Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări

Război în Israel, ziua 114: Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii

missing
28 ianuarie 2024, ora 10:40

Semnificația tunelurilor din Fâșia Gaza. Hamas ar fi putut să-și dedice banii și timpul construcției unui viitor pentru poporul său, iar nu a unei fortărețe pentru sine. Încă de când Israelul și-a retras soldații și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, vocile critice îl acuză că a izolat prin blocadă și a sărăcit teritoriul – transformându-l, afirmă ei, într-o „închisoare în aer liber”.

UPDATE Acuzația că Gaza este „închisoare în aer liber”, absurdă. Această acuzație a fost de la bun început absurdă. Fâșia Gaza are graniță cu Egiptul. Locuitorii ei au fost tratați adesea de cancer și alte boli letale în spitalele israeliene. Israelul a aprovizionat Fâșia cu grosul electricității ei și alte bunuri esențiale, chiar și după ce Hamas a venit la putere în 2007. Acum, când trupele israeliene scot la iveală tot mai mult din imensul oraș subteran de sub Fâșie, falsitatea acelei acuzații a devenit chiar și mai evidentă.

UPDATE Tunelurile din Gaza, 5.700 de intrări. Israelul mai estimează că sunt 5.700 de intrări în rețeaua de tuneluri – unele ascunse în casele unor civili, altele direct sub spitalul principal din Gaza City, despre care și serviciile secrete americane au spus că a fost folosit în calitate de comandament al Hamas. Undeva în interiorul acestui labirint sunt sechestrați nenumărați ostatici israelieni, inclusiv un bebeluș de 1 an, ținuți fără aer proaspăt, fără să vadă soarele, fără medicamente și hrană adecvată, fără vizite de la Crucea Roșie. Toate acestea ar trebui să restructureze în mod radical modul în care gândește lumea despre ce a făcut Hamas în Fâșia Gaza – ce i-a făcut Hamas Fâșiei Gaza.

UPDATE Atrocitatea comisă de Hamas contra propriului popor Imaginați-vă oricare alt guvern făcându-i același lucru propriului popor – de exemplu guvernul american amplasând centrul de comandă NORAD chiar sub piața principală din New York – pentru a vă putea face o idee despre atrocitatea pe care Hamas a comis-o împotriva propriului popor. Dar nu e singura atrocitate. Cât a costat oare construcția acestor tuneluri? Cât beton, cât oțel și câtă electricitate a luat Hamas de la civili pentru a le construi? Câte milioane de ore de muncă au fost dedicate acestui efort? Cât a costat fabricarea arsenalului de mii de rachete, care încă mai e folosit și acum la bombardarea Israelului? Câți oameni de rând din Fâșie au fost recrutați pentru munca ingrată de a da cu cazmaua adânc în subteran – și câți dintre ei au murit astfel muncind? 

UPDATE Hamas a furat de la donatori. De ce tac progresiștii?. „Unele materiale folosite la construcția tunelurilor proveneau din ajutoarele remise special pentru proiecte de dezvoltare de către organizații internaționale umanitare din Gaza ori fuseseră achiziționate de pe piața liberă, odată ce Israelul a început să permită unele importuri în Gaza, din 2010”, mai preciza ziarul. Cu alte cuvinte, Hamas a furat de la donatorii străini, a furat de-a lungul anilor probabil miliarde de dolari din PIB-ul Fâșiei Gaza, a redirecționat munca de la scopuri productive la scopuri distructive – totul pentru a-și hrăni mașinăria de război.

UPDATE Intrările în tunelurile din Gaza, în case private. Tunelurile ne ajută totodată să explicăm și gradul de distrugere provocată de Israel în Gaza de la începutul războiului. Dacă Hamas își ascunde grosul luptătorilor și muniției în tuneluri, Israelul e nevoit să caute, să găsească și să distrugă acele tuneluri. Dacă Hamas și-a construit intrările în respectivele tuneluri în case private, spitale și școli, atunci toate aceste clădiri devin ținte militare.

UPDATE Hamas poartă vina pentru fiecare viață pierdută în Gaza. În caz contrar, realitatea tragică a acestui război e că va fi catastrofal pentru Fâșia Gaza – nu pentru că Israelul o vrea, ci pentru că Hamas și-a petrecut ani și ani depunând cu cinism eforturi pentru a crea prezenta situație. Hamas ar fi putut evita această tragedie dacă ar fi transformat Fâșia într-o enclavă a păcii, iar nu într-una a terorii. Ar fi putut s-o evite dacă înainte de 7 octombrie n-ar fi început alte patru runde de război contra Israelului.

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: /Alina Radu, directoare ZDG /Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
La Mulți Ani! TV8 vă urează tot binele din lume, sănătate, pace, împliniri și știri pozitive în anul 2025
La Mulți Ani! TV8 vă urează tot binele din lume, sănătate, pace, împliniri și știri pozitive în anul 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări
/VIDEO/ Discursul de Revelion 2025 al lui Vladimir Putin: A fost unul din cele mai scurte din întreaga sa președinție
/VIDEO/ Discursul de Revelion 2025 al lui Vladimir Putin: A fost unul din cele mai scurte din întreaga sa președinție
/FOTO/ Accident cumplit în Ucraina, cu implicarea unui TIR din Moldova. Cinci persoane au murit, după ce o mașină s-a izbit în camion
/FOTO/ Accident cumplit în Ucraina, cu implicarea unui TIR din Moldova. Cinci persoane au murit, după ce o mașină s-a izbit în camion

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1042: Lovitură istorică, explozii la Kiev, iar Gazprom taie gazul! FT: Rusia are plan de război cu 2 țări

31 decembrie 2024, ora 22:15

Rusia continuă să atace ținte din Ucraina, inclusiv în ultima zi din anul 2024. O serie de explozii s-au auzit în capitala Ucrainei, Kiev, marți dimineața devreme, scrie Reuters. Forțele aeriene ale Ucrainei au anunțat amenințări cu rachete în întreaga țară. Totodată, Kievul a anunţat că a distrus un elicopter rusesc cu ajutorul unei drone navale, în Marea Neagră, ceea ce constituie o premieră. SUA au acordat aproape 6 miliarde de dolari în ajutor militar și bugetar Kievului, iar Comisia Europeană a dat asigurări că este pregătită pentru oprirea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina.

Preţurile de referinţă la gazele naturale din Europa au crescut marţi, înainte de încheierea acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina, la 31 decembrie. Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin sărbătoreşte 25 de ani de putere absolută pe 31 decembrie, un sfert de secol în care şi-a eliminat toţi duşmanii, a declarat mai multe războaie, a anexat teritorii şi a construit o verticală monolitică a puterii care dă deja semne de anacronism, scrie agenția spaniolă de presă EFE, într-un profil al liderului de la Kremlin.

UPDATE Armata Rusiei a pregătit liste detaliate cu ținte pentru un potențial război cu Japonia și Coreea de Sud, care includeau centrale nucleare și alte infrastructuri civile, conform unor documente secrete din 2013-2014 consultate de Financial Times (FT). Planurile de atac, rezumate într-un set de documente militare rusești scurse, acoperă 160 de obiective precum drumuri, poduri și fabrici, selectate ca ținte pentru a opri "regruparea trupelor în zone cu scop operațional". Preocuparea acută a Moscovei față de flancul său estic este evidențiată în documentele prezentate jurnaliștilor de la Financial Times de surse occidentale. Liderii militari ruși se tem că granițele estice ale țării ar fi expuse în cazul unui război cu NATO și vulnerabile la atacuri din partea SUA și aliaților regionali.

