Comisia Europeană (CE) propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022. Propunerile urmează a fi examinate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
CE notează că obiectivul este de a asigura o tranziție fără probleme de la regimul actual al MCA la noul regim, până la expirarea regimurilor actuale, la 5 iunie 2024 pentru Ucraina și la 24 iulie 2024 pentru Moldova.
Măsurile comerciale autonome (MCA) referitoare la Moldova sunt în vigoare de la 25 iulie 2022.
„Exporturile Moldovei către restul lumii au suferit de pe urma agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece s-au bazat adesea pe tranzitul pe teritoriul ucrainean și pe infrastructura ucraineană.
MCA au sprijinit eforturile Moldovei de reorientare a exporturilor prin UE”, potrivit CE.
Comisia propune acum prelungirea suspendării tuturor taxelor la importurile din Moldova cu încă un an.
Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor continua să fie complet liberalizate: tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.
Totodată, Comisia a propus astăzi reînnoirea suspendării taxelor la import și a contingentelor pentru exporturile ucrainene către UE pentru încă un an.
„UE trebuie să continue să dea dovadă de solidaritate cu Ucraina și Moldova în contextul agresiunii continue a Rusiei. Această propunere asigură un echilibru corect: menținerea sprijinului economic al ambelor țări, ținând cont pe deplin de interesele și sensibilitățile agricultorilor din UE.
În acest mod se va realiza obiectivul dual de sprijinire a funcționării economiilor Ucrainei și Moldovei, menținând în același timp măsuri de salvgardare puternice pentru prevenirea perturbărilor pieței în UE”, susține Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv responsabil cu relațiile comerciale.
Într-un mesaj publicat pe Facebook, europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, a menționat că „Republica Moldova are perspectivă europeană și se integrează în din ce în ce mai multe programe și proiecte europene”.
„Vrem ca legăturile economice cu Moldova să crească cât mai mult, cât mai repede și vrem ca întreprinzătorii din Republica Moldova să beneficieze cât mai mult de pe urma apropierii de Uniunea Europeană. Multe produse din Republica Moldova, în special fructele și legumele, sunt apreciate pe piețele din întreaga Uniune Europeană. Decizia de liberalizare, care permite Republicii Moldova să exporte aceste produse pe toată piața europeană, este cea corectă.
Noi, Parlamentul European, ne vom asigura că această măsură benefică pentru Republica Moldova intră în vigoare la timp, înainte de a expira actuala decizie de liberalizare, pe 24 iulie 2024”, susține Mureșan.
Datele CE arată că exporturile din Republica Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde euro în 2021 la 2,6 miliarde euro în 2022.