Anul 2023 marchează o perioadă de stabilizare după turbulențele din anii precedenți. De această părere este comentatorul politic Ion Tăbârță, invitat în cadrul emisiunii „Freedom” de la TV8. Potrivit analistului, inflația, care a crescut semnificativ înainte. Cu toate acestea, Ion Tabârță consideră că guvernarea nu a reușit să aducă îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește creșterea economică percepută de cetățeanul de rând.
„Anul 2023 a fost un an al stabilizării, trebuie să recunoaștem. Cred că anii precedenți au fost mai complicați, începând cu 2020, odată cu pandemia, lock-down, tot ce am avut ulterior, probleme energetice, războiul din Ucraina. 2023 e totuși un an în care s-a stabilizat situația, nici inflația nu a mai crescut, anul trecut creștea ca pe drojdii și acest lucru nu poate să nu aibă un nivel negativ asupra nivelului de trai. Anul acesta cumva s-a ajuns la această linie de stabilizare. Foarte multe vor fi în funcție de ce va face guvernarea în următorii ani. Deocamdată, trebuie să recunoaștem că guvernarea nu a livrat economic în sensul ca cetățeanul de rând să simtă că nivelul lui de trai a crescut”, a spus expertul politic.
Totuși, Tăbârță a apreciat eforturile Guvernului de a atenua șocul economic prin compensații la facturi: „Trebuie să punem merităm guvernării că, totuși, prin acele compensații la facturi cumva a atenuat din șocul economic. Dar, totodată, guvernarea blocul economic n-a fost proactivă, să vedem ceva niște schimbări legate de dezvoltarea economică”.
În ceea ce privește perspectiva anului 2024, Ion Tabârță a menționat că prima jumătate a anului va fi dominată de subiectul începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, iar din vară - și de perioada electorală.
„Cred că prima jumătate a anului va fi dominată de subiectul începerii negocierilor de aderare. Vom fi la etapa tehnică, va trebui să stabilim un negociator din partea Republicii Moldova, va trebui să creăm niște echipe, eu nu exclud, cred că ar fi binevenită crearea unui minister special al integrării europene, după modelul românesc sau al altor state, iar în logica electorală cred că vom intra înspre vară, toamnă”, a spus comentatorul politic.
Tăbârță vede 2024 drept „un an foarte important” și a punctat că este esențială asigurarea continuității parcursului european și după alegerile prezidențiale și mai ales după cele parlamentare din 2025.
„Alegerile locale din 2023 totuși au tras un semnal nici cel mai pesimist, nici cel mai optimist. Cred că cei de la PAS nu ar trebui să meargă pe mesajul triumfalistic: noi suntem cel mai influenți, important este ca noi să avem continuitatea parcursului european și după alegerile prezidențiale, dar în mod special după alegerile parlamentare din 2025”, a concluzionat analistul.