Președinta Maia Sandu a făcut un apel la partenerii internaționali să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva corupției și a dezinformării, în timpul discursului susținut la cel de-al doilea „Summit pentru democrație”, organizat de președintele american Joe Biden. Sandu a afirmat că democrația din Moldova este fragilă și că țara se confruntă cu provocări semnificative, inclusiv cu războiul de la hotar și operațiunile hibride finanțate de Kremlin, care vizează destabilizarea țării.
„O democrație stabilă este o mare lumină strălucitoare care, în prezent, vede printr-o lentilă întunecată un război cu drepturi depline la granița noastră și operațiuni hibride finanțate de Kremlin care vizează destabilizarea țării noastre. Democrația Moldovei este fragilă. Cu toate acestea, refuzăm să le permitem să ne schimbe stabilitatea, securitatea și modul nostru de viață”, a declarat Maia Sandu.
Cu toate acestea, șefa statului a subliniat că autoritățile Republicii Moldova lucrează pentru a construi o națiune rezistentă și pentru a consolida sprijinul oamenilor pentru democrație.
„Nu putem face asta singuri, căutăm parteneri printre alte democrații care să ne ajute să rămânem parte a lumii libere și să ne sprijine în procesul de aderare la UE. Acesta este singurul mod de a salva democrația Moldovei”, a menționat Sandu.
Președinta a cerut, de asemenea, o alianță democratică care să ni se alăture într-un regim global de sancțiuni împotriva corupției mari și pentru a contracara dezinformarea și propaganda care amenință democrația.
„Ne confruntăm cu provocări semnificative pe care suntem hotărâți să le depășim. Administrația noastră a ieșit dintr-un eșec al democrației, o perioadă de politică coruptă, am văzut o cale mai bună și am muncit din greu pentru a câștiga încrederea oamenilor. Am luptat pentru alegeri libere și corecte. Am introdus reforme care vizează dezrădăcinarea corupției.
Acum ducem o luptă semnificativă împotriva corupției în sectorul justiției. Știm că corupția instituțională și necinstea judiciară sabotează credința, că democrația poate oferi oportunități economice, de securitate și justiție.
Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție. Trebuie să lucrăm împreună mai eficient pentru a contracara dezinformarea și propaganda care amenință democrația”, a spus Maia Sandu.
„În timpul războiului, Moldova este un test de turnesol pentru SUA, statele membre UE și alte națiuni democratice. Stabilitatea noastră este în interesul vostru”, a punctat președinta, sugerând că Moldova este în prezent într-o situație critică, amenințată de războiul din Ucraina și războiul hibrid.
Potrivit șefei statului, capacitatea acestor țări de a sprijini Republica Moldova într-o perioadă dificilă poate fi văzută ca un indicator al angajamentului lor față de valorile democratice și de securitatea globală.