Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 953: Vizită surpriză, atac la Harkov și anunț ciudat! Rusia bate un record în atacuri cu drone Shahed

/VIDEO/ Moara Roșie, clădire care nu există în acte. Construcția a ajuns în ruine și este un pericol public

missing
28 ianuarie 2024, ora 10:00

Se transformă în ruine și Moara Roșie, o altă construcție inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat, de categorie națională. Se află nu departe de râul Bîc și are o istorie zbuciumată. Legenda urbană spune că la începuturi i se spunea Moara Albă, pentru că era prăfuită de făină, și avea doar un nivel din lemn. Apoi, proprietarul a decis să o modernizeze și a înălțat-o, folosind deja cărămidă roșie. Se mai zice că în timpul procesului de renovare, aici și-a pierdut viața fiica lui. Pe actele cadastrale, construcția nu există, chiar dacă o vedem în realitate. Figurează doar terenul, cu o suprafață de 270 de metri pătrați, care aparține municipalității. 

„Suntem în fața Academiei de Studii Economice din Chișinău și vedem acest indicator turistic, pe care scrie Moara Roșie. Acesta este un obiectiv foarte vechi, din anii 1850-1860. Vrem să mergem să vedem care e starea acestei clădiri, care e accesul acolo și dacă poate fi vizitată, pentru că este prezentată pe aceste indicatoare turistice. Hai să vedem care e starea clădirii.

Aici este intrarea, fosta intrare în clădirea Moara Roșie. Vedem că ușile sunt zidite, sunt două din câte ne dăm seama. Istoria clădirii e una foarte zbuciumată, ca să zicem așa. Astăzi, clădirea se află într-o stare foarte avansată de degradare și din păcate nu se întrevăd planuri de a o reabilita”. 

Moara Roșie, un monument de arhitectură de importanță națională, este una dintre cele mai vechi construcții de acest gen din oraș și printre primele mori cu abur din Chișinău. De ea sunt legate multe legende și povești. Moara a fost construită între anii 1850-1860, iar cinci decenii mai târziu a suferit un incendiu. Până să fie pârjolită de flăcări, purta denumirea de Moara Albă, din cauză că pereţii erau mai tot timpul acoperiţi de praf de făină. După acel incendiu devastator, proprietarul, un evreu pe nume Avram Levenzon, a decis să ridice celălalt etaj, care este din cărămidă roșie, devenind Moara Roșie. Se mai spune că proprietarul și-a oferit propria fiică drept jertfă, pentru ca această construcție să fie durabilă și prosperă. 

„Moara Roșie este o clădire interesantă, nu poate fi găsită ușor. Pe alături nu trec mulți oameni. Este o construcție interesantă și rezistentă. Se află în ruine de atâția ani, cu o soartă atât de tristă. Este ideală pentru a țese istorii urbane despre ea. La baza lor pot sta și informații faptice, adevărate. Legenda spune că atunci când Levenzon a cumpărat moara, era din lemn. A început să o renoveze, cu piatră. Acolo a murit fiica lui, într-un mod... Ceea ce urmează este o istorie antisemită plină de stereotipuri, de genul că fiica a fost oferită ca ofrandă. Levenzon, ca moara să reziste, și-ar fi sacrificat propria fiică. Din start menționez că nu există așa ceva în istoria poporul evreu, atât în perioada modernă, cât și cea de acum 2 mii de ani”, a spus directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor, Irina Șihova.

Oamenii care au, deseori, drumuri pe lângă această clădire sunt de părere că moara trebuie păstrată și restaurată. 

„Cred că este un monument istoric pe care trebuie să-l păstrăm, în nici un caz să fie demolat, trebuie să fie renovat. Ar putea fi chiar și un business centru, într-o așa clădire cu istorie mare, de ce nu? La noi în oraș au rămas foarte puține asemenea clădiri, noi trebuie să menținem istoria. Cine nu-și știe istoria, nu are viitor”.

