În condițiile războiului pornit de Rusia, ucrainenii înfruntă cu curaj lipsa energiei electrice, iar pentru mulți, acest lucru nu mai este atât de înfricoșător. Aflați în Odesa, jurnaliștii TV8, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, au stat de vorbă cu unii locuitori, care spun că libertatea este mai prețioasă decât lumina, iar tot ce își doresc e să nu mai cadă rachete.
„Totul este atât de instabil. Avem război în țară, iar lumina nu este atât de prețioasă, să spunem, în comparație cu viața”.
„Avem nevoie de libertate, iar confortul îl vom câștiga singuri, așa se spune în Odesa”.
„Fiind sclavi, nu vom putea crea confort, nu ne vor lăsa să-l facem”.
„Se poate de răbdat, doar să se termine mai repede și să vină pacea”.
„Dificultățile sunt temporare, totul trece, dar nu te mai regăsești pe tine după aia”.
„Nu mai sunt dependentă de lumină, așa că nu este chiar atât de înfricoșător, totul se rezolvă. Acum, toate aceste echipamente nu sunt atât de scumpe și poți supraviețui. Nu este chiar atât de strașnică lipsa energiei electrice câteva ore pe zi. Așa că nu vă fie frică de asta.
Bineînțeles, suntem patrioți și acum doi ani stăteam fără curent electric câte 10 ore pe zi. În acești ani, oamenii s-au pregătit deja pentru o iarnă grea, rece și întunecată. Acum nu mai este atât de înfricoșător pentru noi, nu așa precum a fost la început. Dar dacă e să alegem între lumină sau libertate, desigur alegem libertatea”.
Chiar și în momentele în care nu au curent electric, ucrainenii reușesc să se adapteze, folosind panouri solare sau baterii pentru a-și alimenta telefoanele și tabletele.
„Uneori avem lumină doar una sau două ore pe zi. În acest răstimp, toată lumea se adaptează, spală rufele rapid și fac tot ce ține de electricitate. Seara, toată lumea are deja lămpi econome care înlocuiesc iluminatul. Pentru internet, avem power bankuri, avem internet chiar și fără electricitate. Toată lumea folosește tablete și telefoane în loc de televizor”.
„Există diferite soluții: instalăm panouri solare, dar acum nu există soare, soluția este să generăm”.
Oamenii spun că deși își doresc lumină, adevărata amenințare sunt rachetele și pericolul constant al unui atac.
„Oamenii au început să aprecieze totul mai mult. Asta nu înseamnă nimic în comparație cu libertatea, cu viața, cu faptul că nu ai o dictatură, nu există presiune totală. Rudele mele locuiesc, din păcate, pe un teritoriu controlat de ruși, iar acolo nu este nimic bun.
Toți cei care cred că există dezvoltare, există ceva bun, de perspectivă, cu părere de rău, totul le va fi luat. Se face o presiune groaznică. Trebuie să trăim în propria țară, să o dezvoltăm independent și să o protejăm. Probabil, acum am început să apreciem momentele vieții, și chiar viața, mai mult, iar lumina reprezintă un detaliu nesemnificativ, te poți adapta la asta”.
„Cum nu ar fi, fără curent, fără apă, fără gaz, dar pe teritoriul Ucrainei și sub steagul ucrainean”.
„Este bine când ai totul, și libertate, și lumină, și confort. (Dar acum mai important) vreau să nu cadă rachetele. Acest lucru este foarte înfricoșător”.
„- Se poate sacrifica libertatea de dragul gazului ieftin? - Nu, aș prefera să fiu liber”.