Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că instituția va demara un proiect privind reformarea internă a Uniunii Europene și pregătirea acesteia pentru o „Uniune alcătuită din peste 30 de state membre”. Declarațiile au fost făcute în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.
Oficialul UE s-a referit la decizia Consiliului Europen din decembrie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova și a precizat că în pregătirea acestora, Comisia Europeană începe procesul de examinare și definire a cadrului de negociere.
„Trebuie să dăm curs situației politice și deciziei pe care am luat-o la Consiliul European. În vederea pregătirii pentru negocierile de aderare, începem procesul de examinare și elaborăm acum cadrul de negociere. Și, între timp, vom începe să lucrăm, de asemenea, la propriile noastre reforme pentru a ne pregăti pentru o Uniune cu peste 30 de state membre.
La ultimul Consiliu European, am convenit, de asemenea, să lansăm negocierile de aderare cu Ucraina, Moldova și cu Bosnia și Herțegovina, atunci când vor fi îndeplinite criteriile necesare. Am acordat statutul de candidat Georgiei. Și am confirmat angajamentul nostru colectiv față de un viitor în care toți cei șase parteneri din Balcanii de Vest să facă parte din Uniunea noastră.
Cum va funcționa în practică o Uniune formată din peste 30 de țări? Numai noi, în interiorul Uniunii Europene, putem răspunde la această întrebare”, a declarat președinta CE.
Oficialul UE a precizat că luna viitoare, Comisia își va expune ideile într-o comunicare către Parlamentul European și Consiliu, înaintea discuției liderilor organizată de președinția belgiană.
În prezent, Belgia deține președinția semestrială a Consiliului UE, ceea ce înseamnă că are un rol principal în organizarea reuniunilor UE și în stabilirea priorităților politice ale Uniunii Europene.
Pe agenda summit-urilor europene de până la alegerile europene, figurează și un summit al șefilor de state sau de guverne în perioada 17-18 aprilie care ar putea fi consacrat problematicii extinderii și reformei UE, mai ales că liderii europeni trebuie să adopte până la debutul noului mandat al instituțiilor UE și agenda strategică 2024-2029, scrie Calea Europeană.
În noiembrie 2023, Comisia Europeană a emis o recomandare de deschidere a negocierilor de aderare cu Republica Moldova.
În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.
Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.
Consiliul a recunoscut, de asemenea, că R. Moldova a demonstrat un angajament clar față de procesul său de reformă. Pentru a continua să înainteze pe calea aderării, progresele durabile și tangibile în materie de reforme, în special în domeniul statului de drept, al justiției și al drepturilor fundamentale, sunt de o importanță crucială pentru R. Moldova.
De asemenea, Consiliul a încurajat R. Moldova să continue să acționeze pentru o reformă profundă a justiției, inclusiv a procesului de verificare, și să consolideze instituțiile relevante în lupta împotriva corupției.
În acest sens, R. Moldova trebuie să obțină un bilanț solid de anchete și condamnări, inclusiv în cazuri de nivel înalt.
Consiliul a subliniat importanța continuării reformelor economice transformatoare, a cooperării sectoriale și a integrării R. Moldova pe piața internă a UE pentru realizarea de noi progrese în reformele din sectorul economic și financiar. Acestea ar trebui realizate pe baza acordului de asociere UE-R. Moldova și a acordului de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre UE, Georgia, R. Moldova și, respectiv, Ucraina.
Consiliul a salutat, de asemenea, eforturile susținute ale R. Moldova de consolidare a administrației sale publice și gradul său tot mai ridicat de aliniere la pozițiile și măsurile restrictive din cadrul politicii externe și de securitate comune a UE.