Vicepreședinta fracțiunii Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) Svetlana Popa nu va putea să-și exercite funcția pentru o perioadă de 8 luni. Aceasta a fost recunoscută vinovată de exces de putere în dosarul planurilor urbanistice zonale.
Curtea de Apel din Chișinău a pronunțat o decizie definitivă și irevocabilă în acest sens.
Astfel, a fost stabilită sancțiunea sub forma de amendă în mărime de 3000 de lei și privarea de dreptul de a exercita funcția de consilier în cadrul CMC pe un termen de 8 luni.
Președintele fracțiunii PSRM în CMC, Alexandr Odințov, consideră ilegală decizia Curții de Apel.
„Este o decizie ilegală și tendențioasă, este o presiune politică. Mai ales că vedem ce se întâmplă în ultima perioadă în sistemul judecătoresc. Explic de ce. În primul rând, instanța era obligată să suspende examinarea dosarelor până când nu va exista o decizie clară dacă modificările la cele 6 planuri urbanistice zonale au fost legale sau nu. Abia dacă instanța superioară ar fi decis, că deciziile consilierilor au fost ilegale, atunci Curtea de Apel putea recurge la sancționarea aleșilor”, a comunicat Odințov pentru TV8.
La sfârșitul lunii martie 2023, a fost pornit un proces contravențional în urma votului din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru cele șase PUZ-uri, care prevăd construcţia de blocuri locative şi zone rezidențiale în Capitală.
CNA s-a autosesizat pe marginea presupuselor abateri comise în ziua votului din CMC în data de 19 decembrie 2022. Mai târziu, mai exact în 28 decembrie, CNA a recepționat și sesizarea unui grup de consilieri municipali de la PAS care au solicitat verificarea legalității votării proiectelor cu pricina.
„În urma investigațiilor întreprinse de CNA, a fost constatată contravenția privind excesul de putere, săvârșită de consilierii municipali”, se menționează într-un răspuns al CNA, la solicitarea TV8.md.
Procesele-verbale de constatare a contravenției au fost expediate pentru a fi examinate conform competenței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.
În luna decembrie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a votat șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) extrem de controversate. În urma aprobării acestora, în Chișinău ar urma să fie ridicate mai multe clădiri, care potrivit criticilor, ar fi ilegale.
33 de consilieri au votat pentru - 13 de la PSRM, 8 de la Platforma DA, Corneliu Pîntea de la PUN, Victor Mîndru de la PSDE, fostul PD, Ivan Filimon de la PCRM, dar și independenții Aliona Mandatîi și Ala Tîșcul, ex-platforma DA, Serghei Afanasenco și Valentin Cebotari. Votul a provocat un adevărat scandal și o serie de reacții.
Într-o postare pe Facebook, ministrul de atunci al Infrastructurii, Andrei Spînu, a scris anterior că PUZ-urile votate de CMC nu respectă normele și sunt cu mari încălcări.
Totodată, Cancelaria de Stat a notificat în instanțele de judecată cele șase Planuri Urbanistice Zonale controversate.