Mai mulți deținători de patentă protestează în fața Guvernului și cer anularea deciziei prin care din 1 iulie se interzice patenta. În fața oamenilor nu a ieșit ministrul Economiei Dumitru Alaiba, dar a venit să discute secretarul de stat al instituției, Viorel Garaz. Ulterior, cu un mesaj pe Facebook a venit și Alaiba, care a scris că lucrurile sunt înapoiate în țară, iar această reformă trebuia făcută „încă” din 2000.
Ministrul a precizat că le va oferi suport oamenilor să evolueze: „Vrem să-i ajutăm să crească, să se dezvolte. În toată această jumătate de an am ținut să manifestăm empatie, înțelegere și deschidere. Și maximă transparență”, a precizat ministrul Economiei.
„Mărul discordiei - aparatul de casă”
Ministrul Economiei susține că aparatul de casă este ceva normal într-o țară civilizată, iar oamenii au nevoie de un bon de casă.
„Avem 4.000 de patentari, dar avem 2 milioane de consumatori care au dreptul la un elementar bon de casă. Oamenii din piețe folosesc calculatorul de 25 de ani, folosesc telefoanele mobile, o să trebuiască să folosească și acest echipament simplu. Trebuie să fim corecți unii cu alții. Trăim în aceeași societate”, a scris Alaiba.
Pentru că ținem la soarta lor, reforma patentei oferă și alternativa de viitor - activitatea independentă.
- Avem cel mai mic impozit pe venit din Europa, doar 1% din vânzări;
- Plafonul de vânzări a fost crescut de 4 ori. Cu patenta, limita anuală era de 300 de mii de lei, în timp ce în noul regim de activitate independentă aceasta a fost majorată la 1,2 milioane de lei;
- Fără nici un fel de birocrație! Am eliminat rapoartele, registrele de casă și evidența contabilă, fără necesitatea de a angaja un contabil;
- Nu este necesară înregistrarea unei companii;
- Costurile tranziției (în special aparatul de casă) - compensate de stat;