Gerul năprasnic din ultimele nopți a compromis livezile înflorite. Agricultorii se plâng că nu și-au putut proteja culturile care au fost afectate de înghețuri în proporție de cel puțin 70 de la sută. Aceștia spun că nu au altă soluție decât să ceară subvenții de la stat pentru a putea recupra măcar o parte din investițiile făcute.
,,Aproximativ 70 de procente din această livadă de cireșe a fost afectată de ger și ninsori, iar proprietarul afirmă că în aceste condiții nu doar că nu va obține profit, ci nici măcar nu își va putea acoperi cheltuielile de producție. Totuși, cât de mari sunt pagubele va fi clar abia săptămâna viitoare, când temperaturile vor crește”.
,,Din suma preconizată câștigată, cred că vreo 70 de procente va fi pierdută”, a menționat proprietar livadă, Puiu Victor.
Vremea a fost mai bândă în anii trecuți, ne-au spus agricultorii, astfel roada nu a avut de suferit..
,, Anii trecuți au fost înghețuri maxim 2 zile în toată perioada de înmugurire a florilor și am putut lupta prin metodele arhaice ce e legat de foc, stropirea cu apă cu stropitoarele în formă mecanică și am salvat în jur de 40-50 procente”, a punctat proprietar livadă, Puiu Victor.
Anul acesta, însă nu au putut întreprinde nicio măsură ca s-și protejeze culturile.
,,Din păcate nu am utilizat pentru că eu personal nu văd sens, este o săptămână întreagă de temperaturi negative și nu poți fizic în fiecare seară să te lupți cu aceste înghețuri”, a subliniat proprietar livadă,
,,Trebuie de modernizat agricultura, să fie agricultură modernă ca în țările europene, dar pentru asta trebuie investiții de milioane”, a menționat proprietar livadă, Puiu Victor.
Pentru a-și scoate macar o parte din cheltuieli, fermierii vor fi nevoiți să ceare despăgubiri de la stat.
,,Urmează să aplicăm după ce se termină înghețurile”, a punctat proprietar livadă, Puiu Victor.
,,Să vedem cantitatea totală de cireși afectați, și după asta vom depune pe cale legală”, a subliniat proprietar livadă, Puiu Victor.
,,Ca să putem accesa subvențiile de la stat”, a menționat proprietar livadă, Puiu Victor.
Pentru a beneficia de despăgubiri, fermierii trebuie să depună o cerere la primăria din localitate în termen de 24 de ore de la producerea înghețului. După ce pagubele vor fi recunoscute oficial de o comisie, agricultorul va obține un aviz care va putea fi folosit ulterior la renegocierea termenelor de plată cu băncile și la justificarea întârzierii îndeplinirii unor obligații contractuale. În aces sens, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare încurajează fermierii să își asigure culturile agricole din timp, pentru a putea beneficia de subvenții de până la 70 de procente din valoarea primei de asigurare.