Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 705: Întâlnire crucială, criză de muniții și atacuri reciproce! Zelenski cere mai multe sancțiuni

29 ianuarie 2024, ora 15:11

Ucraina cere intensificarea presiunii asupra Rusiei, în timp ce trupele ruse desfăşoară ofensive multiple, consemnează agenţia EFE. Trupele ruse sunt în ofensivă în mai multe zone de pe linia frontului, în timp ce ambele tabere continuă bombardamentele în zonele de graniță. Armata ucraineană este în criză de muniții și răspunde la atacurile inamice cu lovituri cu drone asupra unor ținte strategice în adâncimea teritoriului rus, transmite Hotnews. 

În ultimul său atac, Rusia a țintit depozite de muniții şi combustibil în regiunile Dnipropetrovsk şi Zaporojie, plus amplasamente ale artileriei, efectivelor şi echipamentelor armatei ucrainene, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova. Ministrul de externe Péter Szijjártó se va întâlni, luni, cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, la Ujgorod, anunță publicația ungară Nepszava. Întâlnirea este una crucială în contextul în care se așteaptă ca ea să producă efecte asupra deciziei Ungariei de a debloca sprijinul UE de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.

UPDATE Toate cele opt drone iraniene Shahed-136/131 lansate de Rusia în cursul nopții au fost doborâte în regiunile Nikolaev, Dnipropetrovsk, Hmelnîțkîi și Rivne, au anunțat luni dimineață forțele aeriene ucrainene. Dronele au fost lansate din zona orașului rus Primorsko-Akhtarsk, situat pe coasta Mării Azov. O clădire administrativă, o unitate de învățământ și câteva imobile private au fost avariate de bucăți din dronele distruse, dar nu au provocat victime sau incendii. Forțele ruse au lansat și o rachetă de croazieră Iskander-M din regiunea Voronej și trei rachete de apărare aeriană S-300 în regiunea ocupată Donețk.

UPDATE Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a înregistrat oficial candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 15-17 martie. "Adoptată în unanimitate", decizia comisiei a fost anunţată de şefa acesteia, Ella Pamfilova. Potrivit Nataliei Budarina, secretarul CEC, 60.000 din cele 315.000 de semnături depuse în sprijinul lui Putin au fost selectate aleatoriu pentru verificare. ''În urma verificărilor efectuate, din cele 60.000 au fost invalidate 91 de semnături. Este vorba de inexactităţi în informaţiile despre alegători'', a declarat Budarina, care a precizat că nu există semnături false.

UPDATE  Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu vrea să-i preseze să se întoarcă în ţară pe ucrainenii care au plecat peste hotare din motive de conştiinţă, după debutul războiului. Zelenski a asigurat că nu-i cere cancelarului german Olaf Scholz să-i trimită pe aceştia înapoi acasă. În Ucraina au loc discuţii privind cum ar putea fi recrutaţi mai mulţi soldaţi, în condiţiile în care armata vrea să mobilizeze 450.000 - 500.000 de oameni. Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la bărbaţii ucraineni care trăiesc în străinătate să se întoarcă acasă şi să apere ţara, ca soldaţi.

UPDATE Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, este de părere că scopul autorităților Republicii Moldova de a adera la UE până în 2030 este întru totul realizabil, relatează Stiripesurse.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a publicat duminică declaraţia de avere pe 2021 şi 2022, care arată că veniturile liderului de la Kiev au scăzut, relatează The Kyiv Independent, informează News.ro.

UPDATE Dezinformarea este elementul-cheie al războiului hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova și va reprezenta o provocare în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024 și 2025. Este opinia mai multor experți din Republica Moldova și România, potrivit cărora propaganda rusă se menține în spațiul informațional al Republicii Moldova și are menirea de a readuce țara în sfera de influență rusă, notează IPN.

UPDATE Fregata Mareşal Şapoşnikov a Flotei Rusiei din Pacific a efectuat un exerciţiu antisubmarin în Marea Chinei de Sud, a anunţat, luni, Interfax, care a citat serviciul de presă al flotei.