„Folosită nu cred, că tehnologiile din ziua de astăzi nu mai permit. - Dar nici demolată! - Nici demolată, dar...să fie un traseu istoric anume... - Ea este inclusă într-un traseu turistic. - Este inclusă dar, mă scuzați, eu nu aș crede că un turist ar veni să admire, ce să admire? Dacă au introdus-o, înseamnă că trebuie reconstruită. Dacă nu reconstruită atunci... Ar fi minunat dacă ar fi un muzeu, dar infrastructura nu ne permite aici, am în vedere traseul...e greu de ajuns, doar de pe jos. - Dar e păcat de ea. - Mie personal chiar îmi place, are o arhitectură, ceva. Trebuie refăcută, dar atâția bani nu cred că o să...” 

În ziua filmărilor, am întâlnit și un turist străin. Matt este din Marea Britanie și a fost surprins să vadă cât de veche este clădirea și în ce stare se află. 

„Este foarte interesantă, nu-i știu istoria, nu cunosc povestea din spatele ei, nu știu nimic despre ea, dar arată foarte veche. Este o moară, nu? Din afară arată de parcă ar fi o clădire normală. Cu siguranță nu ar trebui distrusă, trebuie restaurată și ar deveni o atracție turistică, pentru ca oamenii să afle de ce este aici și ce a fost aici”. 

Tânărul s-a arătat mirat că potențialul unor asemenea clădiri de patrimoniu nu este valorificat, așa cum e în țara sa natală, de exemplu.

„Da, avem asemenea clădiri și în Anglia, dar de obicei clădirile vechi în Anglia sunt transformate în muzee și așa oamenii le pot vizita și le pot afla poveștile. E ciudat pentru mine, când văd că o asemenea clădire atât de veche cu acea placă pe ea stă abandonată. E puțin amuzant”. 

Anetta Dabija, fondatoarea asociației „Save Chișinău”, în prezent consilieră municipală, ne-a spus că beneficiile obținute în urma reabilitării unei clădiri istorice sunt multiple și deloc de neglijat.

„Eu cred că beneficiul e cumva indirect, adică contribuie la dezvoltarea unei zone. O clădire istorică restaurată înseamnă mai mulți agenți economici interesați de zonă și de bunul imobil propriu-zis. De regulă sunt foarte atractive zonele astea și apar tot felul de agenți economici, cafenele, magazine și tot așa. Eu cred că beneficiul cel mai mare e cel indirect, în cazul în care se reabilitează o clădire sau un ansamblu de clădiri istorice”.

Și directoarea Muzeului de Istorie a Evreilor din Moldova, Irina Șihova, consideră că această construcție nu trebuie nicidecum pierdută. 

„Putea fi un centru atractiv, chiar dacă e să fie doar conservată așa cum este acum, ca să nu se ruineze la un viitor cutremur, deja ar fi bine. Poate deveni un muzeu orășenesc. Acest spirit al istoriei, nu este important cum este folosit, cu ce scop, dar e importantă care este atitudinea pentru istorie”. 

Astăzi, clădirea se află într-o stare de degradare accentuată, nimic din ceea ce am remarcat noi nu sugerează că cineva și-ar dori să o reabiliteze și s-o includă în circuitul socio-economic al capitalei. La verificarea numărului cadastral, aici figurează doar un teren neproductiv, cu o suprafață de 270 de metri pătrați, fără construcții pe el, care aparține municipalității. 

Actualul pretor al sectorului Rîșcani, pe teritoriul căruia se află fosta moară, ne-a declarat la telefon că nu deține informații despre cine este proprietarul clădirii și ne-a recomandat să aflăm răspunsuri de la Direcția municipală Arhitectură și Urbanism. Am telefonat-o pe arhitecta-șefă a capitalei, Svetlana Dogotaru, dar și la numerele fixe de telefon, însă nu am reușit să discutăm cu cineva. 

De altfel, la începutul săptămânii, am expediat și o solicitare de interviu în adresa direcției la tema patrimoniului cultural-istoric al capitalei, dar nu am primit răspuns până acum. Singurul act, care atestă că imobilul Moara Roșie există, este Registrul Monumentelor Republicii Moldova, ocrotite de stat. Această construcție apare cu titlul de „Monument de istorie și arhitectură de categorie națională”, fapt ce îi conferă o protecție în fața unor eventuale tentative de demolare.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Conac secular, cumpărat de la stat și apoi vândut. În mâinile cui a ajuns renumita Vila Nazarov din inima Capitalei

Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/VIDEO/ Accident în lanț la Botanica! Patru mașini și un troleibuz au fost implicate
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
Grupările din spatele recentelor destabilizări ar ținti la preluarea forțată a unor instituții. „Scopurile sunt ambițioase”
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia
/VIDEO/ Dezvăluiri despre coruperea alegătorilor și finanțare ilegală: Schema cu 130.000 de moldoveni și 15 milioane de dolari din Rusia

/VIDEO/ Violența față de animale se transformă, la unii, în violență față de oameni. Cum ajung ucigași ori violatori

missing
01 octombrie 2024, ora 15:40

O bună parte din violatori și ucigași au început cu abuzarea animalelor. Este o mare legătură între aceste două categorii de infractori. Și încă ceva: mulți dintre cei care agresează animalele au fost și ei, la rândul lor, victime ale violenței. Sunt câteva dintre concluziile unui fost detectiv britanic, în prezent apărător al animalelor, care timp de doi ani a făcut instruiri cu polițiștii moldoveni. În cadrul acestor traininguri, le-a vorbit inspectorilor cât de important este ca aceste infracțiuni să fie cercetate complex și cu maximă seriozitate. 

„De cele mai multe ori sunt animalele de companie, câinii sau pisicile, dar, de asemenea, și în industria crescătoare de animale. Cred că este o lipsă de educație, referitor la necesitățile animalelor. În 1965, deci cu mult timp în urmă, s-au stabilit niște standarde internaționale referitor la care sunt cerințele minime pentru animale. La început au fost standarde pentru animalele crescute în ferme, ca să aibă destul spațiu, să poată avea condiții pentru a avea singure grijă de ele, ajutor veterinar etc. Acum, se vorbește despre animalele de companie, să aibă parte de veterinari, să poată face mișcare, să existe posibilitatea să se manifeste libere și să poată fugi, decât să fie puse în lanțuri. Deci, există regulamente internaționale de aproape 80 de ani deja”, spune expertul internațional în investigarea crimelor față de animale, Mark Randell.

Acum 13 ani, Mark Randell a plecat din poliție, dar nici pentru o zi nu s-a oprit din a proteja victime. În noua sa aventură, este alături de patrupede și își dedică toată experiența acumulată ca ofițer în prevenția cazurilor de cruzime față de animale. Pentru aceasta, a fondat o organizație în acest domeniu, iar printre activitățile de bază este să presteze instruiri pentru polițiști, două fiind oferite și pentru cei din Republica Moldova. 

„Am fost în Chișinău în 2022 cred, pentru a face astfel de lecții. - De asemenea pentru polițiști? - Am fost de două ori, da și cred că putem face mai multe. Toate țările au parte de astfel de lecții pentru că este important. - Vedeți vreo diferență de la primele lecții și cele pe care le-ați făcut în 2022? Mentalitatea polițiștilor s-a schimbat? - Cred că da, cred că este în schimbare, totul se mișcă ușor, nu e ceva ce se va schimba imediat, peste noapte. În fiecare țară, unde am făcut aceste lecții, a durat ceva timp, în Grecia a durat cred că vreo zece ani, în Ucraina vreo cinci sau șase ani pentru a începe să se schimbe lucrurile. România are, de asemenea, probleme pe care încercăm să le rezolvăm, Bulgaria - la fel. Deci, lucrurile se schimbă ușor, dar se vede o schimbare, asta e clar”.

Fostul polițist a remarcat, de-a lungul anilor, că mulți infractori au abuzat, la început, animale. Tocmai de asta susține că aceste cazuri trebuie cercetate atent și de sancționat pe măsura faptei comise. 

„- Vedeți o legătură între cruzimea față de animale și cea față de oameni. Ăsta ar fi primul pas spre așa ceva? - Absolut. Exact asta explicam în perfecționările pe care le-am făcut pentru ofițerii de poliție, pentru politicieni, pentru procurori. Câteodată, oamenii care încep să abuzeze animalele, continuă apoi să abuzeze alți oameni și sunt cazuri numeroase la nivel mondial care arată asta. Iar dacă oprești acest comportament, poți preveni cazurile de violență asupra oamenilor, dacă investighezi aceste cazuri de cruzime împotriva animalelor așa cum se cuvine”.

Și mai există o legătură. De regulă, o bună parte dintre cei care strangulează, lovesc, schingiuiesc animale au avut parte, la rândul lor, de asemenea tratamente în copilărie. 