UPDATE Concomitent cu războiul din Ucraina al Moscovei, Vladimir Putin a întocmit planuri secrete, ce dezvăluie un atac al Rusiei asupra flancului estic al NATO. Scenariul, obținut de un ziar nordic, arată că liderul de la Kremlin ar intenționa să creeze o zonă tampon în Finlanda și Norvegia.

UPDATE Liderul de la Kremlin, care a ordonat invazia Ucrainei în urmă cu peste 34 de luni, a orchestrat și un alt război din umbră purtat în Europa, dezvăluie Statele Unite, într-un raport al Comisiei Helsinki. Oficialii americani au arătat că au existat 150 de operațiuni secrete ale Rusiei în Europa, Marea Britanie și SUA.

UPDATE Deși au trecut peste 1.040 de zile de la începutul războiului din Ucraina, liderul de la Kremlin nu și-a atins obiectivele inițiale. Însă acum un aliat apropiat al lui Putin, Vladimir Soloviov a cerut întoarcerea unui teritoriu american, statul Alaska, la Rusia. Alaska a aparținut cândva Rusiei, iar în 1867, a fost vândută Statelor Unite. Anton Gerașcenko, un fost oficial de la Kiev, a spus că ”Rusia nu se va opri la Ucraina. Imperialiștii ruși sunt nesățioși” și vor mai multe țări, notează Ziare.com.

UPDATE Rusia și Ucraina au efectuat, luni, un nou schimb de prizonieri de război. Rusia a eliberat 150 de militari ucraineni, Ucraina – mai mult de 180.

UPDATE Liderul de la Kremlin Vladimir Putin a „prăbușit” în ultimul moment o întâlnire atent negociată cu Donald Trump și i-a respins planul de pace, dezvăluie jurnalistul ucrainean Dmitri Gordon, precizând că este așteptat un răspuns din partea președintele reales al SUA, care a promis că va pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore. Potrivit lui Dmitri Gordon, Vladimir Putin și Donald Trump ar fi trebuit să se întâlnească luni, 30 decembrie, dar întrevederea – convenită inițial în format fizic, apoi în format online – nu a mai avut loc din cauza liderului de la Kremlin.
Citeşte întreaga ştire: Vladimir Putin a respins planul de pace al lui Donald Trump și l-a anunțat în ce condiții oprește războiul din Ucraina, dezvăluie un ziarist de la Kiev, notează Libertatea.

UPDATE A cere Ucrainei să accepte un compromis cu Federația Rusă nu înseamnă a garanta calea către pace, ci a stimula agresorul. Atunci când Kievului i se propune să renunțe la teritoriile ocupate și să facă alte concesii pentru a ajunge la un armistițiu cu Rusia, trebuie pusă și întrebarea: unde e limita acestor compromisuri și cine garantează pacea, când agresorul nu e pedepsit pentru crimele sale. Mesajul a fost transmis de consilierul prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, în cadrul ediției de luni, 30 decembrie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. 

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin a salutat, în discursul său de Anul Nou, succesele Rusiei și „curajul și vitejia” de care au dat dovadă forțele sale armate în Ucraina, spunând că țara sa va merge mai departe cu încredere în 2025, transmite Reuters. În discursul său difuzat de televiziunea rusă, Putin a spus că Rusia și-a consolidat unitatea în primul sfert al secolului XXI, atingând obiective semnificative și depășind încercările.

UPDATE Italia a anunțat, marţi, alocarea a 13 milioane de euro în cadrul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Roma, ajutorul va avea ca scop refacerea infrastructurii energetice ucrainene, care a suferit în urma atacurilor Federației Ruse, scrie Rador.

UPDATE Un oficial de rang înalt al NATO a subliniat posibilitatea ridicată a unui atac neconvențional din partea Rusiei asupra țărilor membre NATO, într-un interviu acordat duminică postului britanic Sky News.

