Președinții, vicepreședinții și secretarii de partide, precum și șefii întreprinderilor municipale, ai agențiilor de stat și un șir de șefi de subdiviziuni ai acestor instituții vor fi obligați să depună declarație de avere. O inițiativă legislativă în acest sens a propus deputatul PAS, Lilian Carp.
„Integritatea trebuie să fie cartea de vizită a funcționarilor din instituțiile Statului, inclusiv a liderilor partidelor politice. Oamenii trebuie să cunoască despre sursele lor de venit, așa cum trebuie să cunoască despre relația lor cu banul public. Nu o singură dată am fost martorii unor cazuri în care unii conducători de instituții publice, funcționari și politicieni, nu au putut justifica averile pe care le dețin, veniturile oficiale fiind opusul stilului de viață și a bunurilor pe care le au. E nevoie să avem o lege care spune clar cine sunt cei care sunt obligați să facă declarații de avere și venit, care sunt funcțiile care presupun acest lucru și cum anume are lor acest proces”, a subliniat Lilian Carp.
Deputatul PAS a prezentat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii în acest sens. Carp susține că modificările la legislație „vor contribui la prevenirea și combaterea îmbogățirii nejustificate, a conflictelor de interese, a stărilor de incompatibilitate, precum și încălcării regimului juridic al restricțiilor pentru categoria de persoane ce vor întruni calitatea de subiect al declarării averii și intereselor personale”.
Opoziția parlamentară consideră inițiativa legislativă bună, însă incompletă. Deputata BCS Adela Răileanu este de părere că amendamentul ar trebui să îi vizeze inclusiv pe formatorii de opinie, pe analiști și experți și liderii de ONG-uri.
„Îi invit pe cei din PAS să privească și în alte direcții ale societății. Formatorii de opinie, analiștii, experții care trăiesc practic în studiouri de televiziune - poate ar trebui să își expună și ei veniturile și averile? Lista ar putea continua cu liderii de ONG-uri, care beneficiază de granturi însemnate din surse externe. Este o întrebare pertinentă: oare poporul nu ar trebui să afle mai mult despre viața și sursele de finanțare ale acestor activiști conectați la fondurile străine? Autorii de talk-showuri politice, care influențează opinia publică - poate că ar trebui și ei să treacă printr-un test al integrității? Este o provocare pentru a cunoaște mai bine "secretele" idolilor noștri de pe micile ecrane. Și asta pentru că în țară s-a format o castă întreagă de "slujitori politici" cu averi și conturi bancare grase, dar care cu greu ar putea demonstra proveniența lor. Poate a venit timpul să extindem această inițiativă la toți cei care influențează opinia publică, indiferent de domeniul lor de activitate. Dacă depunerea declarației de avere pentru unii este relevantă, cu siguranță ar trebui să fie aplicată tuturor celor care au impact asupra societății”, a scris Adela Răileanu într-o postare pe Facebook.
Autorul amendamentului, Lilian Carp nu a comentat deocamdată propunerea Adelei Răileanu.