Închipuiți-vă așa o scenă. Întuneric. Drum proaspăt renovat. Intersecție în sat. O mașină ce poate conduce cu cel mult 70 de kilometri la oră. O căruță neechipată, cu șase suflete în ea. E o scenă ce deja prevestește o posibilă tragedie. Așa și s-a întâmplat. Mașina, condusă de șeful Procuraturii Ungheni, a dat peste căruță, iar patru oameni au murit pe loc sau în drum spre salvare. Putea fi prevenit acest accident? Este întrebarea ce se află în mintea tuturor și care a împărțit opinia publică în două.
Cât nu există încă o claritate, cauzele și circumstanțele sunt doar niște supoziții ori polemici. Lumină va face expertiza autotehnică, prin care avocații procurorului speră să afle dacă acesta avea posibilitatea să evite impactul. S-a făcut și o reconstituire, în încercarea de a stabili detalii noi. A fost adus și învinuitul, dar a refuzat să discute cu echipa noastră. El este cercetat penal, în arest, și riscă până la 10 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.
Sunt printre primele imagini filmate de trecători după accidentul de la Bahmut, care a luat viața a patru oameni, printre care și a unui bebeluș. Căruțașul, un bărbat de 63 de ani, și o fetiță de 4 ani au ajuns în stare gravă la spital. La scurt timp de la impact, s-a aflat că la volanul mașinii care a intrat în hipomobil era procurorul șef de la Ungheni, Dumitru Triboi.
După reținere, procurorul a fost pus sub învinuire, iar instanța a eliberat mandat de arest pe numele lui, pe un termen de 30 de zile. Avocații nu sunt de acord cu această măsură restrictivă și au atacat-o la Curtea de Apel. Cazul este investigat de procurori de la PCCOCS și ofițeri de urmărire penală.
Chiar și la o săptămână distanță de la acest impact fatal, circumstanțele în care s-a produs impactul încă sunt neclare ori vorbite din auzite. Rudele familiei distruse susțin că procurorul ar fi ieșit la o depășire în apropierea intersecției, într-un loc nepermis de marcajul rutier. Ar fi încercat să depășească un autocar. Dar, în față ar fi apărut un TIR, spune nepoata femeii decedate, iar ca să nu se izbească de el, a tras de volan și a lovit căruța care deja ar fi traversat intersecția.
„Să nu iasă basma curată și să nu fie mușamalizat cazul acesta. Suntem o familie nu cu mari drepturi. Dar legea e pentru toți. Dreptatea trebuie să iasă la iveală. Este durere mare”, a spus Rozalina Stan, o rudă apropiată.
Cunosc această versiune și cei doi avocați ai procurorului. O neagă, deocamdată, și se întreabă unde este acel autocar care era depășit și de ce nu a oprit la locul accidentului. Pentru că încă există o mulțime de necunoscute, oamenii legii au dispus mai multe acțiuni procesual penale, pentru a stabili ce mai exact s-a întâmplat în acea seară fatidică. O măsură a fost reconstituirea la fața locului. Astfel, miercuri, după ora 16 seara, procurorul acuzat de producerea impactului a fost adus în intersecția unde a avut loc totul.
„Suntem în aceste momente în satul Bahmut, la locul tragicului accident. Are loc o reconstituire. Se află și procurorul, nu știm dacă vom avea acces la el. În partea opusă, poliția a închis zona, pentru ca scena să se desfășoare în securitate. - Am vrea să aflăm poziția procurorului, transmiteți-i, vă rog, că suntem aici. - Noi i-am transmis procurorului că vrem să aflăm și poziția lui. El ce spune? - Nu oferă comentarii. - Domnule procuror, ce se aude? Nu vrea să comunice?”.
După aproape trei ore, dubița în care se afla Dumitru Triboi, dar și cei care îl anchetează au plecat. În timpul experimentului, pe acolo a trecut și o autospecială de la combinatul funerar, care a adus cadavrele acasă.
„Uitați-vă, morții noștri sunt aici. Vreți să-i vedeți? Filmați să vadă o lume întreagă”.
Cele patru persoane, viața cărora a fost distrusă în accident, fac parte dintr-o familie. Trăiau în condiții foarte modeste. Înmormântarea lor este o povară financiară pentru rudele rămăse ca să le petreacă pe ultimul drum.
„Au spus că vor da câte 15 mii de lei pentru om de înmormântare. Dar e foarte puțin. Doar masa de pomenire costă 12 mii de lei. Ei sunt rude, dar ei vor să-și îngroape decedatul la ei, nu sunt dintr-un sat. Nu poți să dai 15 mii de lei la o persoană”, a spus apărătorul familiei victimelor, Ion Bucur.
De partea cealaltă, avocații procurorului susțin că soția acestuia a fost gata să dea suma de care dispune la momentul de față, iar faptul că rudele victimelor cer câte 100 de mii de lei este peste puterile financiare ale familiei Triboi. Cu toate acestea, apărătorii au refuzat să ne ofere un interviu televizat, singurele comentarii, pe care le cităm acum, au fost făcute în afara camerei.
De la ei am aflat că clientul lor pledează, la acest moment, nevinovat. Cu toții sunt în așteptarea expertizei autotehnice, pe care o consideră unica probă elocventă, ce va face claritate dacă șoferul a avut sau nu posibilitatea tehnică să evite tamponarea. La fel, s-au arătat indignați de faptul că mass-media nu menționează faptul că bărbatul care conducea căruța era în stare avansată de ebrietate, nu era echipat, iar hipomobilul era foarte fragil.
„-Nu o să mă mire faptul că procurorul va fi îndreptățit. De ce credeți asta? Pentru că e procuror șef, a fost șeful poliției de la Călărași. Credeți că nu are influență? Eu sper că justiția va triumfa”, a spus apărătorul familiei victimelor, Ion Bucur.
L-am abordat pe procurorul general interimar, Ion Munteanu, căruia i-am expus temerile rudelor familiei decedate. Acesta a menționat că sunt insinuări și presupuneri, pe care nu vrea să le comenteze. Potrivit lui, în prezent sunt întreprinse toate acțiunile prevăzute de lege pentru stabilirea adevărului.
Am discutat despre riscurile șofatului pe timp de noapte cu antrenorul auto, specializat în condus defensiv, Alexandru Stratan. Expertul ne-a spus că, în condiții de noapte, viteza devine periculoasă după 50 de kilometri la oră.
„- Noi vorbim de condusul pe timp de noapte. 50 de km la oră este o viteză critică pentru condusul cu faza scurtă. De ce? - Pentru că mai departe nu se vede nimic. Șoferul nu va reuși să reacționeze dacă și va observa ceva. Cu faza lungă, 80 de km la oră este vizibilitatea maximă. Cum cred că s-a întâmplat acolo. Șoferul se deplasa, probabil, cu faza scurtă, admitem că mergea cu vreo 70 de km la oră, viteză permisă în acea zonă. Șoferul nu are cum să reacționeze la un asemenea obstacol. În cazul de față a fost o căruță cu oameni. Dar poate fi o mașină parcată, un camion, chiar și un câine, iar conducătorul auto chiar nu are cum să reacționeze. Nu doar în Republica Moldova este problemă cu căruțele, uitați-vă în România ce se întâmplă pe drumuri”.
De la Inspectoratul Național de Securitate Publică aflăm că, periodic, au loc operațiuni în care, împreună cu autoritățile locale, explică proprietarilor de căruțe și de motocultoare importanța respectării regulilor de circulație rutieră.
În conformitate cu legislația națională, pentru a fi admis în traficul rutier, vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie înregistrat în modul stabilit şi să poarte numărul de înregistrare, să fie semnalizat în faţă cu catadioptri de culoare albă, pe lateral - de culoare portocalie, în spate - de culoare roşie, de formă triunghiulară. Conducătorii de vehicule cu tracţiune animală trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menţinând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a carosabilului, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcaţi în vestă de protecţie-avertizare fluorescentreflectorizantă. Căruțașul mai este obligat să ducă animalele de frâu în timpul intrării pe drumul cu prioritate, în cazul în care vizibilitatea este redusă.
Starea celor două victime care au rămas în viață se îmbunătățește. Fetița este conștientă, se va mai afla câteva zile în secția de reanimare a Institutului Mamei și Copilului, apoi va fi transferată într-o secție obișnuită. Victima a suferit un traumatism cranio-cerebral, o fractură de bazin și alte tipuri de fracturi. Bărbatul care conducea căruța a fost adus miercuri la Spitalul Clinic de Ortopedie și Traumatologie, unde se află și acum. La un membru s-a ales cu fractură deschisă de femur, iar la al doilea o fractură la talpă. Mai este nevoie de investigații medicale suplimentare pentru a determina starea sa de sănătate. În cazul în care, căruțașul nu va prezenta lapsusuri de memorie, va deveni un martor important pentru anchetă.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan