Zeci de oameni care muncesc la piața din Comrat au protestat astăzi la sediul Adunării Populare din Găgăuzia. Ei au cerut să fie prelungit cât mai repede moratoriul pe reforma patentei. Astfel încă până la finele acestui an ei să nu treacă la casele de marcat, dar și să fie scutiți de plata obligatorie a asigurărilor sociale. În fața oamenilor au ieșit cu explicații deputații locali, dar mulțimea supărată a cerut ca să vină bașcana, Evghenia Guțul.
Reforma patentei a intrat în vigoare la întâi iulie 2023. Deși majoritatea patentarilor din țară s-au conformat și au trecut la activitatea cu case de marcat, cei din Găgăuzia au refuzat să o facă. Tot atunci, Adunarea Populară a Găgăuziei a luat o decizie prin care a instituit moratoriu până la finele lui 2023 pe legea aprobată la Chișinău și i-au scutit de plata obligatorie a asigurărilor sociale.
Potrivit portalului Nokta, astăzi oamenii au protestat pentru că în ultima săptămâna mai mulți comercianți au fost amendați în urma unor controale. Aceștia nu dețineau case de marcat și nu au achitat prima de asigurare obligatorie. Acum ei cer ca aceste facilități să fie prelungite până la 31 decembrie 2024. Ceea ce este ilegal, susține ministrul Economiei.
„Există o lege și ea este unică pentru întreg teritoriul Republicii Moldova. Această reformă este în vigoare deja de jumătate de an. Nu poate un raion sau altul să instituie reguli contrare legii. Orice act normativ contrar legislației, deciziei de așa-zis în ghilimele de a prelungi patenta și așa mai departe o să fie atacate de Cancelaria de Stat în judecată și vor fi anulate”, a spus Dumitru Alaiba.
Expertul Wachdog, Andrei Curăraru, care a analizat situația, spune că autoritățile din autonomie au profitat de lacunele legislative din domeniul economic. Iar decizia lor afectează și bugetul de stat, mai ales că practic jumătate din banii din regiune vin de la Chișinău:
„Eu cred că asta vine în legătură cu conflictul ăsta care s-a creat prin nereturnarea TVA-ului. Renunțarea de participare la grupul de lucru parlamentar format cu reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei din cauza acestui fapt. Și în general în relațiile care sunt destul de tensionate dintre centru și Găgăuzia. Găgăuzii vor să arate că ei au mai multă libertate decât prevede legea și aici cred că trebuie să se pronunțe legiuitorul, cât și Curtea Constituțională pentru a delimita clar competențele, în special în probleme economice”.
De când este aplicată noua reformă, statul a fiscalizat 350 de milioane de lei. Este suma bonurilor fiscale emise în piețe. Potrivit ministrului Alaiba, acest lucru duce la transparentizarea și albirea economiei naționale.