/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

politic

Război în Ucraina, ziua 429: UE acuză crime de război! Medvedev îl atacă pe Recean, iar Putin susține deportările

28 aprilie 2023, ora 18:07

Capitala Ucrainei, Kiev, a fost zguduită de explozii, vineri dimineaţă, şi alarme de raid aerian şi explozii au fost raportate în întreaga ţară, potrivit Interfax Ucraina şi relatărilor de pe reţelele sociale, scrie Reuters. În Republica Moldova, există o listă de cetățeni din Federația Rusă, cărora le este interzisă intrarea în țară. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia Rusia nu ne poate impune reguli, iar autoritățile de la Chișinău nu vor tolera încălcarea legislației țării. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. „Noi avem o listă lungă și noi tot îi trimitem înapoi acasă”, a spus Recean, care a punctat că președintele rus, Vladimir Putin, are interdicție de intrare în țară.

Moscova se teme că ucrainenii îi vor compromite Ziua Victoriei și vestita paradă militară lansându-și contraofensiva chiar pe 9 mai. „Furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă F-16 va descuraja Rusia mai degrabă decât să o provoace”, susține ministrul Afacerilor Externe Dmytro Kuleba. Transferurile forțate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu „genocid”, a apreciat Consiliul Europei într-o rezoluție adoptată de Adunarea Parlamentară care reunește deputați din 46 de ţări, relatează AFP. Ucrainenii pot fi deportați din teritoriile ocupate. Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea ucrainenilor din teritoriile ocupate care refuză să ia cetățenia rusă.

UPDATE ”General-colonelul Mizințev a fost demis din funcția de ministru adjunct al Apărării pentru logistică. El nu este un simplu hoț, ci un ucigaș priceput a zeci de mii de locuitori ai Mariupolului. Viitorul său ca inculpat la tribunal și criminal de război condamnat i se va potrivit perfect”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării pe Twitter, potrivit Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege pentru creşterea pedepsei la închisoare pe viaţă pentru cei găsiţi vinovaţi de înaltă trădare, scrie Mediafax.

UPDATE Uniunea Europeană a condamnat vehement, vineri după-amiază, bombardamentele efectuate de armata rusă asupra unor obiective civile din estul Ucrainei, catalogându-le drept "crime de război".

UPDATE „Centrul nervos” al ministerului rus al apărării este probabil „în căutare” de noi lideri, pe măsură ce crește teama de o contraofensivă ucraineană, potrivit unei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), citat de Sky News.

UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut Rusiei explicații după ce a observat un transformator în sala de turbine a Unității 3 de la CN Zaporijie. Agenției i s-a comunicat că piesa va fi folosită pentru a repara nodul Kahovka, de pe o linie electrică deteriorată în bombardamente. “Kahovka este una dintre cele patru linii de 750 kV funcționale înainte de începutul războiului. În prezent, linia este legată la rețeaua electrică controlată de Rusia, la sud de perimetrul centralei”, explică AIEA într-o informare de presă, notează Biziday.

UPDATE Un acord privind interzicerea importului de produse agricole din Ucraina în cinci țări, inclusiv România este pe cale de a fi încheiat cu Comisia Europeană. Este vorba în principal despre grâu și porumb, a declarat Mateusz Morawiecki, premierul polonez, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ministerul de Externe al Spaniei l-a convocat pe ambasadorul Rusiei pentru un videoclip distribuit pe conturile de socializare ale ambasadei, care înfățișa în mod fals trupe spaniole luptând în Ucraina, relatează AFP și Guardian, potrivit HotNews.

UPDATE Creşte numărul victimelor provocate de atacurile ruseşti din ultimele 24 de ore care au vizat mai multe oraşe din Ucraina. 19 oameni au murit, printre aceştia sunt şi copii, anunţă BBC.