„Câteodată, oamenii, în special tinerii, comit acte de cruzime pentru că ei au fost, la rândul lor, abuzați. Deci, fie au fost abuzați în cadrul familiei lor sau în societate, aceștia iau acel abuz și-l săvârșesc mai departe asupra unui animal, de aceea trebuie să înțelegem motivarea din spatele acestui comportament. Dar, de asemenea, oamenii sunt cruzi din cauza lipsei de educație, pentru că un comportament responsabil față de un animal te învață că dacă ai un animal de companie sau un animal de fermă, trebuie să știi cum să îl îngrijești. Câteodată, oamenii nu comit aceste abuzuri intenționat, dar o fac pentru că nu înțeleg de ceea ce e nevoie pentru a avea grijă de aceste animale. 

De aceea, este important să avem un sistem educațional care să fie aplicat național sau local, prin care să explicăm necesitatea protejării animalelor și care sunt consecințele dacă nu luăm problema asta în serios. Una dintre aceste consecințe este că ajungi să ai o societate violentă asupra populației. Vor fi mai multe atacuri, vor fi mai multe crime, vor fi mai multe abuzuri psihologice asupra altor oameni, iar toate astea se vor reflecta apoi în situația economică a țării, deoarece toate aceste urmări vor costa pentru a fi investigate. Oamenii suferă, dar și comunitatea suferă, din cauză că toate aceste investigații ar fi putut fi foarte ușor prevenite”.

În Republica Moldova, investigarea cazurilor de cruzime față de animale este responsabilitatea inspectoratelor de poliție. Începând cu anul 2018, când a fost modificat din nou Codul Penal, tratarea cu cruzime sau torturarea animalelor care a cauzat mutilarea ori moartea acestora săvârșite în public sau în prezența minorilor atrage răspunderea penală, iar persoanele vinovate riscă amendă în mărime de până la 675.000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 240 de ore sau închisoare până la 3 ani. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 
Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, este invitatul emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa. Fiecare din noi își dorește o viață mai bună pentru copiii săi. Bogații din Rusia nu sunt o excepție. Principala destinație de trai a odraslelor oamenilor din anturajul lui Putin sunt țări din Europa de Vest și SUA. Unde se bucură de educație de top, viață de lux și rețele globale de afaceri. Lista oligarhilor și demnitarilor ruși cu familii și proprietăți în Occident, inclusiv în Uniunea Europeană, este foarte lungă. Semn că, dincolo de ce le spun ei oamenilor de la televizor despre degradarea Occidentului, ceea ce au ei mai drag – familiile și banii, țin tocmai în această parte a lumii. Acolo unde există siguranță, cultură și progres. 
Cutia Neagră
Cutia Neagră
În noul editorial „Verde-n ochi” cu Mariana Rață aflăm de ce corupții și criminalii se tem de Uniunea Europeană și se opun procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Principalul motiv este frica de pușcărie. În UE, politicienii corupți se tem de procurori și judecători. În Rusia, lucrurile stau pe dos. În momentul în care țara noastră va deveni membră a UE, marii corupți din Moldova nu vor mai putea scăpa de pușcărie decât refugiindu-se în Rusia sau Africa. Cel mai dureros pentru ei însă este că vor pierde toate bunurile obținute prin fraudă: case luxoase, mașini scumpe, avioane, iahturi, conturile bancare ticsite cu bani furați de la noi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președintele Parlamentului, Igor Grosu este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Noua ediție „Verde-n ochi” cu Mariana Rață este despre una dintre cele mai importante manipulări folosite de cei care sunt împotriva apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Interviu exclusiv cu fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti. /Detalii din culisele luptei politice cu Plahotniuc, dar și despre confruntarea cu Putin.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cum și-au schimbat retorica în timp unii candidați la scrutinul prezidențial
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/PROMO/ Ministrul Educației, Dan Perciun, vine la „Moldova gândește LIVE”
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Danemarca, de 50 de ani în UE: Danezii se declară fericiți într-o țară cu salarii decente și fără corupție
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Fals: Tradițiile din Moldova vor dispărea, dacă țara noastră aderă la Uniunea Europeană
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători
/VIDEO/ Pe cine vor vota moldovenii la alegeri? Lista mare de candidați îi bagă în ceață pe alegători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.