Rusia s-ar simți îndrăzneață să folosească arme nucleare în timpul confruntărilor cu trupele NATO, deoarece crede că Statele Unite nu ar fi suficient de hotărâte să răspundă, a avertizat un think tank britanic, relatează The Times.
Eșecurile militare din Ucraina au zdruncinat încrederea Moscovei în forțele sale convenționale, iar Kremlinul ar acorda o importanță sporită arsenalului său nuclear în timpul unei confruntări cu NATO, a declarat Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS), potrivit G4Media.
„Știind că Occidentul are o aversiune la pierderi și la riscuri, Rusia ar putea căuta să folosească suficiente arme nucleare non-strategice pentru a provoca daune care să prevină propria înfrângere, știind că SUA nu ar fi dispusă să treacă pragul nuclear ca represalii și ar putea fi dispusă să pună capăt conflictului mai devreme”, se arată în raportul IISS.
Armele nucleare non-strategice sunt focoase nucleare care sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă. Acestea au o rază de acțiune și o putere mai mică decât rachetele nucleare strategice, care pot rade orașe de pe fața pământului.
Unii oficiali și analiști occidentali au declarat că există un risc ridicat ca Rusia să atace un stat membru NATO dacă va ieși victorioasă în Ucraina. Forțele de la Kiev sunt supuse unei presiuni tot mai mari pe măsură ce livrările de arme americane se epuizează, pe fondul unei dispute în Congres cu privire la finanțarea suplimentară pentru Ucraina.
Doctrina nucleară a Rusiei enumeră patru scenarii posibile în care guvernul său ar folosi arme nucleare împotriva unui adversar. Primele două sunt dacă Rusia este atacată cu rachete nucleare sau dacă Moscova crede că acestea au fost lansate împotriva țării. Al treilea este dacă un inamic efectuează atacuri asupra unor instalații militare sau de stat pentru a încerca să paralizeze forțele nucleare ale Rusiei. Al patrulea este dacă existența statului rus este amenințată, inclusiv prin utilizarea de arme convenționale.