Deputata PAS, Olesea Stamate recunoaște că ideea organizării referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova în aceeași zi cu prezidențialele are scopul de a atrage cetățenii la vot. Invitată în ediția de luni, 29 ianuarie a emisiunii „Новая неделя” de la TV8, Olesea Stamate a precizat că dacă votul pentru referendum ar fi organizat separat, prezența la vot ar putea fi insuficientă, iar asta deoarece în Moldova lipsește o cultură a organizării unui referendum.
„Cât privește prezența la vot, dacă un referendum coincide cu alte alegeri, șansele de creștere a prezenței la vot cresc. Din păcate, cetățenii noștri sunt reticenți în a participa la referendum. Dacă organizăm un referendum separat, cel mai probabil prezența la vot nu va fi suficientă. Noi, ca societate civilă, reprezentanți ai presei, partidelor politice trebuie să avem o abordare foarte serioasă a campaniei înainte de referendum, informând corect cetățenii și implicându-i în activitățile țării noastre”, a spus Stamate.
Olesea Stamate nu a putut preciza dacă referendumul anunțat va fi unul consultativ sau constituțional. În luna decembrie 2023, președinta Maia Sandu a propus Parlamentului ca în toamna anului 2024 să fie organizat un referendum privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Ideea a fost criticată de opoziție, care a considerat că Sandu urmărește să creeze o asociere puternică între propria persoană și ideea de integrare europeană, iar astfel să câștige capital politic.
Alegerile prezidențiale vor avea loc la toamnă, însă nu a fost stabilită o dată anume. Până în prezent, doar actuala șefă de stat, Maia Sandu și liderul Partidul Nostru, Renato Usatîi și-au anunțat candidaturile.