UPDATE Lynne Tracy, ambasadorul SUA în Rusia, a declarat pentru ziarul Kommersant la începutul acestei săptămâni că Rusia este singura țară care vorbește despre o posibilă reluare a testelor nucleare.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, continuă retorica fostului președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev. Oficialul rus a comentat declarațiile lui Medvedev precum că „Republica Moldova nici măcar nu mai există ca ţară”. Mai exact, Peskov a declarat că autoritățile de la Chișinău „și-au distrus limba” și iau „decizii care vizează pierderea suveranității”. „Ei și-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o apropiere către România, vedem acțiuni care vizează îngrădirea deliberată a propriei suveranități și așa mai departe. În acest sens, într-adevăr, sunt lucruri destul de interesante”, a spus Peskov, potrivit Interfax.

UPDATE Ambasadorul Federații Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, va fi convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), unde va fi citat pentru declarațiile denigratoare ale unor oficiali ruși la adresa țării noastre și Uniunii Europene. Despre aceasta MAEIE a anunțat într-un comunicat de presă.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a postat pe rețelele socială o fotografie cu lansarea unei rachete și inscripția „Fix la țintă”, după atacul lansat recent, în care au murit mai mulți civili și au fost avariate inclusiv blocuri de locuit.

UPDATE Vladimir Putin nu mai are încredere în oamenii săi şi îi schimbă, rând pe rând, numindu-i succesiv pe unii în locul altora. Comandantul rus cunoscut sub supranumele „Măcelarul de la Mariupol” a fost demis din funcția sa, potrivit unui corespondent de război, notează NewsWeek.

UPDATE Ministerul rus de Externe a criticat vineri perspectiva încheierii unui acord nuclear între Statele Unite și Coreea de Sud, afirmând că acesta ar destabiliza regiunea și situația geopolitică mai largă, relatează Reuters.

UPDATE O nouă cercetare dezvăluie măsura în care Iranul a reuşit să-şi construiască o puternică industrie de armament bazată pe tehnologie occidentală şi modul în care această tehnologie este folosită de Rusia împotriva oraşelor ucrainene, relatează CNN, potrivit Digi24.

UPDATE După ce loviturile cu rachete ruseşti au ucis în noaptea de joi spre vineri cel puţin cinci persoane în Ucraina, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a spus că ceea ce se întâmplă în Ucraina confirmă scopul Washingtonului şi al aliaţilor săi de a provoca alte ţări la o confruntare militară cu Moscova şi Beijing, potrivit agenţiei TASS. Apropiatul lui Putin a afirmat că adevăratul obiectiv al SUA în conflictul din Ucraina este de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, de a ameninţa China şi de a-şi menţine o poziţie de monopol în lume. "Astăzi, Washingtonul şi complicii lor îşi pun în aplicare planul strategic de a provoca alte ţări în confruntare militară cu state care nu le convin, în primul rând Rusia şi China, potrivit Știripesurse.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis condoleanțe familiilor victimelor din atacurile cu rachete rusești care au lovit teritoriul țării invadate la primele ore ale zilei de vineri. Atacurile ruseşti nocturne în Ucraina „apropie” Moscova „de eşec şi de pedeapsă”, a declarat vineri preşedintele Volodimir Zelenski, solicitând „o ripostă” din partea lumii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a venit cu o reacție, după ce prim-ministrul Dorin Recean a anunțat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că Moldova are o listă de cetățeni ruși, interziși în țară, printre care și Putin. Oficialul rus nu a ezitat să-l atace pe premierul moldovean și a făcut o declarație contradictorie despre o "statalitate" a Transnistriei, deși Rusia la nivel oficial recunoaște integritatea teritorială a Republicii Moldova. „O creatură misterioasă numită Recean a spus că nici președintele rus și nici oficialii ruși nu vor putea intra în țara sa, Moldova. Ei bine, în primul rând, nimeni nu merge acolo acum. Poate ceva mai târziu. Și în al doilea rând, nu mai există o astfel de țară. Autoritățile au vândut-o României, devenind trădători de patrie. Și nu are sens să vorbești cu ei despre nimic. Lăsați poporul să se descurce cu ei. Și în sfârșit vor hotărî cine sunt ei - moldoveni sau români. Cu înțelegerea, bineînțeles, că tot felul de Recean și Sandu vor respecta suveranitatea republicii moldovenești transnistrene”, a scris Dmitri Medvedev pe pagina sa de Telegram.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că Rusia crește pregătirea capacităţii de luptă a bazelor militare din Kîrgîzstan și Tadjikistan, precum și a altor forțe de reacţie la posibilele provocări, potrivit Știripesurse.

