„Securitatea Republicii Moldova și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică”. Afirmația aparține preşedintelui României Klaus Iohannis care a menționat că situaţia din Republica Moldova „este gravă”. Liderul de la Cotroceni consideră că este datoria aliaţilor NATO de a găsi căi pentru a ajuta Moldova în a-şi creşte capacitatea de rezilienţă.
Declarațiile au fost făcute la Haga în cadrul unei conferințe la finalul reuniunii în format restrâns, dedicate pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
Oficialul român a mai spus că Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice.
„Prin urmare, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova.
Securitatea sa și cea a Ucrainei sunt conectate. Iar securitatea lor este legată de securitatea noastră transatlantică. Dacă acestea sunt mai puternice, regiunea noastră este mai puternică, Marea Neagră este mai sigură și, astfel, întregul teritoriu Aliat este mai sigur
Republica Moldova reprezintă o preocupare importantă pentru mine și, după cum am aflat astăzi, nu doar pentru mine, ci pentru noi toți. Situația din Moldova este extrem de gravă și cred că este responsabilitatea noastră să găsim modalități de a ajuta Moldova să-și sporească reziliența, să își îmbunătățească întreaga situație. Și sunt foarte bucuros că această evaluare este împărtășită de colegi și ar fi foarte bine dacă elemente privind aceste aspecte s-ar regăsi în concluziile Summitului de la Vilnius”, a declarat Iohannis.
Totodată, liderul de la Cotroceni a subliniat și importanța cooperării între Alianță și autoritățile de la Chișinău.
„Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului”, a conchis Iohannis.
Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, 27 iunie, la Haga, Regatul Țărilor de Jos, la o reuniune în format restrâns, dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.
O atenție specială a fost acordată și angajamentului Alianței pentru Ucraina, atât din perspectiva sprijinului practic pentru consolidarea capacităților de apărare și a rezilienței sale, cât și al întăririi componentelor de fond ale relației politice NATO-Ucraina, este menționat într-un comunicat.
Scopul reuniunii a fost coordonarea statelor aliate participante cu privire la modalitățile de abordare și realizare a obiectivelor prioritare de pe agenda Summitului NATO de la Vilnius, din perioada 11-12 iulie 2023.
La întâlnire au mai participat președinții Lituaniei și Poloniei, premierii Albaniei, Belgiei și Norvegiei, precum și Secretarul General al NATO.