UPDATE Raportul zilnic al Ministerului rus al Apărării menționează că 68 de drone ucrainene au fost distruse în cursul nopţii de apărarea aeriană rusă, inclusiv 10 în regiunea Smolensk, scrie Spotmedia.

UPDATE Un atac cu dronă ucraineană a provocat noaptea trecută un incendiu şi o scurgere la un depozit de petrol din regiunea Smolensk din vestul Rusiei, potrivit guvernatorului local. „Astăzi sistemele de apărare aeriană ale Ministerului rus al Apărării au respins un atac ucrainean cu drone în districtul Yarţevo”, la aproximativ 300 km de frontieră, a scris Vasili Anokhin pe Telegram. „Potrivit informaţiilor preliminare, epava uneia dintre drone a căzut în incinta unui depozit de petrol, provocând o scurgere de combustibil şi un incendiu”, a adăugat guvernatorul, potrivit Spotmedia.

UPDATE Bulgaria este pregătită să acorde asistenţă Republicii Moldova în cazul în care Rusia încetează să-i furnizeze gaze la 1 ianuarie, a declarat luni ministrul energiei, Vladimir Malinov, pentru Radioului Naţional Bulgar (BNR). El a reamintit că în urmă cu o lună a fost semnat un document între cele două ţări privind răspunsul la criză.

UPDATE Comisia Europeană a declarat că Uniunea Europeană este pregătită pentru impactul încheierii acordului privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, care expiră marți, 31 decembrie. Potrivit unui purtător de cuvânt al CE, infrastructura europeană de gaze este suficient de flexibilă pentru a asigura aprovizionarea țărilor din Europa Centrală și de Est prin rute alternative, reducând astfel dependența de gazele transportate prin Ucraina.

UPDATE Preţurile de referinţă la gazele naturale din Europa au crescut marţi, în anticiparea încheierii la 31 decembrie a acordului care reglementează tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

UPDATE Ucraina renunţă la aproximativ 800 de milioane de dolari pe an în taxe din partea Rusiei, în timp ce Gazprom va pierde aproape 5 miliarde de dolari din vânzările de gaze către Europa prin Ucraina. Rusia şi Uniunea Sovietică au avut nevoie de o jumătate de secol pentru a ocupa o cotă majoră din piaţa europeană a gazului, care la apogeul său a fost de 35%, dar războiul din Ucraina a distrus aproape complet această afacere pentru Gazprom, gigantul gazului controlat de statul rus. Acesta a înregistrat o pierdere netă de 7 miliarde de dolari în 2023, prima sa pierdere anuală din 1999. Moscova a pierdut în faţa unor rivali precum Norvegia, Statele Unite şi Qatar de la invazia din 2022 a Ucrainei, care a determinat UE să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc, scrie Libertatea.

UPDATE Compania rusă Gazprom a anunţat că va pompa marţi un volum redus de gaze către Europa prin Ucraina, în ultima zi înainte de expirarea acordului de tranzit care a menţinut fluxul de gaze pe parcursul a aproape trei ani de război, relatează Reuters.  

UPDATE Potrivit datelor publicate pe site-ul operatorului ucrainean GTSOU, pentru 1 ianuarie 2025, volumul de gaz rusesc ce urma să fie transportat va fi zero. Această măsură va adânci pierderile economice pentru Ucraina, care va pierde anual aproximativ 800 de milioane de dolari din taxele de tranzit, în timp ce Gazprom va suferi pierderi de vânzări estimate la 5 miliarde de dolari. 

UPDATE Militarii ucraineni din regimentul 6 al Forțelor de Operațiuni Speciale (SSO) ale Forțelor Armate ale Ucrainei au ocupat o localitate din regiunea rusă Kursk – transmite, marţi, agenţia RBC, citând un mesaj al SSO. „Acest lucru a fost precedat de activitatea artileriei noastre. Ulterior, la sol, soldații SSO au intrat în sat și l-au curăţat (de trupe ruse, n.r.), în cadrul desfășurării operațiunilor speciale în această zonă” – se arată în raportul transmis de SSO. În localitate erau atât militari ruşi, cât şi trupe nord-coreene, scrie Rador.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis pe șeful adjunct al Biroului prezidențial, Roman Mashoveț, a anunțat luni cancelaria șefului statului, potrivit The Kyiv Independent. Mashoveț ocupa această funcție din aprilie 2020, sub conducerea șefului Biroului prezidențial, Andrii Yermak, și a supravegheat direcția militară a Biroului președintelui.

UPDATE Ucraina anunță o lovitură istorică. Kievul susține că marţi, 31 decembrie, a doborât un elicopter rusesc cu ajutorul unei drone navale, în Marea Neagră, ceea ce constituie o premieră, relatează Reuters. Potrivit Direcției Principale de Informații, forțele sale speciale „Grupa 13” au folosit drone navale Magura V5 împotriva unor elicoptere militare rusești care zburau deasupra Mării Negre. Un elicopter de tip MI-8 a fost doborât în apropiere de Peninsula Crimeea, în timp ce altul a fost avariat.

UPDATE Administrația Biden lucrează rapid pentru a cheltui toți banii pe care îi are la dispoziție pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva Rusiei înainte ca președintele ales Donald Trump să preia funcția luna viitoare. „Am ordonat administrației mele să continue să acorde cât mai multă asistență Ucrainei cât mai repede posibil”, a spus Joe Biden într-o declarație. „La indicațiile mele, Statele Unite vor continua să lucreze neîncetat pentru a consolida poziția Ucrainei în acest război pe durata restului mandatului meu”. 

UPDATE Rusia se opune eventualei desfăşurări a unui contingent european de trupe în Ucraina în cazul unei păci cu Moscova, a afirmat luni şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-un moment în care europenii şi americanii se gândesc la situaţia post-conflict.

UPDATE Ruslan Kravcenko, guvernatorul regiunii Kiev, și Filip Pronin, guvernatorul Regiunii Poltava, au fost demiși luni și urmează să fie numiți șefi ai comisiilor de supraveghere fiscală și, respectiv, financiară, relatează Kyiv Independent. Mișcarea vine la scurt timp după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat că echipa sa „pregătește câteva decizii importante de personal” care vor fi „anunțate în curând”. Kravcenko a ocupat funcția de guvernator al regiunii Kiev din aprilie 2023, iar Pronin era guvernator al regiunii Poltava din octombrie 2023, scrie Spotmedia.

UPDATE După ce a anunțat că vrea să vrea să recruteze pentru război 20.000 dintre deţinuţii aflaţi în arest preventiv, Rusia încearcă să atragă oamenii spre haina militară și război anulând împrumuturile la bănci ale celor care sunt gata să semneze un contract. Cel puțin asta susțin experții britanici în informații militare conform unei postări pe o rețea de socializare. Măsura este una disperată cred militarii britanici mai ales că au fost epuizate recrutările în rândul celor condamnați definitiv, iar pierderile pe frontul din Ucraina sunt tot mai mari și au ajuns în prezent la peste 760.000 de morți și răniți, scrie NewsWeek.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a transferat acţiunile companiei mixte a producătorului de bere AB InBev din Rusia sub administrare temporară, conform unui decret publicat luni pe un site oficial al guvernului rus.

UPDATE Ucraina se angajează să sprijine noile autorități din Siria, care a fost cândva un aliat-cheie al Rusiei în Orientul Mijlociu. Ministrul ucrainean de externe s-a întâlnit luni la Damasc cu liderul de facto al Siriei, Ahmed al-Sharaa, la câteva zile după ce Kievul a anunțat livrarea unui transport important de făină de grâu către această țară după înlăturarea lui Bashar al-Assad, care a primit azil la Moscova.

