Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, urmează să-l întâmpine joi pe emisarul special american Keith Kellogg, după ce a fost dur criticat de omologul său american, Donald Trump, care l-a etichetat drept „dictator”. În ciuda acestor declarații, Zelenski a spus că speră la acțiuni „constructive” cu Washingtonul. El a afirmat că lumea trebuie să aleagă între „a fi cu Putin sau a fi cu pacea”, în plină apropiere între Kremlin și Donald Trump.
Mike Pence, fostul vicepreședinte al Statelor Unite între 2017 și 2021, sub administrația lui Donald Trump îi atrage atenția acestuia că nu Ucraina a început războiul, ci Rusia a „lansat o invazie brutală și neprovocată”. Președintele rus Vladimir Putin spune că își dorește o întâlnire cu Statele Unite, dar o condiționează de un rezultat clar pe care îl așteaptă. Liderul de la Kremlin a mai declarat că nu a refuzat niciodată negocieri cu Europa sau Ucraina. Între timp, Donald Trump avertizează că Al Treilea Război Mondial nu este „aşa departe”, dar a spus că atât timp cât el este preşedintele SUA va împiedica acest lucru.
UPDATE Ședința Parlamentului de la Chișinău a început cu sunet de explozii, împușcături și sirene. În curând se fac 3 ani de când Rusia a invadat Ucraina, iar, în acest context, deputații de la Chișinău au ținut un minut de reculegere. Într-un discurs, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat războiul și a reamintit că Republica Moldova va fi mereu alături de Ucraina, care luptă eroic cu agresorul.
UPDATE Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a declarat că Europa este pregătită să reziste în mod independent amenințărilor din partea Chinei sau Rusiei, dacă SUA iau decizia de a-şi reduce contribuția la securitatea colectivă. „Consolidarea apărării și securității noastre este prioritatea noastră principală” – a asigurat Metsola, într-un interviu acordat agenţiei ucrainene RBC. Potrivit şefei PE, în ultimii ani, UE a crescut cheltuielile comune pentru apărare cu 30% și a făcut progrese semnificative în achizițiile comune de apărare și extinderea producției de muniție, scrie Rador.
UPDATE Ministerul Apărării din România vine cu o poziție oficială, după ce pe TikTok și alte rețele de socializare s-a viralizat anunțul că România pregătește mobilizarea tuturor cetățenilor, că se instituie dictatura militară, iar copiii noștri vor fi trimiși să lupte în Ucraina. Ministerul Apărării demontează toate aceste informații, notează Știripesurse.
UPDATE Preşedintele american Donald Trump a declarat, miercuri seară, că Moscova are „cărţile în mână” în negocierile pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, declanșat de invazia Rusiei în urmă cu aproape trei ani, informează News.ro.
UPDATE Armata ucraineană a declarat că Rusia a lansat 161 de drone și 14 rachete în timpul unui atac peste noapte, transmite Reuters. Atacul cu rachete a vizat infrastructura critică din regiunea de nord-est a Harkovului. Forțele aeriene au doborât 80 de drone, iar 78 au fost „pierdute”, probabil din cauza contramăsurilor electronice, a adăugat armata Kievului, scrie HotNews.
UPDATE Forțele ruse au recuperat peste 800 de kilometri pătrați de teritoriu de la Ucraina în regiunea Kursk din vestul Rusiei, sau aproximativ 64% din totalul ocupat de Ucraina de la începutul incursiunii din luna august, a declarat un general rus de rang înalt, citat de Reuters.
UPDATE Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că se așteaptă ca preşedintele chinez Xi Jinping să viziteze Statele Unite, fără a oferi un calendar pentru călătoria sa, relatează Reuters.
UPDATE Mike Pence, fostul vicepreședinte al Statelor Unite între 2017 și 2021, sub administrația lui Donald Trump îi atrage atenția acestuia că nu Ucraina a început războiul, ci Rusia a „lansat o invazie brutală și neprovocată”. „Domnule președinte, Ucraina nu a început acest război. Rusia a lansat o invazie brutală și neprovocată, soldată cu sute de mii de victime. Drumul spre pace trebuie să fie construit pe Adevăr”, a scris Pence pe pagina sa de X. El a postat și un link către site-ul Fox News, apropiat republicanilor, care anunța în 24 februarie 2022 că „Rusia invadează Ucraina în cel mai mare atac european de la al Doilea Război Mondial”.
