Ucraina anunță că Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina pe 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care acordă cetăţeni e rusă străinilor care vor lupta împotriva Ucrainei. Asta după ce miercuri seara, forţele ruse au lansat două atacuri cu rachete asupra orașului, provocând daune infrastructurii civile, dar nu au fost înregistrate victime, a scris şeful administraţiei militare a oraşului, Oleg Sinegubov pe Telegram, potrivit unian.net. În timp ce Ucraina anunță că va reduce nevoia de finanţare externă în 2024, Congresul SUA blochează noile ajutoare pentru Kiev. Totuși, administraţia Biden declară că va continua să sprijine Ucraina.
UPDATE Ucraina a anunţat joi arestarea în Republica Moldova a unor călăuze care ajutau ucraineni chemaţi la arme să fugă din ţara lor, în plină dezbatere asupra necesităţii de a întări rândurile armatei ucrainene în faţa forţelor armate ruse, transmit AFP și Agerpres.
Poliţia ucraineană a anunţat pe Telegram că este vorba de o operaţiune comună cu forţele de ordine din Republica Moldova. Doi cetăţeni moldoveni au fost arestaţi în timp ce călăuzeau patru persoane reticente să se înroleze în armata ucraineană.
„Infractorii îi transportau pe bărbaţii ce aveau vârsta pentru serviciul militar din regiunea (ucraineană) Odesa până la frontiera cu Transnistria”, teritoriu separatist pro-rus în Republica Moldova, potrivit aceleiaşi surse. „De acolo, ei îi conduceau de-a lungul unor poteci forestiere evitând posturile de control (...) şi i-au dus pe clienţii lor până în capitala Republicii Moldova”, Chişinău, continuă poliţia ucraineană, care afirmă că traficanţii cereau pentru serviciile lor între 4.500 şi 5.000 de dolari şi îşi găseau „clientela” pe canalele de mesagerie Telegram.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au dejucat un atac ucrainean asupra instalațiilor rusești din Crimeea și au distrus 10 rachete ucrainene deasupra peninsulei.
Ucraina a organizat o serie de atacuri dăunătoare asupra Crimeei anexate de Rusia și a podului care o leagă de Rusia în timpul războiului de 22 de luni, relatează Reuters.
UPDATE Hackeri ruși au pătruns în sistemul gigantului ucrainean de telecomunicații Kyivstar cel puțin din luna mai a anului trecut, într-un atac cibernetic care ar trebui să servească drept un "mare avertisment" pentru Occident, a declarat pentru Reuters șeful spionajului cibernetic din Ucraina.
Hackingul, unul dintre cele mai dramatice atacuri cibernetice de la invazia pe scară largă a Rusiei de acum aproape doi ani, a scos din funcțiune serviciile furnizate de cel mai mare operator de telecomunicații din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de câteva zile, începând cu 12 decembrie, scrie Adevărul.
Într-un interviu, Illia Vitiuk, șeful departamentului de securitate cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a dezvăluit detalii exclusive despre hacking, despre care a spus că a provocat distrugeri "dezastruoase" și a avut ca scop să dea o lovitură psihologică și să adune informații.
UPDATE Rusia plănuiește să cumpere rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, un pas care ar spori capacitatea Moscovei de a viza infrastructura Ucrainei, a raportat Wall Street Journal, citând oficiali americani. Anul trecut, Casa Albă a declarat că vede mai multe indicii că Rusia și Iranul extind un parteneriat de apărare fără precedent, care ar ajuta Moscova să-și prelungească războiul în Ucraina și să reprezinte o amenințare pentru vecinii Iranului, relatează Reuters.
UPDATE Un civil a fost ucis și opt au fost răniți joi într-un atac cu rachete rusești asupra Kropyvnytskyi, în centrul Ucrainei, distrugând clădirile companiei energetice și provocând întreruperi de alimentare cu energie și apă, a declarat guvernatorul regional.
Rusia a folosit probabil o rachetă X-59, a declarat guvernatorul Andriy Raikovych la un briefing, potrivit Reuters. „Muncitorii au fost răniți... Din păcate, unul a murit. Un simplu mecanic auto”, a spus guvernatorul.
Deteriorarea liniilor electrice a dus la întreruperi de alimentare cu apă în mai multe părți ale orașului, deși serviciile au fost restabilite ulterior, potrivit lui Raikovych.
UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care se acordă cetăţenia străinilor care se alătură armatei Moscovei în timpul conflictului cu Ucraina. Putin a declarat, pe 14 decembrie trecut, că în fiecare zi aproximativ 1.500 de persoane au solicitat să se alăture armatei. Decretul oferă şi posibilitatea de a solicita cetăţenia soldaţilor străini care s-au retras din motive de sănătate şi celor care au semnat în trecut un contract cu forţele armate ruse. Pe lângă soldaţi, rudele lor pot solicita şi un paşaport rusesc. Potrivit surselor forţelor armate ruse, un total de 640 de mii de oameni servesc în armata rusă cu contracte profesionale.
UPDATE Moscova promite cetățenie rusă. Străinii care au semnat un contract cu forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul războiului din Ucraina vor putea solicita cetăţenia rusă. Este ceea ce se prevede printr-un decret al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a fost publicat astăzi. După cum se reiese din prevedere, notează agenţia de presă rusă „Tass”, „străinii care au fost eliberaţi din serviciul militar în forţele armate ale Federaţiei Ruse în timpul operaţiunii speciale din motive de sănătate, la împlinirea limitei de vârstă, la expirarea contractul, precum şi în legătură cu încetarea legii marţiale, vor putea solicita şi cetăţenia rusă. Rudele acestor categorii de cetăţeni străini vor avea şi dreptul de a obţine cetăţenia rusă”.
