Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

/VIDEO/ Păduri de salcâm, tăiate la Criuleni, cu autorizație de la Agenția de Mediu. „Arborii au peste 40 de ani”

missing
03 februarie 2024, ora 21:00

„Chiar în coasta Chișinăului se taie, fără milă, pădurea de salcâm din ocolul silvic Criuleni. Pădure tânără și frumoasă!” , este mesajul plin de îngrijorare al unei activiste pentru protecția mediului. Diana Manoili locuiește în vecinătatea pădurii despre care a scris și a descoperit golurile din întâmplare, în timp ce ieșise cu familia să se plimbe. Cazul a ajuns și în atenția noastră, așa că am pornit să vedem ce fel de tăieri au loc. În teren, ne-a așteptat șeful ocolului silvic Criuleni, care ne-a declarat că acțiunile sunt autorizate, fiind vorba de tăierea a câtorva mii de salcâmi, de pe patru hectare, în patru locuri diferite. Silvicultorul ne-a mai spus că arborii au circa 40 de ani și sunt uscați deja. Ne-a mai dat asigurări că, în cel mult cinci ani, pe aceste spații, vom putea admira păduri noi de salcâm. 

„În cadrul ocolului silvic Criuleni, în cantonul numărul unsprezece, în parcela șaptezeci și șase, subparcela A. Aici avem preconizat un tratament, conservare, crâng de jos. Se efectuează tratamentul dat, datorită faptului că arboretul deja este în vârstă, avem un arboret de patruzeci de ani la moment. Proveniența este din lăstar și a ajuns la vârsta exploatabilității și a început să se usuce în masă. Pentru ca pe viitor să avem rezultate bune, este necesar să intervenim cu tratamentul dat, să nu se piardă capacitatea de a regenera, de a drajona. Și iată, acum efectuăm această lucrare”, a spus șeful ocolului silvic Criuleni, Sergiu Stepaniuc.

Primele tăieri au început la mijlocul lunii ianuarie, dar din cauza zăpezii, apoi a ploilor, lucrările s-au cam împotmolit. Recent, au fost reluate în forță.

Defrișarea pădurii de salcâmi, din preajma satului Goian, a alarmat mai multă lume care locuiește prin vecinătate. Unii au venit să ceară explicații de la muncitori, alții au decis să aducă acest caz în vizorul autorităților și al mass-media.

„Eu am început să caut ONG-uri de mediu, am căutat datele voastre și am zis că o să scriem la presă, o să chemăm oamenii aici și astăzi ea cu febră, 39 și, și fata când discutam la telefon mă întreabă „mami cu cine vorbești, cu presa? Da, cu presa.” Dar mai avem o fetiță mai mare, doisprezece ani și noi îi responsabilizăm mereu, să nu arunce pe jos, să aibă grijă de animale, să nu dea cu piciorul, și când vezi situații de genul ăsta îți vine să-ți pui mâinile în cap și să te duci pur și simplu. Nu știi ce să faci”, a povestit Diana Manoili.

Diana a descoperit desfrișarea salcâmilor în timp ce se plimba împreună cu familia. Cunoaște bine locul, pentru că deseori face drumeții pe aici. Când a văzut golurile din pădure, a rămas fără cuvinte. Mai ales că și copiii ei o tot întrebau cine putea să facă rău pădurii. 

„În weekend, eram cu copiii, noi obișnuim să mergem pe jos și ne-a atras atenția golul din pădure, după cum ați văzut și dumneavoastră nu se vede de la drum. Și am zis să intrăm, pentru că acolo este protejat cu o poartă și am intrat și ne-am speriat, mai ales că eram și cu copiii. Dar noi participăm la toate acțiunile de plantare a copacilor și cea mică de patru ani mă întreabă „mami ce e asta, de ce oamenii răi au tăiat copacii?” Nu poți să explici unui copil de patru ani că, toamna am fost la plantat, dar în iarnă copaci tineri, pentru că noi am văzut și în primăvară, când înfloresc acești salcâmi cât sunt de frumoși și nu poți să explici unui copil de patru ani că cineva taie copacii care sunt plantați de altcineva, ani mulți în urmă. Sunt copaci tineri”. 