UPDATE O companie germană ar fi eludat sancțiunile împotriva Rusiei pentru a furniza Moscovei piesele de care are nevoie pentru mașinăria sa de război, relatează ziarul german Bild, citând documente aflate în posesia sa, potrivit index.hu.
Premierul Bulgariei, Rosen Jeliazkov, a participat prin videoconferinţă la cea de-a doua întâlnire extraordinară pe tema războiului din Ucraina, organizată de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. În cadrul dezbaterii, Jeliazkov a subliniat că Bulgaria este convinsă de faptul că orice proces de negocieri de pace trebuie să se bazeze pe principiul fundamental conform căruia soarta unei ţări nu poate fi decisă fără participarea sa la masa negocierilor, scrie Rador.
UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat că secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a fost tratat „destul de nepoliticos” în timpul unei vizite recente la Kiev, unde o afacere cu minerale rare a fost respinsă de Ucraina, relatează CNN. Trump a declarat că va resuscita acordul sau lucrurile nu îl vor face pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „prea fericit”, solicitând din nou alegeri în națiunea care funcționează sub legea marțială, notează Antena3.
UPDATE Armata rusă a atacat cu bombe ghidate de aviație orașul Herson, în noaptea spre 20 februarie. Una dintre ele a lovit un bloc de locuințe cu 9 etaje. În urma atacului, acesta a fost parțial distrus. Cel puțin 6 persoane au fost rănite.
UPDATE Pe măsură ce discuțiile de pace s-au deschis în Arabia Saudită, președintele Trump a spus clar că zilele izolării Rusiei s-au încheiat și a sugerat că Ucraina este de vină pentru invadare. Mutarea nebună a lui Trump spre Putin dă totul peste cap pentru Statele Unite, „este o inversare rușinoasă a 80 de ani de politică externă americană”, a spus Kori Schake, care este directorul de studii de politică externă și de apărare la American Enterprise Institute și a fost consilier de securitate națională al președintelui George W. Bush, scrie Ziare.com.
UPDATE Preşedintele Donald Trump a subliniat miercuri, la o conferinţă cu investitori, conflictele în curs de desfăşurare din Orientul Mijlociu şi Ucraina. „Uitaţi-vă la moartea din Orientul Mijlociu şi la moartea semănată între Rusia şi Ucraina, care continuă, dar îi vom pune capăt. Nu există niciun profit pentru nimeni în al treilea război mondial - şi nu sunteţi atât de departe de el, vă spun chiar acum, nu sunteţi atât de departe. Dacă am fi avut administraţia (preşedintelui Joe Biden) pentru încă un an, aţi fi fost în al treilea război mondial, dar acum nu se va întâmpla”, a declarat Donald Trump.
UPDATE Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a prezentat un plan de acţiune în șase puncte pentru a sprijini Ucraina şi a consolida securitatea europeană, în timp ce SUA lasă deoparte Europa în discuțiile cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi cresc îngrijorările că negocierile ar putea duce la un acord defavorabil Kievului. „Trebuie să acționăm acum pentru a sprijini Ucraina şi a consolida securitatea Europei. Gata cu discuțiile - este timpul să acționăm”, a scris Nauseda pe X. Propunerea sa include garanții de securitate pentru Ucraina, subliniind că „aderarea la NATO ar trebui să rămână pe masă”. De asemenea, el a solicitat finanțare imediată pentru armament şi o investiție de 10 miliarde de euro (10,4 miliarde de dolari) în industria de apărare a Ucrainei. Nauseda a subliniat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru crimele de război, iar sancțiunile ar trebui să rămână în vigoare până când agresiunea sa se încheie, activele înghețate sunt confiscate şi sunt puse în aplicare tarifele la importurile din Rusia şi Belarus.
UPDATE Vicepreședintele american JD Vance l-a criticat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe 19 februarie, spunând că remarcile sale publice despre preşedintele american Donald Trump au fost contraproductive. „Ideea că Zelenski îl va face pe președinte să se răzgândească vorbindu-l de rău în mass-media publică - toți cei care îl cunosc pe președinte vă vor spune că este un mod atroce de a trata cu această administrație”, a declarat Vance pentru DailyMail, scrie Mediafax.
