Moldovenii nu se grăbesc să își cumpere poliță de asigurare medicală, iar numărul celor care decid să o facă, scade la un an la altul. De la începutul lunii ianuarie, 19 mii de persoane s-au asigurat medical, cu mai puțin cu o treime față de aceeași perioadă a anului trecut. Oamenii spun că nu-și iau poliță medicală, deoarece, atunci când se îmbolnăvesc, oricum sunt nevoiți să scoată bani din buzunar.
Legea spune că fiecare cetățean al Republicii Moldova este obligat să fie asigurat medical, iar pentru a-i stimula pe oameni să-și cumpere poliță, statul oferă, în primele trei luni ale anului, facilități. Dacă acum costul poliței variază, în funcție de categoria asiguratului, de la 1014 la 4056 de lei, din aprilie prețul acesteia va fi de 12 636 lei. Chiar și așa, moldovenii nu se înghesuie să-și ia asigurare medicală.
„Nu am procurat-o și nu o procur, pentru că oricum totul este cu plată.”
„Pentru că totul este cu plată, unde trebuie să plătești, nimeni nu se uită la asigurarea medicală.”
„Pentru că atunci când ai nevoie oricum ești obligat să mergi în laboratoarele cu plată, nu întotdeauna beneficiezi, chiar dacă plătești sau ești angajat, din păcate.”
Sunt mulți și din cei care spun că atunci când au probleme de sănătate, aleg să meargă la instituțiile medicale private. Respectiv, nu au nevoie de asigurare medicală.
„Foarte mulți oameni care își permit pot să meargă și la privat, unde nu contează dacă ești asigurat sau nu.”
„Majoritatea pleacă la privat și nu au nevoie de poliță de asigurare.”
„-La privat doar, la stat, nu.- De ce, nu aveți încredere?- Este foarte greu cu programările și de câte ori am avut nevoie, medicul nu a fost disponibil niciodată.”
Totuși, am întâlnit și oameni care spun că își vor cumpăra poliță de asigurare medicală.
„-Ați procurat asigurare medicală în acest an?- Acum ne ducem la poșta Moldovei. - O să beneficiați de acestă reducere.- Da.- Dar de ce optați pentru ea?- Anul este înainte, nu știm ce surprize ne rezervă viața.”
Compania Națională de Asigurări în Medicină susțin că statutul de persoana asigurată este singura modalitate prin care poți beneficia gratis de serviciile instituțiilor medicale, de diagnostic, tratament, reabilitare și îngrijire. Cât despre faptul că anul acesta numărul polițelor vândute este mult mai mic față de 2023, reprezentanții CNAM cred că oamenii nu se grăbesc, deoarece statutul persoanelor asigurate s-a prelungit cu o lună.
„Statutul persoanei a fost prelungit cu încă o lună. Deci, pentru toți cei care în 2023 au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă, statutul lor de persoană asigurată nu expiră la 31 de decembrie a anului în care au achitat, ci a fost prelungită până la 31 ianuarie a anului curent. De aceea noi considerăm că persoanele care au achitat deja anul trecut această primă de asigurare nu se grăbesc.”
De la 1 aprilie, cetățenii neasigurați, care nu se vor asigura în mod individual în termenul stabilit de lege, vor trebui să plătească prima de asigurare, în mărime integrală, de 12 mii 636 de lei, precum şi penalitate pentru fiecare zi de întârziere. Prima în sumă fixă poate fi plătită și prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay. Cei care nu pot achita online, se pot adresa la oficiile poștale, băncile comerciale și să plătească polița prin intermediul terminalelor de plată sau să meargă la serviciile teritoriale CNAM.