Rusia desfășoară o operațiune informațională încercând să prezinte exercițiile de apărare ale NATO Steadfast Defender 2024, la care vor lua parte 90.000 de militari și care se vor desfășura până în luna mai, ca fiind o provocare, notează specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Între timp, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a avertizat că minele îndepărtate anul trecut de la centrala nucleară Zaporojie „sunt din nou acolo”, ceea ce încalcă standardele de securitate.
UPDATE Moscova încearcă să prezinte în spațiul informațional exercițiile NATO de amploare Steadfast Defender 2024 ca fiind o provocare, afirmă specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), relatează Ukrainska Pravda. Potrivit experților, Rusia desfășoară o operațiune informațională pentru a prezenta ca fiind provocatoare exercițiile de apărare ale NATO Steadfast Defender 2024, care încep săptămâna aceasta și se desfășoară până în mai 2024.
UPDATE Minele au fost descoperite de misiunea de monitorizare a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de-a lungul perimetrului centralei nucleare Zaporojie, într-o zonă tampon între gardurile interne și externe ale instalației, a declarat vineri, 19 ianuarie, Rafael Grossi, directorul general al agenției, relatează The Kyiv Independent. Identificate de echipa AIEA și eliminate în noiembrie 2023, minele „sunt acum din nou acolo” într-o zonă restricționată, inaccesibilă personalului operațional al centralei, spune Grossi.
UPDATE După distrugerea unui avion de spionaj A-50, Forțele Aeriene ruse au început să opereze un alt avion de acest model într-o zonă mai sigură, mai la est de Ucraina, a precizat Ministerul britanic al Apărării în raportul său din 19 ianuarie. Acest lucru indică faptul că avionul A-50, despre care s-a raportat că a fost distrus pe 14 ianuarie, a fost doborât de forțele ucrainene, în loc să sufere un accident, a precizat ministerul. La începutul acestei săptămâni, armata ucraineană a confirmat că a distrus un avion rusesc A-50 și un centru de control aerian Il-22, adăugându-se la recentele pierderi aeriene ale Moscovei.
UPDATE Estonia, Letonia și Lituania au convenit să construiască o linie de apărare baltică în următorii ani pentru a consolida frontiera estică cu Belarus și Rusia, a declarat Ministerul estonian al Apărării pe 19 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent, Invazia Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorarea că statele baltice, care se numără printre cei mai mari critici ai Moscovei și cei mai fideli aliați ai Kievului încă din prima zi a războiului total, ar putea deveni următoarea țintă a agresiunii. Acordul semnat de miniștrii apărării din Estonia, Letonia și Lituania prevede instalații defensive la frontierele lor pentru a descuraja și, dacă este necesar, a proteja împotriva amenințărilor militare.
UPDATE Ucraina a îndeplinit trei din cele patru recomandări suplimentare prezentate de Comisia Europeană în noiembrie 2023, a declarat premierul Denis Șmîhal pe 19 ianuarie, potrivit The Kyiv Independent. Cel de-al patrulea punct, un proiect de lege privind lobby-ul, a fost aprobat de parlament în prima lectură, a precizat premierul în timpul unei ședințe de guvern. În evaluarea sa din noiembrie, brațul executiv al UE a recunoscut progresele Ucrainei în vederea aderării, afirmând că „mult peste 90% din pașii necesari pe care i-am stabilit anul trecut” au fost finalizați.
UPDATE UE a început discuțiile privind un nou pachet de sancțiuni, sperând să îl aprobe la 24 februarie, la a doua aniversare a invaziei rusești la scară largă în Ucraina, a relatat Bloomberg pe 19 ianuarie, citând surse anonime. Blocul european a adoptat cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni în decembrie 2023, care includea o interdicție asupra diamantelor rusești, o reprimare a mijloacelor Rusiei de a achiziționa bunuri de uz militar, controale mai stricte asupra plafonului de preț al petrolului de 60 de dolari pe baril și alte măsuri care vizează veniturile Moscovei pe fondul războiului total. Cel de-al 13-lea pachet discutat ar putea cuprinde alte listări individuale, restricții comerciale mai stricte și mai multe măsuri împotriva eschivării sancțiunilor prin intermediul țărilor terțe și al companiilor europene, scrie Bloomberg.