UPDATE Presa de la Kiev anunță că doi copii în vârstă de 10 ani au murit în explozia provocată de bombardamentul rusesc la Uman. În total, bilanțul morților a crescut la 10, iar 27 de apartamente au fost distruse.

UPDATE Forțele aeriene ucrainene au interceptat 11 rachete și două drone deasupra Kievului, a declarat administrația orașului, citată de Sky News.

UPDATE Un șef de poliție din orașul ucrainean ocupat Melitopol, care ar fi trecut de partea rușilor după ce aceștia au cucerit orașul, a fost ucis într-un aparent atac partizan. Oleksandr Mișcenko a murit după ce un dispozitiv improvizat a explodat la intrarea în blocul în care locuia.

UPDATE Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret care permite deportarea rezidenților din teritoriile ucrainene anexate de Rusia, dacă aceștia nu acceptă cetățenia rusă. Sursa citată este portalul oficial de internet de informații juridice. Președintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite în viitor deportarea rezidenților din teritoriile ucrainene anexate care nu au acceptat cetățenia rusă. Documentul prevede că cetățenii Ucrainei sau deținătorii de pașapoarte ai regiunilor Luhansk şi Doneţk din Ucraina trebuie fie să devină cetățeni ai Rusiei, fie să își declare dorința de a nu face acest lucru. Cei care aleg a doua variantă vor fi considerați străini, de la 1 iulie 2024 și, în consecință, pot fi expulzați de pe teritoriul pe care autoritățile ruse îl consideră teritoriu rusesc, scrie Rador.

UPDATE Rusia a lansat peste o duzină de rachete de croazieră asupra Kievului și a zone din Ucraina în timpul nopții de joi spre vineri. Două rachete de croazieră au lovit Uman, în regiunea Cerkasî, iar una dintre ele a căzut pe o clădire rezidențială. Șase persoane au fost ucise, iar alte opt au fost rănite în urma acestui atac, afirmă partea ucraineană. În Dnipro, o mamă și copilul ei de trei ani au murit în urma atacului rusesc cu rachete, potrivit G4media.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului său să înceapă crearea de muzee dedicate ofensivei pe care Moscova o duce de un an în Ucraina, conform unor instrucţiuni publicate pe site-ul Kremlinului, relatează AFP.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat vineri că obiectivul real al Occidentului în Ucraina este de a înfrânge strategic Rusia, pentru a deveni o ameninţare faţă de China, şi de a îşi menţine poziţia de monopol, a informat agenţia de ştiri de stat RIA. Agenţia l-a citat pe ministru adăugând că „aproape toate” ţările NATO şi-au trimis echipamentele militare împotriva Rusiei, notează Rador.

UPDATE Potrivit informaţiilor difuzate pe rețelele de socializare, joi au avut loc explozii puternice în zonele ocupate de Rusia din sudul Ucrainei. Canalele neoficiale de informaţii Telegram din Herson au declarat că au avut loc explozii în orașul Nova Kakovka sau în apropierea acestuia, unde se află un important proiect hidroelectric pe râul Nipru, scrie Rador. De asemena, imagini video arată cum se ridică fum gros din zona respectivă. "Sunetul unei lovituri s-a auzit în Nova Kakovka, ceva arde. Se vede fumul. Am auzit, de asemenea, explozii care sunau ca niște detonări", se arată într-un mesaj pe Telegram. CNN nu poate confirma ce ținte ar fi fost lovite, dar administrația districtului Nova Kakovka, instalat de Rusia, a afirmat că orașul a rămas fără alimentare cu energie electrică din cauza bombardamentelor forțelor armate ucrainene.