UPDATE Forțele ucrainene au organizat un nou atac asupra orașului Lgov din regiunea Kursk din sudul Rusiei, avariind grav o clădire de apartamente cu două etaje, a declarat luni guvernatorul interimar al regiunii, la o săptămână după ce patru persoane au fost ucise într-un alt atac. Alexander Khinshtein, scriind pe aplicația de mesagerie Telegram, a declarat că o persoană a fost rănită în ultimul atac din regiune, unde forțele ucrainene au cucerit o parte din teritoriu după lansarea unei incursiuni în luna august.

UPDATE Autorităţile din regiunea Kiev raportează că o femeie a fost rănită ca urmare a căderii fragmentelor de drone și rachete doborâte în timpul celui mai recent atac rusesc. Administrația Militară Regională Kiev a scris pe Facebook că, noaptea trecută şi marţi dimineață, regiunea Kiev a fost atacată de drone și rachete rusești. Forțele de apărare aeriană ucrainene au operat în regiune şi au doborât mijloace de atac aerian. În urma căderii fragmentelor de drone şi rachete, o casă particulară a fost avariată, iar o femeie născută în 1975 a fost rănită, scrie Rador.

UPDATE Ministrul sirian de externe, Asaad Hassan al-Shaybani, și-a anunțat intenția de a dezvolta un parteneriat strategic cu Ucraina la nivel politic, economic și social. Potrivit Ukrinform şi Reuters, șeful diplomaţiei siriene a făcut declaraţii în acest sens în timpul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Andri Sibiha.

UPDATE Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis o scrisoare de Anul Nou preşedintelui rus Vladimir Putin în care promite că va consolida şi mai mult cooperarea militară dintre cele două țări, a anunțat marţi presa de stat de la Phenian, potrivit agențiilor EFE și Agerpres. „Anul Nou 2025 va fi înregistrat ca primul an de victorie în război în secolul XXI, când armata şi poporul rus vor învinge neonazismul şi vor obţine o mare victorie”, a spus Kim în scrisoarea trimisă luni preşedintelui Putin, potrivit informaţiilor publicate de agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

UPDATE Kyivstar, principalul operator de telefonie mobilă din Ucraina, a semnat un acord cu Starlink, compania lui Elon Musk, pentru implementarea tehnologiei de conectivitate directă prin satelit, a anunţat luni compania-mamă VEON, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Mai multe explozii s-au auzit în regiunea Kiev, marţi dimineaţă, iar autorităţile au raportat că armata a activat apărarea antiaeriană, pe fondul unui atac cu drone ruseşti. „Vehicule aeriene fără pilot au fost detectate în spațiul aerian. Forțele antiaeriene lucrează asupra țintelor” – a transmis administraţia regiunii. Populaţia regiunii Kiev a fost îndemnată să rămână în adăposturi şi să nu înregistreze sau să posteze pe internet informaţii despre activitatea armatei, scrie Rador.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1041: Atac masiv și iarnă teribilă! Ex-ministru: Tancurile Rusiei vor fi la Chișinău, dacă Ucraina pierde
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1040: Atac nocturn, frig în case și gaz din SUA! Aliev acuză Moscova, iar Rusia renunță la un moratoriu
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
/VIDEO/ Revelion de poveste la TV8! „Duelul generațiilor”: Surprizele pregătite în show-ul cu artiști celebri
La Mulți Ani! TV8 vă urează tot binele din lume, sănătate, pace, împliniri și știri pozitive în anul 2025
La Mulți Ani! TV8 vă urează tot binele din lume, sănătate, pace, împliniri și știri pozitive în anul 2025
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1039: Alertă pentru Moldova și atac DDoS în Italia! Putin amenință, iar Zelenski acuză un al doilea front
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ „Vedetele anului politic”: Referendumul pro-UE și realegerea Maiei Sandu ca președinte
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”
/VIDEO/ Istoria unei mame care a aflat că are cancer, când fiul ei lupta cu leucemia: „Durere și multe lacrimi”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.