Parlamentul European își va deschide, în primăvară, un birou la Chișinău. Inițiativa aparține eurodeputaților români, care susțin că noua structură vine să sprijine autoritățile în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Biroul ține să se implice și în combaterea știrilor false, lansate de cei care încearcă să țină Republica Moldova în sfera influenței ruse.
„Am venit cu propunerea ca Parlamentul European sa își deschidă un Birou la Chișinău și acest lucru se va întâmpla foarte curând, numai pentru a intensifica colaborarea cu parlamentul din Republica Moldova, de a sprijini transferul de legislație și a comunica mai bine cu actorii politici de la Chișinău”, a menționat vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
Victor Negrescu lasă să se înțeleagă faptul că biroul Parlamentului European se vrea un aliat al Republicii Moldova în războiul hibrid lansat de Rusia. Anume din acest motiv, combaterea știrilor false va fi și cea mai importantă misiune a noii structuri. Asta pentru ca, la alegerile parlamentare din acest an, moldovenii să voteze rațional.
„Biroul Parlamentului European la Chișinău va permite pe deoparte sa comunicăm către cetățeni ceea ce se face Legislativul European pentru oameni, vom dialoga cu societatea civila, cu partenerii sociali, vom avea proiecte comune, chiar și campanii de comunicare, totodată vom lucra cu parlamentul din Republica Moldova pentru a-i sprijini în tot ceea ce înseamnă transferul legislației europene în legislația națională, să adaptam aceasta legislație, să înțelegem diferitele puncte de vedere și în același timp sa explicăm acele măsuri legislative care poate sunt mai greu de înțeles pentru a evita știrile false”, a subliniat vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu.
Inițiativa deschiderii acestui birou s-a regăsit în lista declarației adoptate la cea de-a 15-a Reuniune în cadrul comitetului Parlamentului European din luna decembrie a anului trecut. În declarație a mai fost menționată dorința ca negocierile de aderare la UE să înceapă pe capitole, în mod accelerat pe durata mandatului președinției poloneze a Uniunii Europene. Tot atunci, semnatarii declarației și-au exprimat sprijinul pentru liberalizarea permanentă a comerțului între Republica Moldova și Uniunea Europeană.
Amintim că în vara anului 2023, la Chișinău a fost lansată și Misiunea Uniunii Europene de Parteneriat cu Republica Moldova. Aceasta are obiectivul de a oferi suport țării noastre în gestionarea crizelor, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare.