Magistrații s-au întrunit pe 19 decembrie la Adunarea Generală a Judecătorilor. Judecătorii ar urma să aleagă membrii în organele specializate ale CSM din rândul judecătorilor. Totodată, printre chestiunile care vor fi dezbătute se numără și aprobarea modificărilor operate la Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor.
UPDATE 11:00 Magistratul de la Judecătoria Ungheni, Constantin Chilian, prezintă un raport privind respectarea independenței financiare a judecătorilor. Acesta cere inclusiv eliminarea discriminării în salarizarea judecătorilor:
„Solicităm revenirea la prevederile legii anterioare privind ajustarea salariilor în funcție de salariul mediu realizat pe anul precedent, eliminând opțiunea autorităților responsabile din procesul de calcul al salariului judecătorilor”.
UPDATE 10:53 Judecătorii au votat ordinea de zi.
UPDATE 10:51 Președintele Asociației Judecătorilor, Victor Sandu, a cerut includerea pe ordinea de zi a unui proiect privind garantarea independenței financiare a judecătorilor. Propunerea a întrunit numărul necesar de voturi și, prin urmare, subiectul a fost inclus sub numărul unu pe agendă.
UPDATE 10:42 Judecătoarea de la Curtea de Apel Chișinău, Ruxanda Pulbere, a fost aleasă președinte al Adunării Generale a Judecătorilor, iar Dragoș Crigan de la Judecătoria Chișinău a fost ales secretar al ședinței Adunării Generale.
UPDATE 10:31 „Formatul adunării de azi semnifică realizarea unui nou obiectiv - restabilirea autoadministrării judecătorești. Salut faptul că prin eforturile depuse de CSM între 2023-2024, astăzi avem admiși judecători noi care pot să-și exprime opțiunea la adunare. (...) Ne-am propus să schimbăm percepția gradului avansat de corupție în sectorul justiției, lipsa de încredere spre valori și obiective de aderare la UE cu o justiție independentă, responsabilă și eficientă. Sunt convinsă că am conștientizat împreună cele trei puteri în stat, rolul crucial al justiției în dezvoltarea societății, mediului de afaceri, atragerea investițiilor (...) Vă doresc să obțineți în carieră satisfacția muncii într-un sistem consolidat și dezvoltarea în mod susținut a abilităților dumneavoastră”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în debutul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor.
UPDATE 10:20 „Este un moment fundamental pentru a consolida autoadministrarea judecătorească și a stabili direcții clare în activitatea sistemului judiciar pe viitor. Unul din punctele importante care sunt incluse în agendă este alegerea noilor membri în colegiile disciplinare, de evaluare și selecție a judecătorilor. Colegii pe care urmează să-i alegem vor avea o misiune deosebit de importantă. Ei trebuie să asigure atât transparența, echitatea, cât și procedurile de responsabilizare a judecătorilor”, a spus Sergiu Caraman.
UPDATE 10:11 Adunarea Generală a Judecătorilor este deliberativă. Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a deschis Adunarea Generală comunicând prezența a 307 judecători, din cei 365 de judecători în funcție.
Cine sunt judecătorii care candidează la funcția de membru în organele specializate ale CSM
Pentru Colegiul de selecție și evaluare a judecătorilor:
- Dumitru Racoviță, Judecătoria Ungheni;
- Ghenadie Mîra, Curtea de Apel Chișinău;
- Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Adrian Cerbu, Judecătoria Criuleni;
- Ion Talpa, Curtea de Apel Bălți;
- Petru Păun, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Stanislav Grosu, Judecătoria Drochia, sediul Rîșcani;
- Eugeniu Beșelea, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Vitalie Pîslariuc, Judecătoria Orhei, sediul central.
Pentru Colegiul disciplinar:
- Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Natalia Bondarenco, Curtea de Apel Cahul;
- Andrei Cazacicov, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani;
- Valentina Stratulat, Judecătoria Ungheni
- Lucia Bagrin, Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani;
- Lilia Potînga, Judecătoria Ungheni.
Precizăm că ultima oară, Adunarea Generală a Judecătorilor a avut pe 1 martie 2024, când CSM a prezentat raportul privind organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc în anul 2023, iar Aliona Miron, de la Curtea Supremă de Justiție, a fost aleasă membru al CSM.