„Economisiți pe concerte, nu pe siguranța și viitorul copiilor”. Circa 4800 de părinți din Chișinău au semnat o petiție colectivă, prin care solicită grupuri cu program prelungit gratuite pentru copii. Documentul a fost depus astăzi la Primăria Capitalei de un grup de părinți care susțin că au identificat surse alternative de bani în bugetul municipal provizoriu, printre care 12 milioane de lei, alocate pentru „a da presa în judecată”. Am solicitat reprezentanților Primăriei un comentariu în acest sens, dar până la această oră nu am primit niciun răspuns.
Mai mulți părinți au venit azi cu pancarte în mâini în fața Primăriei Chișinău pentru a depune o petiție colectivă numită simbolic „Economisiți pe concerte, nu pe siguranța și viitorul copiilor”. Directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”, Ala Revenco, a declarat că:„Această petiție a fost lansată pe 4 ianuarie și a strâns 4800 semnături, semnături ale părinților din Chișinău care solicită grupe cu program prelungit. Deci avem două sute și ceva de pagini cu semnături, toate sunt cu nume, familie, oraș, cei care au dorit au lăsat și comentarii.Sper cei de la Primărie să le citească, părinții să se facă auziți, fiindcă ei și-au spus durerea”.
Potrivit părinților, Primăria în loc să lucreze pentru cetățeni, face totul împotriva copiilor: „Probabil este prima conducere a Municipiului Chișinău care are o politică atât de dușmănoasă în raport cu copiii”, a menționat Ala Revenco. Aceasta susține că în timp ce autoritățile locale susțin că nu au bani, părinții au studiat bugetul municipal provizoriu și au găsit câteva surse alternative, printre care 12 milioane de lei alocați pentru Serviciile Juridice Externalizate.
„Deci Primăria Municipiului Chișinău nu are bani pentru a achita serviciile grupurilor cu program prelungit pentru copii, dar are bani, 12 milioane de lei, pentru a contracta avocați ca să dea presa în judecată, am văzut recent la tv8. Deci pentru asta ei au bani”, a mai spus Revenco.
De asemena, bani ar putea fi luați din cele 11 milioane de lei, prevăzuți pentru activități culturale, dar și din zecile de mii de lei prevăzuți pentru decorațiunile din oraș: „Dacă noi vrem să facem program prelungit cu plată pentru copii, de ce facem concerte gratuite? Poate ar trebui invers: concertele să le facem cu plată, iar grupa cu program prelungit - gratuită”,a mai adăugat directoarea executivă a Asociației „Părinți Solidari”.
Petiția a fost depusă la Primăria Chișinău, fiind direcționată către Primar, dar și către toate fracțiunile din Consiliul Municipal Chișinău. Părinții speră să primească un răspuns în mai puțin de 30 de zile.
Menționăm că, Primăria Chișinău a finanțat timp de trei ani grupele cu program prelungit. Din ianuarie a renunțat, însă, pe motiv că nu are suficienți bani pentru asta, așa cum 23 de miliarde din taxele locale merg în bugetul de stat. Pe de altă parte, Guvernul spune că, din 2024, a majorat cu aproape 40 de milioane de lei transferurile financiare către municipiu.
Ieri, Primăria a anunțat că va finanța grupele cu program prelungit și masa doar pentru aproximativ 6.000 de copii din familii social vulnerabile. Restul părinților, care își vor înscrie copiii la ore suplimentare, vor achita sume unice, în baza unui bon de plată. Astfel, 3 ore de program prelungit vor costa 360 de lei, iar 6 ore - 690 de lei.
Astăzi, primarul Chișinăului, Ion Ceban, a lansat o petiție, prin care cere autorităților centrale ca jumătate din bani să fie returnați în bugetul local. Este vorba de aproximativ 11 miliarde de lei. Edilul Capitalei susține că noua abordare ar permite Chișinăului să se dezvolte mai rapid, iar sursele financiare ar ajunge pentru mai multe drumuri, curți de bloc, infrastructură modernă, transport, școli și grădinițe, diverse servicii sociale și multe altele.