UPDATE După începutul invaziei lui Putin din Ucraina de acum peste 420 de zile, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni economice împotriva Moscovei, pentru a diminua capacitatea mașinii de război. Cu toate astea, exporturile din Țările de Jos de flori au crescut în Rusia, dar și în Ucraina și alte țări europene, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ministrul bulgar de externe interimar Nikolay Milkov a declarat că numărul atacurilor hibride ruseşti a crescut. Creşterea atacurilor hibride are ca scop „subminarea stabilităţii Bulgariei şi, prin urmare, a valorilor şi proceselor democratice”, a spus el, scrie Mediafax.

UPDATE Jurnalistul italian rănit într-un presupus atac rusesc la Herson ”a ignorat avertizările Armatei ucrainene”, potrivit Comandamentului Operaţional Sud al Armatei ucrainene, citat de CNN.

UPDATE Odată cu declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin în 2022, Rusia a început să piardă piața energetică și miliarde de euro de pe bătrânul continent. În schimb, Rusia și-a redirecționat exporturile spre Asia, iar cele din India au atins o valoare record de 41,6 miliarde de dolari, care au alimentat visteria de război a liderului de la Kremlin, potrivit Ziare.com.

UPDATE Poliţia Naţională ucraineană a identificat aproape 14.000 de cetăţeni care au fost ucişi în urma războiului, potrivit şefului interimar al Poliţiei Naţionale Ivan Vyhivskyi. El a adăugat că peste 3.000 de cadavre rămân neidentificate, notează Mediafax.

UPDATE Republica Moldova va crește spectrul de colaborare cu NATO. O spune prim-ministrul Dorin Recean, potrivit căruia este necesar să explicăm cetățenilor că Alianța Nord-Atlantică e despre dezvoltare democratică, instituții reziliente, justiție corectă, despre construirea unor capacități instituționale de apărare și de securitate. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 aprilie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

UPDATE O navă specializată rusă SS-750, care poartă un submarin la bord, a fost fotografiată aproape de locaţia conductelor Nord Steam care au fost sabotate în septembrie 2022. Comandamentul apărării a declarat pentru Dagbladet Information că prezenţa SS-750 a fost confirmată cu 26 de fotografii făcute de pe o barcă de patrulare daneză pe 22 septembrie, cu patru zile înainte de explozie, potrivit Mediafax.

UPDATE Miliardarul rus Roman Troțenko a avut la începutul lunii ianuarie o discuție telefonică cu un bărbat neidentificat. Potrivit jurnaliștilor de la Sistema, un proiect de investigații dezvoltat de Nastoiacșce Vremia TV și Radio Svoboda, celălalt bărbat este omul de afaceri Nikolai Matușevski. Înregistrarea de 40 de minute conține mai multe critici la adresa Kremlinului și îi pune pe cei doi într-o poziție foarte riscantă. Cei doi bărbați, care își spun unul celuilalt Kolia și Roma, apelativele prescurtate ale numelor Nikolai și Roman, îl critică pe Putin fiindcă de 20 de ani spune același lucru, deși situația e tot mai proastă, și consideră că trebuie să se orienteze spre alte zone de pe glob, pentru că 2023 pare să fie ultimul an în care vor mai putea pleca din Rusia, potrivit Spotmedia.

UPDATE România va adăuga în arsenalul său drone Bayraktar TB2, a anunţat pe Twitter ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ozgur Kivanc Altan. „România, prieten, vecin la Marea Neagră şi aliat NATO, adaugă Bayraktar TB2 SIHA la arsenalul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câştigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România”, a scris diplomatul turc pe pagina sa de socializare, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care se confruntă luna viitoare cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare dificile, salutând un lider cu „obiective ambiţioase”, relatează AFP.

