Cauza penală în care este vizat oligarhul Vladimir Plahotniuc va fi comasată cu altă cauză aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care 7 persoane, acuzate în dosarul „frauda bancară”, au statut de inculpat. Decizia a fost luată pe 22 ianuarie, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, asta deși Procuratura Anticorupție (PA) a pledat împotriva conexării.
Potrivit PA, conectarea respectivă va duce la tergiversarea examinării cauzei în care este învinuit Plahotniuc și nu ar exista temeiuri legale de indivizibilitate sau conexitate a cauzelor penale.
Totodată, cele două cauze sunt la etape diferite: primul - la etapa cercetării judecătorești, iar celălalt - la etapa inițială. De asemenea, Procuratură subliniază că faptele și perioadele distincte de incriminare a acțiunilor inculpaților, dar și procedurile aplicabile în condiții speciale impuneau examinarea cauzelor penale respective în mod separat.
„Încheierea respectivă poate fi contestată doar odată cu fondul cauzei, iar argumentele instanței vor fi cunoscute odată cu înmânarea încheierii motivate”, se mai arată într-un comunicat al PA.
Următoarea ședință de judecată pe această cauză va avea loc pe 14 februarie 2024, la ora 12:00.
TV8.md reamintește că în perioada 9-11 ianuarie, procurori din Republica Moldova, de comun cu autoritățile franceze, au efectuat percheziții în Franța, la trei bunuri imobile ale oligarhului Vladimir Plahotniuc.
Printre bunurile investigate se numără un apartament în orașul Sciez, unde a fost găsită o „rudă foarte apropiată” a lui Vladimir Plahotniuc. Imobilul are două locuri de parcare și este amplasat într-un complex rezidențial, cu acces la un cort de tenis și bazin.
De asemenea a fost percheziționată o vilă, la fel în orașul Sciez, pe marginea lacului Leman, în etapă de reconstrucție și o cabană (chalet) tradițională pentru zona alpină, cu parter, etaj și mansardă, amplasată la cota superioară a localității Combloux, pe un teren de 21 ari, cu vedere la vârful Mont Blanc, fiind dotată cu șase dormitoare, birou, bibliotecă, spațiu de recreere cu șemineu și bar, sală de sport, saună, cameră de păstrare a vinurilor, cameră frigorifică, garaj pentru 8 unități de transport, cazangerie și alte utilități.
În urma descinderilor au fost ridicați 92.000 de euro și 3.000 de franci, echivalentul a peste 1,8 milioane de lei. În continuare urmează a fi stabilită originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului, suporturi tehnice, telefoane și mai multe documente pentru a fi cercetate în cadrul cauzei penale, inclusiv care oferă informații suplimentare și despre alte bunuri imobile și mobile ce aparțin familiei lui Plahotniuc, cum ar fi vila din Elveția.
Autoritățile de la Chișinău sunt în așteptarea probelor ce urmează a fi transmise din Franța.
„Suntem convinși că probele administrate dovedesc implicarea și vinovăția lui Plahotniuc în frauda bancară și instanța dacă se va convinge de probele noastre, va dispune confiscarea acestor bunuri”, a punctat procurorul-șef adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi.
În septembrie 2023, PA a anunțat că vila din Elveția a oligarhului Vladimir Plahotniuc a fost înghețată. Astfel, proprietatea de aproximativ 26 milioane de dolari nu poate fi vândută.
„Acest bun a fost cumpărat din banii lui Vladimir Plahotniuc în 2012 pentru o sumă de aproximativ 26 milioane de dolari. Această cifră, în perspectivă, ar fi bugetul Procuraturii Anticorupție (PA) pentru aproximativ 13 ani. O sumă foarte, foarte mare, care la moment este indisponibilă”, a declarat atunci șefa PA, Veronica Dragalin. Aceasta a mai menționat că statul va putea recupera prejudiciul dacă Plahotniuc va fi condamnat.
În 2018, reporterii RISE Moldova au aflat că această proprietate se află în una dintre cele mai scumpe metropole din lume, mai exact, în suburbia orașului elvețian Geneva, chiar pe malul Lacului Leman. Potrivit datelor din registrul cadastral al Elveției, casa are o suprafață de circa 450 de metri pătrați, iar terenul – peste cinci mii de metri pătrați, inclusiv o porțiune de lac.
Vila se află într-un cartier rezidențial îngrădit, cu pază la intrare. Casa a fost cumpărată de familia lui Vladimir Plahotniuc încă în 2008, însă nu a fost indicată niciodată în declarațiile sale de avere.
Din 2008 și până în 2011 a figurat direct pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al Oxanei Childescu, soția acestuia. În iulie 2011, vila a fost trecută în proprietatea Sigmateli Ltd, o firmă înregistrată în Cipru. Deși oficial proprietarul s-a schimbat, numele Childescu apare în continuare pe cutia poștală, alături de compania cipriotă.
Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.
39.282.000 de dolari și 3.518.000 de euro este suma de care a beneficiat fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc, din furtul miliardului. Suma a fost dezvăluită de procurorul general interimar, Ion Munteanu, în cadrul ediției din 9 februarie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. În opinia Procuraturii, ar exista suficiente probe pentru condamnarea lui Plahotniuc.
În iulie 2023, cauza penală de învinuire a oligarhului și fostului lider PD, Vladimir Plahotniuc, în dosarul „Frauda bancară” a ajuns pe masa magistraților. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție, potrivit căreia în prezent, față de Plahotniuc este aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 de zile.