Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1088: Șapte aeroporturi din Rusia și-au suspendat zborurile. Armata Kievului atacă cu drone

Elveția va găzdui un „Summit global pentru pace”. Zelenski: „Suntem deschiși țărilor care ne respectă suveranitatea”

missing
FOTO: Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool)
16 ianuarie 2024, ora 13:28

Elveția a acceptat luni să găzduiască un summit global pentru pace în Ucraina, la cererea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scrie Reuters. Elveția neutră ar putea ajuta acum la găsirea unei soluții la războiul care a început odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022.

„La cererea președintelui ucrainean, Elveția a fost de acord să găzduiască un summit privind formula de pace”, a declarat guvernul elvețian. „Alte detalii sunt acum în curs de elaborare”.

Vorbind alături de omologul său elvețian, Viola Amherd, la o conferință de presă la Berna, Zelenski nu a oferit o listă extinsă a participanților la summitul de pace planificat, dar a dat de înțeles cine ar dori să participe.

„Suntem deschiși tuturor țărilor care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială la summitul de pace, așa că trageți concluzii despre cine invităm”, a declarat Zelenskiy.

„Ne-am dori ca Sudul Global să fie prezent... este important pentru noi să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei, iar întreaga lume este pentru o pace dreaptă”, a spus liderul de la Kiev.

Nici Zelenskiy, nici Amherd nu au oferit detalii despre data sau locul unde ar putea avea loc summitul. Ei au declarat că echipele lor vor începe să îl organizeze începând de marți.

Zelenskiy se afla în Elveția, unde urma să se întâlnească cu alți lideri mondiali în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Printre demnitarii cu care s-ar putea întâlni ar fi premierul chinez Li Qiang, care se află și el la Davos în această săptămână.

Ucraina a declarat duminică că este vital ca Beijingul să fie implicat în discuțiile pentru a pune capăt conflictului.

Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Novac admite că este grav faptul că în Moldova cad drone, dar pune la îndoială că ar fi rusești: „Aveau numere de înmatriculare?”
/VIDEO/ Novac admite că este grav faptul că în Moldova cad drone, dar pune la îndoială că ar fi rusești: „Aveau numere de înmatriculare?”
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Investiția care salvează afacerile: O fabrică de textile și-a redus factura la lumină cu 80% datorită energiei verzi
/VIDEO/ Investiția care salvează afacerile: O fabrică de textile și-a redus factura la lumină cu 80% datorită energiei verzi
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1087: Alertă la Cernobîl și clauză de urgență UE! Rusia cere explicații SUA, iar Zelenski alertează NATO
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1087: Alertă la Cernobîl și clauză de urgență UE! Rusia cere explicații SUA, iar Zelenski alertează NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Orientul Mijlociu, ziua 498: Trump își menține poziția față de Hamas: „Nu știu ce se va întâmpla la ora 12”

15 februarie 2025, ora 10:15

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că nu știe ce se va întâmpla la ora 12, făcând referire la ultimatumul impus Hamas pentru eliberarea tuturor ostaticilor până astăzi la prânz. Trump a avertizat că, dacă termenul nu este respectat, „tot iadul se va dezlănțui” asupra Gazei. Această poziție intră în contradicție cu acordul dintre Israel și Hamas, intermediat chiar de SUA luna trecută.

UPDATE Trump cere măsuri dure, dar Israelul încearcă să respecte acordul existent, fără a intra în conflict cu administrația americană. Prin intermediari, Israel a transmis Hamas că este dispus să continue înțelegerea dacă sâmbătă sunt eliberați cel puțin trei ostatici, conform termenilor inițiali.

UPDATE Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că Israelul a acceptat lista ostaticilor care urmează să fie eliberați. Potrivit sursei citate, este vorba despre trei persoane – Iair Horn, Sagui Dekel-Chen, cetățean americano-israelian, și Alexandre Sasha Troufanov, cetățean ruso-israelian.

UPDATE Hamas anunțase anterior că nu va mai elibera ostatici, acuzând Israelul că blochează intrarea ajutorului umanitar în Gaza, ceea ce, susțin militanții palestinieni, încalcă termenii armistițiului. În replică, Israelul a amenințat cu reluarea ostilităților. Acordul încheiat luna trecută prevede eliberarea a 33 de ostatici israelieni – printre care femei, copii și persoane în vârstă – în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. Armistițiul, cu o durată de 42 de zile, ar trebui să permită și o retragere parțială a forțelor israeliene din Gaza. Armistițiul a fost conceput pentru a deschide calea către o a doua fază a negocierilor, vizând eliberarea ostaticilor rămași și retragerea completă a forțelor israeliene, înainte de încheierea definitivă a războiului și reconstrucția Gazei.

UPDATE După mai bine de un an de conflict, Gaza este în mare parte distrusă, iar reconstrucția rămâne o problemă nerezolvată. Israelul a lansat ofensiva asupra enclavei după atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise în Israel și peste 250 au fost luate ostatice, conform autorităților israeliene. În schimb, bilanțul din Gaza este mult mai grav: peste 48.000 de palestinieni au fost uciși, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, iar mare parte a populației a rămas fără adăpost, în urma distrugerii masive a infrastructurii.

UPDATE Preşedinta Parlamentului European (PE), Roberta Metsola, a reiterat vineri sprijinul Uniunii Europene (UE) pentru soluția a două state "ca singura cale pentru garantarea securităţii şi stabilităţii" în Orientul Mijlociu, a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OLP), Hussein al-Sheikh, potrivit agenţiei EFE, conform Agerpres.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Gaz la Tiraspol pe banii Rusiei și cu acordul Ucrainei: Câte milioane câștigă Moldova din schema criticată
/VIDEO/ Statul a achitat de la începutul sezonului rece compensații în sumă de peste 1 mlrd de lei! Ce plăți au fost făcute anii trecuți
/VIDEO/ Statul a achitat de la începutul sezonului rece compensații în sumă de peste 1 mlrd de lei! Ce plăți au fost făcute anii trecuți
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ Pericolul real al dronelor rusești și „pretextul fabricat” invocat de PSRM: De ce a fost închis Centrul Rus de Știință și Cultură
/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital
/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.