Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite și mai populare băuturi din lume. Și dacă acum câțiva ani, moldovenii nu consumau deloc sau foarte puțină cafea, acum au depășit consumul mediu global de 140 de ceşti anual per adult. Potrivit unui studiu economic, în 2023, basarabenii au cheltuit aproape 1,5 miliarde de lei pentru cafea.
Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în Moldova consumul de cafea crește de la an la an, iar în 2024 va fi și mai mare.
„În 2020 se înregistrează o creștere bruscă a consumului de cafea din boabe. În 2023 noi am ajuns la 134 de cești de cafea și în 2024 cred că vom trece cu succes de 150 de cești de cafea. Anul 2024 trebuie declarat anul cafelei în Republica Moldova. Consumul mediu global este de 140 de cești de cafea per adult anual. În 2024 noi depășim consumul mediu global. Până la consumul mediu european, care este de două-trei ori mai mare, mai este nevoie de câțiva ani”.
Unul dintre cele mai bine cunoscute beneficii ale cafelei este cel de stimulent. Cofeina este un ingredient care oferă energie şi contribuie la eliminarea stărilor de oboseală. Chiar și unii moldoveni ne-au confirmat că consumă zilnic cafea, pentru că asta le dă forță.
Alții ne-au spus că le place cafeaua, doar că o consumă moderat.
„- Câte cești beți în fiecare zi?
- Încerc să beau doar una, la amiază, să fiu în forță până seara și să nu îmi afecteze somnul”.
Și dacă unii sunt amatori înrăiți de cafea și o consumă în fiecare zi, alții spun că preferă mai mult ceaiul din motive de sănătate.
Recomandările referitoare la consumul zilnic de cafea depind în mare măsură de starea de sănătate a fiecăruia. Specialiștii spun că nu mai puțin este importantă calitatea cafelei.
Pe lângă beneficiile pe care le are, cafeaua poate agrava starea de sănătate a persoanelor care suferă de anumite maladii.
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, în 2023 moldovenii au cheltuit pentru cafea, circa 1,5 miliarde de lei, circa 300 de mii de lei au ajuns în bugetul de stat sub formă de impozite.