Începând cu 28 august, în 11 localități din Republica Moldova se va desfășura Recensământul de probă al populației și locuințelor (RPL). În premieră, recensământul va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor moderne de colectare a datelor. Acesta se va desfășura în perioada 28 august - 10 octombrie 2023 și reprezintă o etapă esențială în procesul de pregătire a recensământului național al populației și locuințelor, planificat pentru anul 2024, notează Biroul Național de Statistică (BNS).
Cele 11 localități au fost selectate din toate raioanele țării. Potrivit datelor preliminare, vor fi intervievați în jur de 40 de mii de oameni, iar 20 de mii de locuințe vor fi recenzate.
Obiectul recenzării îl constituie: persoanele cu reședință obișnuită în Republica Moldova, inclusiv cele aflate peste hotare pe un termen de până la 12 luni (la muncă, la studii și în alte scopuri); clădirile de locuit (ocupate sau neocupate) sau cele cu altă destinație dacă există cel puțin o locuință în acestea, și locuințele situate în orice clădire, indiferent dacă sunt locuite sau nu la data de referință a recensământului de probă (28 august 2023).
La recensământul de probă vor fi adresate întrebări din chestionarele de recensământ (consultate public) ce se referă la caracteristici demografice, sociale, economice ale populației, gospodăriile casnice și locuințele acestora. În total vor fi 3 chestionare: despre persoană, clădire și locuință, și spațiul colectiv de locuit.
Pentru realizarea Recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS a angajat circa 160 de recenzori, supervizori și alt personal temporar de recensământ. Recenzorii vor purta chipiuri și tricouri cu însemnele recensământului, vor avea la ei legitimații, genți și tablete cu logo-ul recensământului în care vor înregistra răspunsurile oferite de persoanele recenzate la chestionarele de recensământ.
În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare, pentru a stabili ziua și ora când va putea reveni.
Valoarea totală a proiectului este de 2,075 milioane euro, dintre care 2 milioane euroreprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 75 de mii – contribuția UNFPA.
Ultimul recensământ al populației și locuințelor a avut loc în Republica Moldova în anul 2014.