Preşedintele american Donald Trump nu are un plan oficial pentru a pune capăt războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 6 februarie, a informat Interfax-Ucraina. „Nu există încă un plan oficial. Ce este în anumite publicații... Sunt sigur că acesta nu este planul oficial al preşedintelui Trump”, a spus Zelenski. Trimisul desemnat de Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, şi-a stabilit obiectivul de a rezolva războiul în 100 de zile.
Vladimir Putin recunoaște situaţia foarte dificilă din Kursk, în timp ce Ucraina forțează o nouă ofensivă. Moscova arată, în schimb, „indiferență” faţă de oferta coridorului umanitar civil, afirmă Zelenski, potrivit The Guardian. Între timp, trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute în luptă de mai multe săptămâni.
UPDATE Firma de stat SPP, operatorul rețelei de gazoducte din Slovacia, a început să importe gaze naturale rusești prin conducta TurkStream de pe 1 februarie, iar livrările sunt așteptate să se dubleze începând din luna aprilie, a declarat, joi, președintele SPP, Vojtech Ferencz, pentru presa locală, transmite Reuters, citat de Agerpres.
UPDATE Vladimir Putin și Donald Trump nu au discutat încă despre o posibilă întâlnire, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit CNN. Peskov spus că nu au existat contacte preliminare între cei doi lideri cu privire la necesitatea unei astfel de întâlniri sau unde și cum ar putea avea loc, dacă va avea loc. Precizările Kremlinului vin după ce, joi, Leonid Slutsky, șeful Comisiei pentru afaceri internaționale a parlamentului rus, a afirmat că pregătirile pentru o astfel de întâlnire se află într-un „stadiu avansat” și că aceasta ar putea avea loc în februarie sau martie, scrie HotNews.
UPDATE Rusia a lansat noaptea trecută 77 de drone asupra Ucrainei. Apărarea aeriană a doborât 56 de drone în 11 regiuni, iar 18 au dispărut de pe radar. În regiunile Harkov, Cerkasî și Dnipropetrovsk au fost raportate pagube materiale în urma atacului, au transmis Forțele Aeriene ale Ucrainei.
UPDATE Moscova a pierdut mai mulți soldați în luptele de pe sectorul de front de la Pokrovsk, din Donbas (estul Ucrainei), în cursul lunii ianuarie decât pierderile totale suferite de armata rusă în cel de-al doilea război din Cecenia, a afirmat joi Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al grupului de forțe Hortiția responsabil cu defensiva ucraineană în această zonă, în timpul unei emisiuni televizate, potrivit HotNews.
UPDATE Preşedinţia Ucrainei a declarat pentru AFP că este pregătită să deschidă un coridor umanitar pentru a permite evacuarea a sute de civili ruşi care locuiesc în zonele pe care le ocupă în regiunea Kursk de la frontiera cu Rusia, dacă Moscova solicită acest lucru, notează AFP, citată de Agerpres.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a desfășurat două batalioane mecanizate, tancuri şi vehicule blindate la aproximativ 10 kilometri de frontieră, la sud-est de oraşul Sudja, controlat de ucraineni. Oficialii de la Kiev nu au comentat noua ofensivă, iar declarațiile Rusiei privind amploarea luptelor nu au putut fi verificate. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a lăudat joi trupele pentru ofensiva de la Kursk şi a decorat mai multe unităţi militare cu distincții de stat, scrie Mediafax.
UPDATE Opt copii ucraineni luaţi de lângă familiile lor de către autorităţile din peninsula Crimeea, anexată şi controlată de Rusia şi plasaţi în orfelinate de stat s-au întors acasă joi, a declarat un înalt oficial ucrainean, transmite Reuters, citată de News.ro.
UPDATE Ministerul Apărării de la Moscova a afirmat că trupele sale au respins joi o contraofensivă ucraineană în regiunea Kursk din vestul Rusiei. Potrivit armatei ruse, forțele ucrainene au lansat opt valuri de atacuri în apropierea satelor Ulanok și Cherkasskaya Konopelka, dar au suferit pierderi grele. Blog-uri neoficiale ale armatei ucrainene au spus că forțele Kievului au obținut câteva progrese tactice limitate și au respins afirmațiile rusești că ar fi suferit pierderi grele, notează Reuters.
UPDATE Ucraina va „ajunge într-un punct” în care trebuie să organizeze alegeri pentru a-şi menţine sănătatea democrației, a declarat Keith Kellogg, trimisul special al preşedintelui american Donald Trump pentru Ucraina şi Rusia, pe 6 februarie. Kellogg a declarat anterior la 1 februarie că Ucraina ar trebui să urmărească organizarea de alegeri prezidențiale şi parlamentare până la sfârşitul anului, scrie Mediafax.
UPDATE Dispariție misterioasă pe front. Serviciul Național de Informații (NIS) din Coreea de Sud confirmă informațiile conform cărora trupele nord-coreene din Kursk au fost în afara liniei frontului încă de la mijlocul lunii ianuarie. Trupele nord-coreene trimise să lupte alături de Rusia în războiul împotriva Ucrainei nu au mai fost văzute pe câmpul de luptă de câteva săptămâni, alimentând speculațiile privind retragerea lor după pierderi semnificative, scrie Mediafax.
UPDATE Ambasadoarea Ucrainei în SUA, Oksana Markarova, a anunţat, vineri, că partea ucraineană a avut o întrevedere cu reprezentantul special al preşedintelui Donald Trump pentru războiul dintre Ucraina şi Rusia, Keith Kellogg. Potrivit ambasadoarei, aceasta nu este prima lor întâlnire, ci prima de când generalul Keith Kellogg a fost numit oficial reprezentant special al lui Trump pentru Ucraina. Numirea acestuia în funcția respectivă a avut loc luni, 3 februarie, scrie Rador.
UPDATE Vadim Stroikin, un cântăreț și compozitor rus care a vorbit împotriva războiului din Ucraina, a „căzut” de la fereastră, în timp ce oficialii de securitate îi percheziționau apartamentul, joi potrivit asociației pentru protejarea drepturilor omului OVD-Info, citată de site-ul Meduza.
UPDATE Grupul operativ KleptoCapture, unitatea special înființată de Statele Unite pentru a aplicat sancțiuni împotriva oligarhilor ruși, e desființată de Departamentul de Justiție. Resursele vor fi redirecționate spre combaterea cartelurilor de droguri şi a organizațiilor criminale transnaționale, a transmis procurorul general al SUA, Pam Bodi, într-un memorandum, relatează dpa, preluat de Agerpres.
UPDATE Canada este pregătită să se alăture proiectului de dezvoltare a scutului antirachetă "Iron Dome" propus de Donald Trump, a declarat joi ministrul canadian al apărării, Bill Blair, pe fondul tensiunilor cu Statele Unite, notează AFP, citat de news.ro.