UPDATE Hackerii ruşi au încălcat sistemul companiei ucrainene de telecomunicaţii Kyivstar, cea mai mare din ţară, cel puţin din luna mai a anului trecut, într-un atac „distructiv” care a fost menit să servească drept „mare avertisment” pentru Occident, a dezvăluit Illia Vitiuk, şefa departamentul de securitate a informaţiilor al Serviciului de Informaţii Kiev (SBU), într-un interviu publicat de site-ul Reuters. Atacul hackerilor, unul dintre cele mai dramatice de la invazia rusă de acum 13 luni, a perturbat serviciile oferite de cel mai mare operator de telecomunicaţii din Ucraina pentru aproximativ 24 de milioane de utilizatori timp de zile începând cu 12 decembrie.
UPDATE De două săptămâni, experţilor de la AIEA, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, nu li s-a permis accesul în încăperile reactoarelor unităţilor 1, 2 şi 6 ale centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, ocupată de ruşi. „Este prima dată când experţilor AIEA nu li s-a acordat acces la sala reactorului unei unităţi aflate în proces de oprire la rece”, a spus agenţia într-un comunicat, „în plus, accesul la unele părţi ale halelor de turbine ale centralei continuă să fie limitată, inclusiv zonele reactoarelor 3, 4 şi 6”. „Experţii AIEA încă aşteaptă accesul pe acoperişurile reactoarelor, programat pentru 19 decembrie şi care nu s-a întâmplat din cauza unor probleme de siguranţă declarate”, se mai spune în notă.
UPDATE Ucraina anunță că: „Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va convoca o reuniune a Consiliului NATO-Ucraina miercuri, 10 ianuarie, la nivel de ambasador, la cererea Ucrainei în urma recentelor atacuri ruseşti cu rachete şi drone”. Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a anunţat-o pe X.
UPDATE Dmitro Kuleba: „Ucraina poate colabora cu Donald Trump dacă va deveni următorul preşedinte al Statelor Unite”. Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că este convins de acest lucru în timpul unui interviu acordat portalului de ştiri ucrainean NV.
UPDATE Congresul SUA blochează finanţarea militară suplimentară pentru Ucraina, a confirmat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în cadrul briefing-ului de astăzi, după cum a raportat presa ucraineană. El a garantat, totuşi, că administraţia Biden va continua să sprijine Ucraina. Livrările de arme „sunt forţate să se oprească, a spus Kirby, Preşedintele a semnat ultimul pachet de ajutor pe care aveam autoritatea să-l alocăm. Acum avem nevoie de o nouă lege pentru a continua să acordăm asistenţă Ucrainei”. Cel mai recent pachet, în valoare totală de 250 de milioane de arme de apărare aeriană, artilerie şi muniţie antitanc, a fost anunţat pe 27 decembrie şi va ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni, dar „ulterior, în lipsa unor finanţări suplimentare, există nu sunt alte surse magice din care să se bazeze”, potrivit purtătorului de cuvânt, scrie mediafax.ro.
UPDATE Forţele ruse au lansat aseară două atacuri cu rachete asupra Harkovului, în nord-estul Ucrainei, provocând daune infrastructurii civile din centrul oraşului: şeful administraţiei militare a oraşului, Oleg Sinegubov, a anunţat acest lucru pe Telegram, după cum relatează Ukrinform. „Ocupanţii au lovit Harkivul de două ori, cu rachete S-300. Momentan nu sunt victime. Există informaţii despre deteriorarea infrastructurii civile nerezidenţiale din zona centrală a oraşului”, se arată în mesaj. Rusia şi-a intensificat recent atacurile împotriva oraşului ucrainean Harkov, situat în nord-estul Ucrainei, la doar 30 de kilometri de frontiera ruso-ucraineană.
UPDATE Ministerul de Externe al Franţei a comentat atacul din 30 decembrie asupra oraşului rus Belgorod, afirmând, în cadrul unei conferinţe de presă, că Rusia, în calitate de agresor în război, poartă responsabilitatea pentru victimele civile de pe teritoriul său. Moscova a dat vina pe Ucraina pentru această lovitură, afirmând că 24 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite. Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac. „Există un stat agresor, Rusia, care desfăşoară o strategie de teroare prin lovirea deliberată a unor infrastructuri civile esenţiale, încălcând dreptul umanitar internaţional, şi un stat atacat, Ucraina, care acţionează în legitimă apărare, în conformitate cu articolul 51 din Carta Naţiunilor Unite", a declarat un reprezentant al Ministerului francez de Externe.
UPDATE Ucraina va avea nevoie de o finanțare externă de peste 37 de miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă cu aproximativ 5 miliarde de dolari mai puțin decât a primit țara de la partenerii străini anul trecut, a declarat premierul Denis Şmîhal, scrie medifax.ro. Veniturile bugetare proprii ale Ucrainei s-au ridicat în 2023 la peste 1.100 de miliarde de Hr (28 de miliarde de dolari) din impozite, taxe şi alte plăţi, iar Kievul creşte în mod constant această cifră, a declarat Şmîhal în cadrul unei şedinţe de guvern. În acelaşi timp, Şmîhal a subliniat că Ucraina se bazează pe "asistenţa stabilă şi în timp util din partea partenerilor internaţionali". În timpul reuniunii, premierul a dezvăluit că guvernul intenţionează să cheltuiască peste 19,69 miliarde de dolari pentru plăţile personalului militar şi peste 6,96 miliarde de dolari pentru achiziţionarea, producţia şi repararea armamentului. Unul dintre obiectivele cheie ale Ucrainei pentru 2024 este creşterea de şase ori a capacităţii de producţie a industriei de apărare, a adăugat el.