Un om de afaceri și mijlocitorul acestuia, cercetați de Centrul Național Anticorupție (CNA), au fost condamnați la doi de închisoare, cu suspendare, pentru coruperea unei persoane publice. Aceștia au transmis 4 500 euro în schimbul unui act de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a unui bloc locativ, fără a fi indicate neconformitățile stabilite.
Cauza penală respectivă a fost pornită în luna iulie 2022, iar sentința a fost pronunțată la 17 ianuarie, de Judecătoria Chișinău sediul Buiucani.
Potrivit materialelor, fondatorul unei companii de construcții, urmărind obținerea actelor necesare în vederea recepției finale și darea în exploatare a unui bloc locativ de menire socială situat în or. Ialoveni, care a fost edificat cu abateri de la regimul arhitectural-urbanistic și regimul tehnic, a transmis prin intermediul unui mijlocitor, inspectorului din cadrul Direcției supraveghere de stat a măsurilor contra incendiilor și protecției civile al Agenției pentru Supraveghere (în privința ultimului procesul penal fiind disjuns actualmente într-o procedură separată), suma de 4500 euro, ca acesta să elibereze actul de inspectare privind evaluarea riscurilor de incendiu a blocului locativ, fără a indica neconformitățile stabilite.
Judecarea cauzei a durat 7 luni, inculpații recunoscându-și vina de comiterea faptei incriminate și, la cererea lor, cauza penală fiind examinată în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.
Astfel, prin sentință din 17 ianuarie, instanța a recunoscut vinovați inculpații de comiterea infracțiunii de corupere activă, stabilindu-le o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 2 ani, cu amendă în sumă de 100 000 lei, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 2 ani.
Totodată, a fost menținut sechestrul pe ½ din bunurile ce aparțin condamnaților în valoare de peste 1 milion lei, în vederea garantării executării pedepsei aplicate sub formă de amendă.
Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.
*Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.