A făcut câteva fotografii și le-a postat pe rețelele sociale, cerând implicarea tuturor celor care au tangență cu protejarea pădurilor. 

„Noi ne implicăm atunci când vedem. Noi am văzut foarte multe păsări acolo, copiii mei sunt cu hrană pentru păsări tot timpul în buzunare, și nu am putut să stăm așa. Nu am știut care este exact procedura sau care sunt pașii, sau cât de legal ei taie acești copaci și am zis să ne adresăm mai departe, ca să nu le permitem să distrugă întreaga pădure. Dacă sunt atât de multe animale, unde își găsesc ele mai departe adăpostul? E trist”. 

De de altă parte, șeful ocolului silvic, în subordinea căruia se află și acest loc, susține că lucrările sunt autorizate și necesare. Copacii sunt bătrâni, de circa 40 de ani, spune Sergiu Stepaniuc, și este nevoie ca arborii să regenereze. 

„Lucrările date sunt planificate de amenajamentul silvic, se face punerea în valoare cu un an înainte, se evaluează masa lemnoasă, volumul de masă lemnoasă care urmează a fi extrasă, după care se coordonează cu Agenția de Mediu, obținem autorizația de la dumnealor, de la Moldsilva și deja în baza autorizației se eliberează biletul silvic la pădurar, care urmează să efectueze lucrările date.

- Cei care au sesizat că se taie masiv, au zis că pădurea este tânără. - Nu, dacă ne uităm cu atenție, vedeți. Zece ani în urmă iată are asta, care a fost parcursă cu tăieri. Exact tăieri de genul acesta au fost parcurse. S-au efectuat curățiri iar la moment avem a doua curățire. Iată alături avem un parchet unde se efectuează la moment curățiri. Anul trecut am curățit vreo cinci hectare, anul acesta, iată unde vedeți movilele alea, acolo sunt extrase nuielele de la cioată și rămâne pădurea de viitor, arborele de viitor. - Din acelea rămân? - Da, exact, de la cioată. Deci salcâmul are proprietatea de a drajona și din rădăcină și de la cioată. De la cioată sunt lăstari, drajonii sunt de la rădăcină”.

Din spusele lui, la primăvară vor începe lucrările pentru a da viață unei noi păduri. Cu un tractor, rădăcinile copacilor vor fi rănite, iar datorită acestui proces vor crește puieți noi, așa numiții „drajoni”. Peste cinci ani, ei vor fi cei care vor forma pădurea tânără, fiind succesorii salcâmilor vechi. 

„Iată e nuc uscat, aici a fost un nuc și e uscat. La salcâmul dat, iată tot îi cade coaja deja, vedeți? Majoritatea iacă așa sunt. La dânșii vârfurile sunt uscate practic șaizeci, șaptezeci de procente, pe jos mai este, care e mai tinerel mai este câte unul mai verde. Dar majoritatea vă spun iată sunt așa, de asta și am intervenit cu tratamentul dat. Iată vedeți, vârfurile la toți sunt uscate. Iată la acesta este uscat o sută de procente”. 

Aceste explicații însă nu sunt convingătoare pentru autoarea postării, care pune la îndoială că pe aceste locuri vor apărea păduri noi.

„Eu sunt de la țară, și la timpurile noastre am plantat foarte mulți copaci împreună cu buneii noștri. Noi în fața casei avem o pădurice și atunci când se tăia un copac, se planta mai întâi unul și ulterior, peste doi, trei ani se tăia copacul acela. Deci era cu responsabilitate. Părinții mei de-a lungul ogrăzii au copaci de salcâm și eu am văzut cum cresc copacii de salcâm. Ei cresc foarte repede și cred că au de la patru ani în sus, maxim cincisprezece, pentru că sunt la mărime diferită, dar nu sunt foarte bătrâni, deci e o pădure tânără și dacă o să vedeți cum ea înflorește...e trist”. 