UPDATE Un fost consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump a avertizat că acordul propus de președintele american pentru a pune capăt războiului din Ucraina „se apropie destul de mult de capitulare” față de obiectivele lui Vladimir Putin – și a avertizat că procesul ar putea duce la ieșirea SUA din NATO. John Bolton, care a servit sub conducerea lui Trump timp de 17 luni, din 2018 până în 2019, în primul său mandat la Casa Albă, înainte de a pleca în urma unei rupturi privind politica externă, a declarat pentru podcastul Power Play al Politico că rezultatul unui astfel de acord ar fi slăbirea securității Ucrainei și a Europei, notează AlephNews.
UPDATE Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională de la București, a dezvăluit că reprezentanții Rusiei au solicitat Statelor Unite, în cadrul negocierilor de la Riad, retragerea din Europa de Est, inclusiv din România. El a precizat că partea americană a „refuzat, în acest moment, dar nu avem garanții”, scrie HotNews. România ar putea ajunge din nou sub influența Rusiei, în contextul în care la negocierile din Riad, rușii ar fi cerut o nouă împărțire a sferelor de influență, a sugerat secretarul de stat Cristian Diaconescu.
UPDATE De la îndepărtarea aliaților la laudele aduse adversarilor, Trump pare hotărât să abandoneze decenii de politică externă americană, arată o analiză a influentei publicații americane de dreapta The Wall Street Journal. Președintele Trump a schimbat dramatic direcția politicii externe a SUA în doar patru săptămâni, făcând din America un aliat mai puțin de încredere și retrăgându-se din angajamentele globale într-un mod care are potențialul de a remodela fundamental relația Americii cu restul lumii, mai arată WSJ.
UPDATE Cancelarul german a reamintit că Rusia, sub conducerea lui Vladimir Putin, a fost cea care a început războiul din Ucraina: „Ucraina se apără de aproape trei ani împotriva unui război de agresiune rusesc nemilos. Zi după zi”. Scholz a subliniat că „este pur și simplu greșit și periculos să se nege legitimitatea democratică a președintelui Zelenski”, anunță Pravda. „Adevărul este că: Volodimir Zelenski este șeful de stat ales al Ucrainei. Faptul că alegerile corespunzătoare nu pot fi organizate în mijlocul unui război este în conformitate cu dispozițiile constituției ucrainene și ale legilor electorale. Nimeni nu ar trebui să pretindă altceva”, a adăugat el.
UPDATE Compania belarusă Agroproduct a utilizat materii prime din zonele ocupate de Rusia din sudul regiunii Herson din Ucraina pentru a produce ulei de rapiță, pe care l-a exportat apoi în Uniunea Europeană. O investigaţie realizată de Radio Free Europe/Radio Liberty's (RFE/RL) Schemes', în colaborare cu jurnaliști din Lituania, Letonia şi Belarus, a dezvăluit lanțul de aprovizionare care ocolește restricţiile comerciale existente, scrie Mediafax.
UPDATE Europenii trebuie să vocifereze, să protesteze, să facă scandal, pentru a semnaliza Washingtonului că trebuie să țină cont de opiniile partenerilor europeni și că sunt linii roșii care nu pot fi depășite, consideră Marius Ghincea, expert în politici publice și cercetător la Universitatea ETH din Zurich şi Institutul Universitar European din Florența, notează Adevărul.
UPDATE Sancţiunile împotriva Rusiei rămân un instrument esențial al presiunii internaţionale, a declarat la 19 februarie viceprim-ministrul şi ministrul justiției, Olha Stefanishyna. „Majoritatea sancţiunilor, inclusiv aproape toate activele suverane ale Federaţiei Ruse, sunt înghețate în mod specific pe teritoriul şi în jurisdicțiile Uniunii Europene. Prin urmare, acesta este exact momentul în care înțelegem că aceasta nu este o problemă reversibilă”, a declarat ea pentru RBC-Ucraina la deschiderea expoziției Calea Ucrainei către UE în ilustrații, afișe şi lucrări de artă.
UPDATE Muncitori au început lucrări de reparații la arca Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, atinsă într-un atac rus cu dronă în noaptea de 13 spre 14 februarie, care a alimentat temeri cu privire la o catastrofă, potrivit unor imagini. Arca de oțel, instalată în 2016 şi dată în folosință în mod oficial în 2019, după anu de lucrări finanțate de către comunitatea internaţională, acoperă sarcofagul de beton construit pentru a acoperi reactorul accidentat. Militari ruşi au ocupat, la începutul invaziei Ucrainei, în urmă cu aproape trei ani, instalația centralei, alimentând temeri cu privire la scurgeri radioactive sau un nou accident.