Europa se poate apăra și singură în fața pericolelor militare și nu numai, însă e nevoie de măsuri speciale și rapide. Asta arată un studiu făcut recent după ce Donald Trump s-a arătat dispus să majoreze unele tarife vamale pânând astfel UE în dificultate. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut vineri europenilor „să facă mai mult pentru a garanta pacea” în Ucraina, pe fondul tensiunilor cu aliatul american care a început săptămâna aceasta discuții directe cu Rusia, notează AFP.
Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, în timp ce blocul european se grăbeşte pentru a asigura asistenţă pentru Kiev în faţa presiunii preşedintelui Donald Trump de a ajunge la un acord de pace rapid cu Rusia, relatează, citând surse. Secretarul de stat american Marco Rubio a scris sâmbătă, 22 februarie, pe contul său de pe rețeaua X că Statele Unite vor propune la începutul săptămânii viitoare o rezoluție istorică prin care ar putea marca încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ”nu este pregătit” să semneze un acord cu Statele Unite prin care să le ofere un acces preferenţial la mineralele strategice ucrainene, declară sâmbătă, în toiul unor tensiuni cu Washingtonul, o sursă apropiată dosarului AFP, informează News.ro. Donald Trump cere de mai multe săptămâni echivalentul a 500 de miliarde de dolari, inclusiv acces la pământuri rare, ca despăgubiri – în opinia sa – faţă de susţinerea americană a Kievului împotriva invaziei ruse. Ucraine respinge, în acest stadiu, aceste pretenţii ca inacceptabile.
UPDATE Preşedintele Donald Trump a declarat vineri că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski „nu are atuuri” şi nu este „important să fie la întâlniri”, avertizând în acelaşi timp că liderul rus Vladimir Putin ar putea lua toată Ucraina „dacă ar vrea”.
UPDATE NATO intenționează să construiască un sistem de conducte din Germania până în Polonia și Republica Cehă pentru a asigura o aprovizionare rapidă cu combustibil pentru avioanele de luptă în cazul unui război cu Rusia, informează săptămânalul german Der Spiegel, preluat de Reuters.
UPDATE Negociatorii americani, care presează autorităţile de la Kiev pentru a dobândi acces la mineralele rare ale Ucrainei, au amenințat că ar putea tăia accesul Ucrainei la reţeaua de sateliţi Starlink, deţinută de Elon Musk, scrie Reuters, preluat de Agerpres. Această reţea este vitală pentru asigurarea accesului la Internet pentru Ucraina şi armata ucraineană.
UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a declarat că nu va sprijini extinderea sancțiunilor împotriva cetățenilor ruși și belaruși la o reuniune a Consiliului Uniunii Europene din 24 februarie, scrie pravda.com.ua.
UPDATE Președintele american, Donald Trump, a promis în timpul campaniei electorale să oprească imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. De la învestirea în funcție, în ianuarie, și până acum, termenul nerealist a fost revizuit, dar modul în care se poartă negocierile poate fi văzut ca un favor pentru președintele rus Vladimir Putin, comentează sâmbătă, 22 februarie, expertul român în securitate Hari Bucur-Marcu.
UPDATE Canalul de telegram al Sputnik Moldova, care aparține agenției de știri cu același nume, este blocat pe teritoriul Republicii Moldova, transmite IPN.Utilizatorii aplicației afirmă că acesta nu mai este disponibil pentru că a „încălcat legile locale”.
UPDATE Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat vineri Washingtonul că vrea să întoarcă Moscova împotriva Chinei, partenerul Minskului şi aliatul cheie al Rusiei, în contextul unei apropieri accelerate între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin, transmite AFP.
UPDATE În regiunea Kursk din Federația Rusă, rușii au recucerit complet Sverdlikove și continuă să pună presiune pe partea de vest a teritoriului unde se află Forțele Armate ale Ucrainei, suține site-ului DeepState, considerat ca apropiat de armata ucraineană, care și-a actualizat recent hărțile interactive.
UPDATE O a doua întâlnire între reprezentanţii SUA şi ai Rusiei este plănuită pentru următoarele două săptămâni, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia rusă RIA, relatează Reuters, potrivit Agerpres.
UPDATE Ministerul de Interne al Germaniei a avertizat cu privire la o operaţiune rusă de dezinformare care încearcă să influenţeze campania electorală federală din ţară, cu videoclipuri false răspândite pe reţelele sociale în Hamburg şi Leipzig, relatează Reuters.
UPDATE Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina, a părăsit Kievul vineri, după o vizită de trei zile. Într-un mesaj pe X, el a declarat că a purtat „discuţii ample şi pozitive” cu Zelenski şi cu „echipa sa talentată de securitate naţională”. „O zi lungă şi intensă cu conducerea de vârf a Ucrainei”, a menţionat el. Remarcile optimiste ale generalului sunt în contrast flagrant cu cele ale preşedintelui SUA şi ale anturajului său, care l-au admonestat pe Zelenski în cursul acestei săptămâni tumultoase pe plan diplomatic, notează The Guardian.
UPDATE Un tribunal polonez a condamnat vineri la opt ani de închisoare un ucrainean condamnat pentru planificarea unor acte de sabotaj și incendiere în numele Rusiei, scrie AP.
UPDATE Statele Unite au propus vineri o rezoluţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a marca trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina. Proiectul american de trei paragrafe, văzut de Reuters, deplânge pierderea de vieţi omeneşti în timpul „conflictului Rusia-Ucraina” şi „imploră o încheiere rapidă a conflictului”. De asemenea, nu menționează respectarea integrității teritoriale a țării. Kievul şi aliaţii săi europeni doresc ca propriul lor text să fie adoptat luni de Adunarea Generală, solicitând dezescaladarea, încetarea rapidă a ostilităţilor şi soluţionarea paşnică a conflictului.
UPDATE Înțelegerea modului în care Trump încearcă să transforme puterea prezidențială este esențială pentru, eventual, mobilizarea celor mai eficiente modalități de a-l opri, notează The Conversation, care face în continuare o comparație cu modul în care guvernează Putin în Rusia.
UPDATE Peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că războiul de agresiune al Rusiei a făcut imposibilă organizarea de alegeri în Ucraina – pentru preşedinţie şi pentru parlament. Într-o declaraţie de respingere a declaraţiilor lui Trump, acestea au afirmat că legitimitatea guvernului este „prerogativa exclusivă a poporului ucrainean”. ONG-urile au afirmat că există un consens în rândul partidelor politice de la putere şi din opoziţie, precum şi în rândul publicului larg, potrivit căruia scrutinul nu poate avea loc decât la cel puţin şase luni după o încetare reală a focului. Astfel, autorităţile ar avea timp să pregătească procesul electoral şi să reconstruiască infrastructura deteriorată, au afirmat acestea, scrie Spotmedia.
UPDATE Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a declarat sâmbătă, 22 februarie, că ”există o rezervă” privind trimiterea de trupe de pace în Ucraina de către ţări membre NATO, întrucât, ”într-o situaţie neaşteptată”, ele pot fi acoperite de Articolul 5 al Cartei NATO privind solidaritatea, notează Adevărul.
UPDATE Moscova ar putea oferi Statelor Unite încetarea cooperării cu China în domeniul tehnologiilor militare și avansate, în schimbul unui acord de pace privind Ucraina, în termeni favorabili Rusiei. Potrivit Wall Street Journal, propunerile includ și acordarea unor drepturi companiilor americane asupra zăcămintelor de resurse naturale din regiunile anexate, scrie Spotmedia.