Război în Ucraina, ziua 428: Sandu acuză Rusia, iar Prigojin anunță armistițiu. Bild: Kievul a încercat să-l omoare pe Putin
Război în Ucraina, ziua 427: Avertizarea Kievului privind parada de 9 mai. China anunță singura cale de ieșire din conflict
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
Ministrul Infrastructurii a investit anul trecut într-un apartament la București. „Este în faza de construcție, nu este unul gata”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
/VIDEO/ Bonusuri pentru oficiul central al CFM și restanțe salariale pentru muncitori. Spînu îl acuză pe Tofilat de management defectuos
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Deputații se vor întruni săptămâna viitoare în ședință: Ordinea de zi, completată cu noi proiecte

missing
19 aprilie 2024, ora 17:39

Biroul permanent a aprobat, astăzi, suplimentul la ordinea de zi a ședințelor în plen ale Parlamentului, care urmează să se desfășoare în perioada 25 – 26 aprilie 2024.

Astfel, vor fi propuse spre adoptare inițiativa legislativă care are drept scop extinderea beneficiarilor de stagii plătite în serviciul public, documentul care prevede încadrarea în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală a refugiaților ucraineni angajați, precum și proiectul de lege care vizează modificarea unor acte normative din domeniul educației, se arată într-un comunicat de presă.

De asemenea, deputații vor examina, în a doua lectură, modificări la Legea privind deșeurile, la Legea contabilității și raportării financiare, la Legea cu privire la Centrul Național Anticorupție etc.

Pe ordinea de zi a mai fost inclusă examinarea, în mod prioritar, a proiectului de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole. La fel, în prima lectură, va fi examinată inițiativa legislativă care are drept scop eficientizarea activității parcurilor industriale.

Săptămâna viitoare, deputații vor examina și ratificarea mai multor acorduri: Acordul de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”, Acordul de facilitate de credit dintre Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Franceze cu privire la cooperarea în domeniul apărării, Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru Proiectul „Locuințe publice III”.

De asemenea, la următoarele ședințe în plen ale Parlamentului vor fi audiate Raportul de activitate a Consiliului de supraveghere și dezvoltare al Instituției Publice Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023, al Instituției Publice Companiei „Teleradio-Moldova” și Raportul privind executarea bugetului furnizorului public național de servicii media Instituția Publică Compania „Teleradio-Moldova” pentru anul 2023.

Joi, 25 aprilie, ședința în plen a Parlamentului va începe la ora 11:00.

Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Schemă de corupție la Aeroport cu implicarea unor copii de deputați. Este vorba despre fiica deputatei PAS, Victoria Cazacu, și fiul socialistului, Radu Mudreac. Aceștia sunt cercetați penal alături de alți cinci colegi, agajați ai Serviciului Vamal. / Rujeola se extinde. Încă un focar a fost depistat într-o familie cu cinci copii din capitală. Niciunul nu era vaccinat împotriva acestei afecțiuni contagioase. / Încă o tragedie pe terenul de fotbal. Un copil de șapte ani a ajuns în stare gravă la spital, după ce o poartă de fotbal a căzut peste el. Incidentul a avut loc în raionul Sîngerei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii trimit acasă un angajat al Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova supărați că autoritățile de la Chișinău le-a cerut să-și țină acasă o delegație ce vrea să ajungă la noi în țară, în luna mai. / Guvernul a trecut la negocieri directe cu SUA în cazul fostului Stadion Republican. Prețul enunțat de autorități este de aproximativ 15 milioane de euro. / Se schimbă amabasadorul ucrainean în țara noastră. Mandatul diplomatului Marko Șevcenko a expirat, iar astăzi președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind rechemarea acestuia din funcție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Expertiza imaginilor video din dosarul „kulioc” va începe abia peste un an și va costa aproape 90 de mii de lei. Procurorii sunt nemulțumiți și spun că asta va terguversa serios pronunțarea unei hotărâri. / Deputații partidului Șor, scos în afara legii, vor să ceară anularea alegerilor locale din toamnă. CEC-ul susține, însă, că nu există temei, deoarece scrutinul a fost declarat legale. / Încă o armă împotriva corupției în punctele de trecere a frontierei. Vameșii vor avea camere video prinse la piept, dar nu sunt obligați să le țină mereu pornite.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtul miliardului ar putea crea o nouă gaură în bugetul de stat. Banca Națională va fi obligată să achite 2,4 miliarde lei în cazul în care fosta conducerea BNM va fi găsită vinovată în devalizarea sistemului bancar. /Oamenii legii au organizat percheziții în trei penitenciare și la rudele unor deținuți, după ce un condamnat și-a pus capăt zilelor. Procurorii presupun că acesta nu a rezistat șantajului din penitenciar. /Protest în Ungaria. Mii de persoane au ieșit în stradă la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, dar și a procurorului general. Se întâmplă după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească implicarea unui membru al guvernului său într-un caz de corupţie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel mai mare producător de ulei vegetal de la noi din țară şi-a sistat activitatea. /Ani grei de închisoare pentru liderul organizaţiei criminale „Machena”. Acesta va face peste douăzeci de ani de pușcărie, pentru că a comandat asasinarea unei autorități criminale rivale. /Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi, de Guvern. Acum pensia minimă constituie 2 mii 778 lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la o ex-deputată, bănuită de spălare de bani! Aproape două milioane de lei au fost confiscați de oamenii legii. /Imaginile cu o presupusă dronă, care ar fi lovit elicopterul la Tiraspol, sunt trucate, iar incidentul a fost provocat cu scopul de a crea panică în societate pe ambele maluri ale Nistrului. Este concluzia Biroului politici de reintegrare, la o săptămână de la incident. /Un antreprenor din Soroca a împrumutat bani pentru afacere și a înscenat falimentarea ei. Acesta și-a recunoscut vina.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tentativa opoziției de a împiedica organizarea referendumului de aderare la UE, într-o zi cu prezidențialele, a eșuat. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea depusă de blocul Comuniștilor și Socialiștilor. / Reforma Justiției este provocarea numărul unu în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniune Europeană. Revenită de la Bruxelles, vicepremierul pentru integrare a declarat că europenii așteaptă numirea judecătorilor la Curtea Supremă dar și un procuror general. / Ofițerii Anticorupție susțin că au prins un avocat în timp ce lua 70 de mii de lei mită. Flagrantul a fost organizat la sesizarea unei femei care încearcă să-și scape soțul de pușcărie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Evenimentele de familie îi aduc bașcanei Găgăuziei venituri mult mai mari decât activitatea în Comitetul Executiv al regiunii. Numai la ziua sa de naștere, Evghenia Guțul a declarat cadouri bănești de peste 7 mii de euro. /Crește numărul cazurilor de rujeolă la Centrul de refugiați din Chișinău. Sunt deja 11 pacienți confirmați- toți copii nevaccinați, cu vârste cuprinse între 2 și 17 an. /De astăzi, plătim mai puțin pentru lumină și căldură. Deciziile Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost publicate în Monitorul Oficial.

/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/VIDEO/ Livadă super-intensivă, cu investiții de milioane, la Orhei. „Un agricultor nu trebuie să stea numai în câmp”
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/PROMO/ Moldova gândește: Comorile țării, în groapa nepăsării. Le mai putem salva?
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
/VIDEO/ Insulă de lalele, inaugurată la Grădina Botanică. În mica „Olandă” poate fi admirată și floarea numită Maia Sandu
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
Sprijină jurnalismul de calitate! Redirecționează 2% din impozitul tău pe venit către TV8
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”
/VIDEO/ Smochine crescute în Moldova. Pomicultorul își laudă roada: „Pun fotografii pe Facebook și imediat vând”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram