Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 691: Ucraina a doborât două avioane rusești. Berlinul vede un posibil război Rusia-NATO în 2025

15 ianuarie 2024, ora 16:59

Ucraina a avansat cu formula sa de pace pentru a pune capăt celor aproape doi ani de război cu Rusia, la o întâlnire a consilierilor de securitate națională din întreaga lume, duminică, la Davos. Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a postat fotografii de la deschiderea reuniunii și a salutat un „semn bun” că numărul de participanți la o serie de conferințe privind formula de pace a lui Zelenski este în creștere. Președintele Volodimir Zelenski se va deplasa luni în Elveția, a anunțat biroul său, în timp ce Ucraina încearcă să se asigure de un sprijin stabil din partea aliaților, scrie Hotnews. 

Kremlinul și Ministerul rus de Externe au reacționat și după ce Bild a publicat un document în care guvernul de la Berlin prezintă scenariul probabil al izbucnirii unui război între Rusia și NATO în acest an. Maria Zaharova a ironizat articolul și a insinuat că scenariul are atâtea șanse să devină realitate precum horoscopul. În orice caz, NATO pregătește una dintre cele mai mari demonstrații de forță de la finalul Războiului Rece încoace. Marea Britanie a anunțat că va trimite în Europa de Est aproximativ 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă. Exercițiile la care participă armatele a 30 de state NATO și Suedia vor avea loc între februarie și iunie.

UPDATE Discuţiile de la Davos cu privire la propunerile de pace ale Ucrainei nu vor duce la nimic cât timp Rusia nu ia parte la ele, a afirmat luni Kremlinul în condițiile în care președintele Volodimir Zelenski va participa în persoană la forumul economic organizat anual.

UPDATE Partizanii ucraineni din Melitopolul ocupat din regiunea Zaporojie au aruncat în aer un vehicul în care se aflau patru soldați ruși, a anunțat pe 15 ianuarie agenția de informații militare a Ucrainei (HUR), potrivit The Kyiv Independent. Melitopol, un oraș cu o populație de aproximativ 150.000 de persoane înainte de război, este ocupat din martie 2022. Rezistența ucraineană a fost activă aici de atunci, vizând personalul și instalațiile militare rusești.

UPDATE Rusia se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în următoarele săptămâni, odată ce terenul din sudul și estul Ucrainei va îngheța, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului în evaluarea sa zilnică din 14 ianuarie, scrie The Kyiv Independent. Unele surse estimează că ofensiva ar putea începe cândva între 12 ianuarie și 2 februarie, după ce solul îngheață și Ucraina va fi „epuizată” de apărarea poziției lor. Este important de menționat că, deși numărul de personal de pe linia frontului permite Rusiei să desfășoare activități localizate, sursele spun că armata rusă nu ar fi probabil capabilă să facă progrese semnificative din punct de vedere operațional.

UPDATE Naţiunile Unite au anunţat luni că au nevoie de 4,2 miliarde de dolari în acest an pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina şi pentru milioanele de refugiaţi care au părăsit această ţară. 14,6 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina în acest an, ceea ce înseamnă 40% din populaţie: „Recentul val de atacuri ne reaminteşte costul devastator al acestui război pentru civili, într-un moment când o iarnă viguroasă sporeşte nevoia urgentă pentru un ajutor umanitar ce salvează vieţi”.

UPDATE Marea Britanie va trimite 20.000 de soldați, nave și avioane de luptă în Europa în prima jumătate a lui 2024, în cadrul unor exerciții militare organizate sub egida NATO. Ministrul Apărării Grant Shapps a spus că vor fi unele dintre cele mai ample exerciții NATO organizate de la finalul Războiului Rece și că armata britanică își va uni forțele cu militari din 30 de țări membre și Suedia, pentru „a demonstra încredere în capacitățile de a contracara amenințările venite de la Putin”. Forțele britanice vor ajunge în Europa de Est în februarie și vor sta aici până în iunie. 

UPDATE Soldații Belarusului vor participa la antrenamente în Rusia, a anunțat Ministerul Apărării de la Minsk, care precizează că militarii vor beneficia astfel de experiența câștigată de forțele Moscovei în cei aproape doi ani de război în Ucraina.

UPDATE Autoritățile ruse anunță că în aproape doi ani de război au fost deschise 273 de dosare penale pentru „răspândire de informații false despre armată și operațiunea militară specială din Ucraina”. 134 de dosare în care sunt acuzate 136 de persoane au fost deja trimise în judecată.

UPDATE Ucraina a lansat un atac cu rachete asupra orașului rusesc Kursk. Sistemele rusești de apărare aeriană au distrus luni dimineața devreme trei rachete Tochka-U lansate de Ucraina deasupra regiunii Kursk din sud-vestul Rusiei, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe canalul său de Telegram, conform Reuters. Ministerul nu a precizat dacă au existat pagube sau răniți în urma atacului. Racheta Tochka-U, denumită de NATO Scarab B, este o rachetă balistică tactică cu rază scurtă de acțiune.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în mesajul său de duminică seară că Kievul se pregătește să anunțe „vești bune” în ce privește sistemele de apărare aeriană. El nu a detaliat, dar a făcut probabil aluzie la faptul că Ucraina va primi mai multe sisteme de apărare aeriană în viitorul apropiat, potrivit Kyiv Independent. Zelenski a vorbit de asemenea despre producția de apărare din Ucraina, confirmând acordurile pentru producția comună de arme și muniții, inclusiv drone. El a subliniat că Ucraina își crește producția de muniție de artilerie în fiecare lună. „Primele două săptămâni ale acestui an au oferit deja Ucrainei forță și oportunități. Există noi pachete de sprijin pentru soldații noștri”, a spus Zelenski în discursul nocturn către ucraineni.

UPDATE Două avioane ruse - un A-50 și un Il-22M - au fost doborâte deasupra Mării Azov. Presa ucraineană a atribuit acțiunea forțelor Kievului, însă autoritățile ruse nu exclud să fi fost chiar rușii cei care au doborât din greșeală avionul. În cele din urmă, doborârea aeronavelor a fost revendicată chiar de șeful armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pleacă în Elveția. unde se va întâlni cu șefii ambelor camere ale parlamentului, liderii de partide și președintele confederației și va participa la Forumul Economic Mondial și la o serie de întâlniri bilaterale, relatează Ukrainsla Pravda. Liderul de la Kiev, care s-a adresat în trecut liderilor prezenţi la această reuniune anuală prin videoconferinţă, va ţine un „discurs special” cu această ocazie.

UPDATE Rușii au bombardat, duminică, 14 ianuarie, regiunea Nikopol cu drone și artilerie, a informat Consiliul de Apărare Dnipropetrovsk, citat de TSN. Potrivit informațiilor furnizate de Serhi Lisak, șeful administrației militare regionale, trei blocuri și 10 case au fost avariate. „Au tras de două ori cu artileria și au lovit cu 11 drone-kamikaze Nikopolul și localitate Marganeț”, a spus Lisak.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.