„Lumea e îngrijorată pentru că nu este informată. Dar noi trebuie să dăm explicații”. 

Nu doar aici se fac defrișări de pădure. La circa un kilometru distanță, pe un alt hectar, alți o mie de salcâmi au fost tăiați. 

„Despre faptul că aici au loc defrisări, vedem și datorită acestui indicator făcut chiar dintr-un copac de salcâm. Aici este locul unde se desfășoară aceste tăieri, adică parchetul, anul și suprafața. Dacă ne uităm, tăierile au loc pe un hectar. Aici este începutul și din ce ne-au spus cei responsabili, fiecare teritoriu este marcat cu patru astfel de indicatoare. De aici încolo au loc tăierile și nu ar trebui să se mute mai încoace de acest copac. Cumva este o linie care nu mai poate fi depășită”.

„Are vreo 20 de ani. „- Dar cum putrezește el așa? - Iaca de la mijloc putrezește. - Ce i se întâmplă? - Nu are apă și se usucă”. 

Și Inspectoratul de Protecție a Mediului din Criuleni afirmă că defrișările sunt legale. Însă, deocamdată nu au fost efectuate verificări în teren. 

„Lucrările sunt autorizate, vom face deja verificări după ce masa lemnoasă va fi extrasă de acolo. „- Mai e ceva de făcut din partea autorităților, nu doar să verifice documentația, dar chiar la fața locului să verifice cât de corect se aplică, să nu fie un abuz din partea lor? - Noi .... la fața locului arborii de specia salcâm care se taie acolo, au vârsta de patruzeci de ani și e perioada optimă pentru recoltare. - Asta v-au zis cei de la ocolul silvic, că au patruzeci de ani? - Dar știm de lucrul acesta și noi”.

„Inspectoratul pentru Protecția Mediului...sâmbătă m-a sunat pădurarul și mi-a comunicat care e situația, eu luni dimineața deja am sunat și am discutat cu Inspectoratul de Mediu, le-am comunicat. Vă spun, am avut caz recent la Holercani și exact Inspectoratul de Mediu Dubăsari a cerut informații. Nu am mai așteptat să mă telefoneze ei, deja le-am dat eu informația”, a spus Stepaniuc.

Conform declarațiilor lor, în ultimul an s-au rărit cazurile de tăieri ilicite în pădurile din Criuleni. Și cantitatea de masă lemnoasă este în descreștere. Cei care sunt prinși, de obicei, fac parte din grupurile social-vulnerabile. 

„- Sunt tăieri făcute special de către cei din familii vulnerabile și în special la transport folosesc căruța. - Nu sunt masive așa, care să dea de bănuit. - Nu, nu, nu, doi, trei metri steri”, a declarat șeful IPM Criuleni, Ion Guzun. 

„- Dar aveți cazuri de tăieri ilicite ale pădurii? - Mai sunt, mai sunt dar sunt rare. Față de anii precedenți. - De ce credeți că sunt mai rare, cum se explică? - În anul 2023, eu în cadrul ocolului silvic am avut șase procese verbale întocmite, din ce țin minte, și îmi pare că sunt cam vreo nouă metri cubi de tăieri ilicite, pe tot anul. - Dar aveți siguranța că sunt doar acestea? Poate mai sunt dar nu s-au depistat. - Astea sunt. Noi avem așa un regulament, maistrul odată în lună, la jumătate de sector face un control operativ. Și el trece practic toate sectoarele. - Asta dacă aveți un maistru de bună credință. - Nu, ai mei sunt toți de bună credință. - Dar poate favorizează pe cineva. - Nu, de astea nu se întâmplă, că mai ies și eu și dacă depistăm, deja îi...” 

