și trei în Belgorod. Alexandr Bogomaz, guvernatorul regiunii Briansk, a anunțat că o dronă a lovit un bloc din orașul Briansk, rănind o persoană.
UPDATE Continuă luptele pe front. Rușii au lansat 170 de atacuri asupra pozițiilor ucrainene în ultimele 24 de ore, concentrându-și operațiunile ofensive în Kurahove și Pokrovsk. Forțele ucrainene au respins 60 de atacuri în sectorul Kurahove și 35 în Pokrovsk, a transmis vineri Statul Major ucrainean. Trupele ruse au avansat în apropierea a cinci localități și a unei zone populate din regiunea Donețk, potrivit celor mai noi date centralizate de grupul ucrainean de analiză DeepState. „Inamicul a avansat în apropiere de Novoukrainka, Bohoiavlenka, Maksîmilianivka, Pobieda, Kostiantînivka și în Novodmîtrivka”, a arătat grupul de analiști militari citat de Ukrainska Pravda.
UPDATE Pe lângă trupele nord-coreene trimise acolo pentru a lupta împotriva Ucrainei, Coreea de Nord a furnizat Rusiei peste 1.000 de rachete, a declarat joi ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
UPDATE Gărzile de corp ale lui Vladimir Putin au dezvăluit din neatenție prezența lor în mai multe locații secrete și au oferit astfel informații despre locul în care se află liderul de la Kremlin, scrie Newsweek. O anchetă a fost deschisă pentru această breșă majoră de securitate.
UPDATE Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, a estimat joi că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-a putea încheia "meci nul", ilustrând acest conflict ca un meci de fotbal, relatează agenţia DPA. "Ucraina nu va câştiga pe câmpul de luptă. Ucrainenii şi Occidentul îşi dau seama de acest lucru. Așadar, trebuie să te miști, trebuie să ajungi la un acord", a spus Lukaşenko la o conferinţă de securitate desfășurată în capitala belarusă Minsk. "Şi trebuie făcut imediat, pentru că ar putea fi meci nul. Folosesc limbajul sportiv aici", a completat el, amintind de ocazia irosită a semnării unui acord între Kiev şi Moscova în martie 2022, după ce Rusia lansase invazia în Ucraina pe 24 februarie acel an, notează Realitatea.
UPDATE Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, avertizează că soldații nord-coreeni trimiși în Rusia ar putea fi introduși pe front împotriva forțelor ucrainene în zilele următoare.
UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune sud-coreean KBS că, după intrarea trupelor nord-coreene în război, Ucraina va putea depune la Curtea Penală Internațională o solicitare de arestare a dictatorului Kim Jong-un, așa cum s-a întâmplat şi în cazul dictatorului rus, Vladimir Putin. Zelenski a mai anunțat că Ucraina va cere oficial Seulului asistență militară, în special artilerie şi sisteme antiaeriene. Potrivit președintelui, Putin verifică acum cum va reacționa Occidentul la participarea trupelor nord-coreene la războiul împotriva Ucrainei, scrie Rador.
UPDATE Pentru că nu mai poate exporta multe gaze în Europa, Rusia a inundat piața cu îngrășăminte pentru agricultură foarte ieftine care creează concurență neloială fabricilor de pe bătrânul continent. Statul condus de Vladimir Putin construiește deja capacități suplimentare de 6 milioane de tone, în timp ce la nivel european s-au închis deja, definitiv sau temporar, mai multe unități de producție, scrie NewsWeek.
UPDATE Gigantul ucrainean de gaze Naftogaz și cinci dintre filialele sale au pierdut în primă instanță, la Tribunalul București, procesul prin care cereau executarea în România a unei hotărâri a Curții de Arbitraj de la Haga.
UPDATE Mai mulți militari nord-coreeni au fost văzuți și la Donețk, în Ucraina ocupată, în afara celor 8.000 confirmați deja în regiunea Kursk. ”Carnea de tun” nord-coreeană este condusă de trei generali de top, inclusiv șeful spionilor de la Phenian.
UPDATE O dronă a căzut asupra unui depozit de petrol din sudul regiunii ruse Stavropol, a declarat vineri guvernatorul local Vladimir Vladimirov. Acesta a fost al doilea atac ucrainean suspectat în zile consecutive asupra unor obiective energetice și de combustibil rusești, după o pauză de aproximativ șapte săptămâni de la atacul asupra unei instalații de combustibil din Tula, la 10 septembrie, potrivit Reuters.
UPDATE Deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Borodai, i-a numit pe soldații ruși „oameni de prisos” și „consumabile”, subliniind că aceștia nu sunt considerați o parte productivă a societății. Pe 31 octombrie, a fost publicată pe internet înregistrarea unei conversații telefonice între deputatul Dumei de Stat a Rusiei, Alexander Borodai, în care acesta îi numea efectiv pe soldații ruși „materiale reciclabile”, neinteresante pentru autoritățile de la Kremlin, scrie Dialog.
UPDATE Principalul diplomat al premierului Viktor Orbán, ministrul de Externe al Ungariei, a vorbit din Belarus, unde a călătorit joi pentru a apărea la Conferința de la Minsk privind securitatea eurasiatică. Printre alți participanți la summit au fost omologul rus al lui Szijjártó, Serghei Lavrov, și ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh. Apariția ministrului de Externe al Ungariei la Conferinței de Securitate de la München a provocat neliniște în rândul aliaților țării NATO, Ambasada Statelor Unite chiar și-a convocat pe ambasadorii membrilor tratatului pentru a discuta despre politica de „suveranitate economică” a lui Orbán, potrivit B1.
UPDATE Există afinităţi clare între candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, dar cei doi întreţin o relaţie deliberat ambiguă, care a revenit în centrul atenţiei cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidenţiale din SUA, notează vineri AFP într-o analiză pe acest subiect, transmite Agerpres.
UPDATE Coreea de Nord a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid, denumită Hwasong-19, pe fondul revoltei internaţionale provocate de sprijinul militar oferit Rusiei în războiul cu Ucraina.
UPDATE La 8.000 de kilometri de Washington, știrile despre alegerile prezidențiale din Statele Unite sunt urmărite de toată lumea. Ucrainenii se uită către SUA și speră. Unii văd în Donald Trump pe cel care ar putea pune capăt războiului. Alții, mai mulți, încă speră ca ajutorul pe care l-ar putea acorda Kamala Harris, noul președinte al Statelor Unite, să facă diferența, scrie Digi24.
UPDATE Ministrul de externe rus Serghei Lavrov intenţionează să viziteze Malta în luna decembrie pentru a participa la o reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a relatat vineri cotidianul economic rusesc Vedomosti, citând-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, potrivit Reuters. Aceasta va fi prima vizită a lui Lavrov într-o ţară din Uniunea Europeană de când Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, în februarie 2022m conform News.ro. Lavrov a fost inclus pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene, SUA şi Marii Britanii la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022.
UPDATE Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a lăudat că a primit un tractor „cadou” din Uniunea Europeană. CEO-ul Lamborghini, Stephan Winkelmann, ar fi fost cel care i l-a dăruit. Într-un videoclip făcut public de NEXTA pe X, Kadîrov poate fi văzut în timp ce-și analizează cadoul în curtea casei sale. „Cadouri din Europa îmi sunt trimise. Un cadou bun Lamborghini, dar nu-l voi trimite la război, va fi pe câmp, este nevoie de echipament acolo”, a declarat Kadîrov.