Peste 70% din exporturi și 56% din importurile agenților economici din regiunea transnistreană au vizat Uniunea Europeană. Datele au fost prezentate Biroul politici de reintegrare, care notează că în anul 2023 a fost marcată o dinamică ascendentă de aprofundare a tranzacțiilor de import-export cu statele membre ale UE.
Astfel, în anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din UE a constituit 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, fiind marcată o creștere cu peste 70% în raport cu anul 2019, când procentul de export era doar 49,9%.
„Războiul din Ucraina și sistarea de către autoritățile de la Kiev a activității tuturor punctelor de trecere de pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene au contribuit la modificarea lanțurilor logistice și la reorientarea și mai accentuată a activității comerciale din regiune către piețele din UE, precum și la consolidarea conexiunii cu malul drept al Nistrului”, notează BPR.
Tot în anul 2023, a fost constatată o avansare a relațiilor comerciale de import cu UE, aceasta reflectând indicatorul de 55,99%, sau o creștere cu aproape 57% în raport cu anul 2018, când procentul importurilor era de 31,8%.
Principalele destinații din UE, alese de agenții economici din regiunea transnistreană, în mod tradițional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, etc.