Masa lemnoasă, ce va fi extrasă de pe aceste loturi, urmează să fie livrată populației din vecinătate, care are nevoie de lemn pentru foc. Toamna trecută, în raionul Criuleni au fost plantați copaci pe circa 90 de hectare. În total, Criuleni are circa 3500 de hectare de păduri. 

Un reportaj de Veronica Gherbovețchii 

Imagine și montaj de Vlad Glinjan

Duminică, 20 octombrie, urmărește cea mai importantă bătălie politică a anului 2024! Cei mai buni jurnaliști sunt aici pentru tine, de la 07:00-până la 00:00, suntem în direct! Află primul ce a ales și ce a decis Republica Moldova! ALEGE LIBER, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbaterilor electorale la TV8. Mariana Rață și Anatol Golea i-a așteptat în studioul Alege Liber pe: Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM, Andrei Năstase, candidat independent, Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru, Vasile Tarlev, candidatul Partidului Pentru Viitorul Moldovei și pe Natalia Morari, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
TV8 dă start dezbaterilor electorale! Mariana Rață și Anatol Golea i-au avut drept invitați în studioul Alege Liber pe: Tudor Ulianovschi, candidat independent /Octavian Țîcu, candidatul Blocului Împreună și Irina Vlah, candidat independent.
Alege liber
Alege liber
PROMO/ Urmăriți cele mai tari dezbateri electorale, de luni, ora 19:55, doar la TV8!
Alege liber
Alege liber
(Partea II) Ediție specială la TV8 cu Mariana Rață și Anatolie Golea: Primele rezultate ale alegerilor locale generale 2023. Turul I
Alege liber
Alege liber
(Partea I) Ediție specială la TV8: Alegeri locale generale 2023!
Alege liber
Alege liber
Ultima rundă de dezbateri electorale la TV8. Invitați în platoul ALEGE LIBER sunt: - Lilian Carp (PAS) - Ion Ceban (MAN) - Victor Chironda (PPDA) - Ștefan Gligor (PS) - Platon Tatiana (FAS)
Alege liber
Alege liber
Dezbaterile electorale continuă la TV8. Astăzi, în platoul ALEGE LIBER au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Andrei Donică (Mișcarea Profesioniștilor Speranța); - Arina Spătaru (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa); - Vitalie Prohnițchi (Partidul Verde Ecologist); - Alla Popova (Patrioții Moldovei).
Alege liber
Alege liber
Astăzi, TV8 te ajută să-i cunoști pe următorii candidați pentru fotoliul de primar al Capitalei. În următoarea rundă de dezbateri se vor întâlni: - Ion Bulgac (CUB); - Diana Caraman (PCRM); - Ion Purice (PL); - Mihail Poleanschi (Congresul Civic).
Alege liber
Alege liber
Alege liber după ce privești dezbaterile de la TV8. Astăzi, în platoul dezbaterilor au fost invitați candidații pentru funcția de primar al Capitalei: - Vasile Bolea (RENAȘTERE); - Adrian Albu (PSRM); - Oleg Burlacu (PLDM); - Cristina Vulpe (ȘANSA); - Ruslan Popa (NOI). Alege Liber... cu TV8!
Alege liber
Alege liber
Analizăm campania electorală pentru alegerile locale. Vom avea turul doi în Chișinău? Ediție Specială cu Mariana Rață.
Alege liber
Alege liber
ALEGE LIBER! Continuăm dezbaterile electorale între candidații pentru funcția de primar de Chișinău. /Astăzi, toate întrebările vor fi pentru: - Dragoș Galbur (PNM); - Roman Mihăeș (PNL); - Vadim Brînzaniuc (PSDE); - Anatol Usatîi (PDCM).
Alege liber
Alege liber
Număr record de candidați înscriși în cursa pentru fotoliul de primar de Chișinău. Mariana Rață te invită să-i cunoști pe cei 27 de de concurenți. Primii invitați în studioul ALEGE LIBER de la TV8 sunt: - Vasile Costiuc, PP Democrația Acasă - Ruslan Codreanu, Blocul Ruslan Codreanu - Constantin Butucel, PACE - Ion Ștefăniță, Mișcarea Respect Moldova - Ștefan Urîtu, Voința Poporului - Munteanu Andrei, PP NOI
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся ответить в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. Во втором раунде дебатов участвуют кандидат от «Либерально-демократической партии Молдовы (ЛДПМ) Сергей Бурлаку, кандидат от Партии коллективного действия — «Гражданский конгресс» Марк Ткачук и кандидат от партии «Строим Европу дома» (PACE) Ион Страчук. Кандидат от партии ȘANSA Виктория Шапа, кандидат от партии «Альтернативная Сила Спасения Молдовы» Анастасия Светличный и кандидат от «Партии перемен» Николай Григоришин отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
До выборов в местные органы власти осталось менее двух недель. На пост примара муниципия Бельц баллотируется 15 кандидатов. Кто эти люди и как они собираются решать проблемы Бельц? На эти и другие вопросы постараемся найти ответы в ходе дебатов, организованных телеканалом TV8. В первом раунде дебатов участвуют кандидат от партии "Действие и солидарность" (PAS) Владимир Русу, кандидат от партии "Коалиция в поддержку единства и благосостояния" (CUB) Сергей Попович и кандидат от Партии коммунистов (ПКРМ) Александр Густой. Кандидат от «Нашей партии» Александр Петков и независимый кандидат Марина Кравченко отказались от участия в дебатах.
Alege liber
Alege liber
Ești gata de vot? Mariana Rață și Anatolie Golea, moderatorii dezbaterilor electorale de la TV8, te ajută să te informezi. De luni, 23 octombrie - Alege Liber - Alege TV8! Privește LIVE emisiunea, la ora 20:00!
Alege liber
Alege liber
Maraton de ediții speciale la TV8: Alegeri locale generale 2023

