Până la sfârșitul acestei luni, 80 la sută dintre fotoliile de șefi de direcții din raioane vor rămâne vacante. Unii dintre ei bat alarma și spun că li se încalcă dreptul la muncă, pentru că sunt demiși înainte de expirarea mandatului. Anterior, ministerul Educației declara că sunt dați afară doar cei care nu au fost angajați prin concurs. Deși am avut mai multe întrebări, ministrul Educației nu ne-a răspuns la apeluri pentru clarificări.
La 26 ianuarie expiră termenul legal după expunerea Curții Constituționale cu privire la modificările din Codul Educației. Astfel, până atunci, 28 de Consilii Raionale trebuie să-i elibereze din funcții pe șefii de la Educație. Ministerul de resort își motivează decizia prin faptul că funcționarii au fost numiți fără concurs și prin conflict de interese. Printre cei care vor rămâne fără fotoliu se numără și Viorel Dandara. Șeful pe Educație din raionul Rîșcani spune că se va conforma deciziei, dar nu este de acord cu modificările, mai ales că a fost angajat prin concurs organizat de Consiliul Raional. Dandara este în funcție de 20 de ani.
„- Mi se lezează un drept, în principiu. Fiind în funcție și legea nefiind retroactivă. Cu atât mai mult că legea vine în contradicție cu alte legi. Dar mă rog. Noi suntem funcționari publici. Suntem ostași, îndeplinim legile. - Veți participa la concurs? - Cum să vă spun? Depinde de circumstanțe. Dacă ni se oferă acest drept să particip la concurs, cred că voi participa”.
Noul Cod al Educației prevede că persoana poate deține nu mai mult de două mandate, adică maximum opt ani. Totuși, pentru că circa 80 la sută dintre ei vor fi demiși din funcții, Federația Sindicală a negociat ca cei dați afară să poată participa la concursul care va fi organizat în acest an. Funcționarii vizați spun că li se încalcă dreptul la muncă și că se putea de așteptat până li se încheie mandatele. Unii afirmă că își vor apăra drepturile în judecată.
„Mi se încalcă drepturile mele. Eu am fost angajată prin promovare în anul 2020. Și respectiv conform legii 158, am fost corect angajată, ca și funcționar public”, a spus șefa Direcției Educație din raionul Edineț, Mariana Odobescu.
„Am mici rezerve. Parcă s-ar grăbi niște lucruri. Cu atât mai mult că noi cunoaștem că au fost discuții multe pe marginea legalității. Și încă se mai duc aceste discuții”, a menționat șefa Direcției Educație din raionul Hîncești, Valentina Tonu.
Între timp, sindicatele sunt în așteptarea unui regulament final în baza căruia vor fi organizate concursurile.
„La ziua de azi, nu există certitudinea că ministerul Educației este angajatorul acestor persoane. La moment avem o situație dublă când angajatorul acestor persoane sunt Consiliile Raionale și respectiv, se subordonează aceste persoane ministerului Educației. Noi atunci am cerut în avizele noastre ca aceste contradicții să fie înlăturate”, a declarat președintele Federației Sindicale a Educației, Ghenadie Donos.
Ministerul Educației estimează că competiția pentru cele 28 de fotolii vacante va dura în jur de jumătate de an. Așa că până atunci vor fi numiți în loc șefi interimari. Am încercat să luăm legătura cu Ministrul Educației, Dan Perciun pentru mai multe informații, dar acesta nu ne-a răspuns la apeluri, iar serviciul de presă al ministerului ne-a cerut o solicitare în scris.