UPDATE În discursul video către ucraineni de vineri seară, Volodimir Zelenski a declarat că echipele ucrainene şi americane lucrează la un proiect de acord. „Sper la un rezultat echitabil”, a declarat el, după ce în ultimele zile au avut loc schimburi dure de replici între cei doi lideri, care ar fi pornit de la refuzul lui Zelenski de a semna o primă formă a acordului cu care Trump îl trimisese la Kiev, în weekend, pe secretarul Trezoreiei, Scott Bessent. Ucraina are zăcăminte valoroase de minerale strategice pe care SUA şi le doresc. Acestea includ uraniu, litiu, cobalt, pământuri rare şi multe altele şi sunt utilizate în baterii, în tehnologie şi industria aerospaţială, potrivit Spotmedia.
UPDATE O cunoscută jurnalistă ucraineană, Kristina Berdînskîh, a declarat: „După trei ani de război total, ucrainenii sunt obosiţi, nervoşi şi se ceartă adesea între ei. Dar simt că acum toată lumea se va uni din nou. Acest lucru se întâmplă întotdeauna atunci când ucrainenii simt o ameninţare existenţială”.
UPDATE Criticile lui Trump la adresa Ucrainei şi repetarea punctelor de vedere ruseşti au uimit şi alarmat liderii europeni. Aproape o duzină dintre aceştia l-au sunat pe Zelenski în ultimele 48 de ore pentru a-şi oferi sprijinul pentru un sfârşit just şi durabil al războiului şi pentru a reafirma valorile democratice comune. De asemenea, Uniunea Europeană pregăteşte un pachet de cel puțin 20 de miliarde de euro ca sprijin militar suplimentar pentru Ucraina, scrie Spotmedia.
UPDATE Acuzațiile și minciunile lui Trump îi coalizează și pe ucraineni în jurul lui Volodimir Zelenski. Un nou sondaj de opinie a arătat că 63% dintre ucraineni îl aprobă, în creștere față de ultimul sondaj, unde avea puțin peste 50%. De asemenea, peste 130 de organizaţii ucrainene ale societăţii civile au declarat că noi alegeri nu pot fi organizate acum, un termen realist fiind la șase luni de la oprirea focului, scrie Spotmedia.
UPDATE Donald Trump a semnalat că Statele Unite ar putea renunța la urmărirea penală pentru crime de război împotriva Rusiei. Demersurile vin după ce SUA au propus un proiect de rezoluție a Organizației Națiunilor Unite care solicită „încetarea rapidă” a războiului, la a treia aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina. Acest lucru opune Washingtonul unui efort al Kievului și al aliaților europeni de a obține adoptarea propriului text de către Adunarea Generală, scrie The Telegraph.
UPDATE Ministrul polonez de externe, Radosław Sikorski, s-a întâlnit, vineri, cu secretarul de stat american, Marco Rubio, în cadrul vizitei sale la Washington, după care a raportat că „a fost o conversație puternică între aliați apropiați”, care s-a referit și la războiul din Ucraina. Potrivit RMF FM, la începutul întâlnirii, Rubio și Sikorski și-au dat mâna și au făcut poze, dar, contrar tradiției, nu au făcut nicio declarație. De asemenea, cei doi oficiali nu au răspuns la întrebările jurnaliştilor, în special despre cine consideră SUA că este agresorul în războiul din Ucraina. Întrebat care sunt tacticile SUA cu privire la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, Sikorski a răspuns că are impresia că „SUA sunt interesate de o pace pe termen lung”.
UPDATE Remanieri fără precedent în armata americană. Președintele Donald Trump a demis, vineri, 21 februarie 2025, mai mulți lideri importanți, marcând astfel o nouă eră în structura de comandă a forțelor armate ale SUA, conform News.ro. Primul pe lista demiterilor a fost șeful Statului Major Întrunit, generalul de flotilă aeriană C.Q. Brown, urmat de alți cinci amirali și generali. „Vom aduce o nouă conducere care să se concentreze pe apărarea țării noastre și pe reconstruirea forțelor armate americane!”, a anunțat Trump pe rețeaua Truth Social.