UPDATE Există o vorbă în maghiară folosită atunci când lucrurile nu merg bine: „Este sub fundul broaștei.” Iar lucrurile cu siguranță vor fi sub fundul broaștei pentru Ungaria dacă premierul Viktor Orban încearcă să le strice planurile liderilor europeni, când se vor întâlni săptămâna viitoare pentru a aproba sprijinul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, înainte ca războiul împotriva Rusiei să intre în al treilea an, scrie Politico.

UPDATE Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că susținerea Ucrainei și invitarea acesteia să devină membru NATO la un anumit stadiu este un "lucru bun" pentru Alianță și pentru SUA. Șeful Alianței a subliniat acest lucru după ce a fost întrebat despre o posibilă confruntare între Rusia și NATO în cazul în care este promovată aderarea Ucrainei la NATO, notează Ukrainska Pravda.

UPDATE Ucraina a doborât opt drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de duminică spre luni, au anunțat Forțele Aeriene, transmite The Kyiv Independent. Dronele au fost lansate de la Primorsko-Akhtarsk, în sudul Rusiei, în largul coastei Mării Azov. De asemenea, forțele ruse au folosit o rachetă balistică Iskander-M lansată din regiunea Voronej din Rusia și trei rachete antiaeriene S-300 lansate din interiorul teritoriilor ocupate temporar de Ucraina pentru a lovi regiunea Donețk. Forțele rusești au vizat în principal regiunile Nikolaev, Dnipropetrovsk, Hmelnîțkîi și Rivne în ultimul atac.

UPDATE Apărarea aeriană rusă a distrus o dronă deasupra regiunii Briansk în noaptea de duminică spre luni, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE Ucraina a cerut sporirea presiunii comunităţii internaţionale asupra Rusiei, inclusiv prin noi sancţiuni. „Fiecare manifestare de presiune asupra Rusiei este un pas către pace. Fiecare act de asistenţă pentru Ucraina este o protejare a vieților. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Ucraina”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE Ucraina susține că a ucis 383.180 de soldați ruși de la începutul războiului. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, în ultima zi au fost eliminați 1.070 de militari ruși.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că, în acest moment, orice încetare a focului ar aduce beneficii Rusiei, oferindu-i timp să se regrupeze pentru viitoare campanii ofensive și să întărească controlul asupra teritoriilor ocupate, relatează Ukrainska Pravda. În plus, obiectivele maximaliste ale Rusiei cu privire la continuarea cuceririi teritoriale în Ucraina nu se vor schimba. ISW notează că „jucătorii” ruși pot pretinde că sunt interesați să ofere concesii cu privire la locul Ucrainei în instituțiile occidentale, încercând să inducă Occidentul să facă concesii privind integritatea teritorială a Ucrainei.

UPDATE Comandantul detașamentului de asalt al regimentului 394 al armatei a cincea combinate a grupului Vostok, indicativul de apel Saval, a reușit capturarea a șase poziții fortificate ale trupelor ucrainene în sectorul Zaporojie, scrie agenția TASS. 

UPDATE Ca urmare a unui atac rusesc, potrivit rapoartelor preliminare, a fost lovită o instalație industrială din districtul Kremenciuk din regiunea Poltava, scrie Ukrainska Pravda. „Rușii au atacat regiunea Poltava timp de două zile la rând. Potrivit rapoartelor preliminare, o altă unitate industrială din districtul Kremenciuk a fost lovită.”, a declarat Filip Pronin, șeful administrației militare din regiunea Poltava, pe Telegram.

UPDATE Prim-ministrul mongol L. Oyun-Erdene a declarat că este posibil noul gazoduct Power of Siberia-2, care ar urma să lege Rusia de China, să nu mai fie construit în acest an. Rusia intenționa să construiască o nouă conductă care să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din nordul țării către China, prin Mongolia, aproape la fel de mult ca și gazoductul Nord Stream 1, pe sub Marea Baltică, aruncat în aer în 2022. China și Rusia nu au ajuns încă la un acord asupra detaliilor-cheie ale proiectului mamut, a declarat premierul mongol pentru Financial Times.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.