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Pedofilia, o boală care nu se tratează definitiv: „Persoana are atracție anume față de copii”

missing
15 octombrie 2024, ora 10:30

Persoanele care sunt atrase sexual de copii primesc eticheta de pedofili. De altfel, aceasta este considerată o tulburare mintală, pentru care, din păcate, nu există o vindecare completă. Specialiștii aplică atât tratament medicamentos, cât și terapii de comportament. Deși pedofilii nu dau semne evidente că ar fi bolnavi, sunt totuși anumite indicii ce-i pot da de gol. Cum ar fi, stau mai mult pe lângă copii, vor tot timpul să-i atingă, le vorbesc despre teme cu tentă sexuală. Este important ca și ei să conștientizeze că ar putea fi bolnavi și să se adreseze cât mai curând după ajutor. 

„Când vorbim despre pedofilie, vorbim despre tulburare de preferință sexuală. Această tulburare este o tulburare psihică în sine. Ea se manifestă prin faptul că persoana are atracție anume față de copii, prepubertari sau pubertari. Un tipaj fix nu există care ne-ar spune că, iată, această persoană este pedofil. La prima vedere, absolut o persoană normală, care nu se diferențiază de nimic de celelalte persoane. 

Nicio trăsătură fizică nu ar spune că asta-i pedofil, dar totuși sunt careva semne timpurii, care ne-ar putea vorbi despre această atracție, dar ele sunt atât de subtile și cumva greu de sesizat că nu sunt observate la timp. Dar printre ele pot să spun care sunt. Asta este cumva o atragere față de copii exagerată, persoanele sunt interesate de activitățile copiilor, încearcă să petreacă cu ei cât mai mult timp, cumva nejustificat sau un fel de afecțiune exagerată față de copii, care cumva nu ar corespunde situației. Și iată dacă, cumva, persoanele din împrejurime pun întrebarea la timp, poate ar fi prevenite aceste abuzuri sexuale”, spune psihiatrul și șefa de secție la Spitalul Clinic de Psihiatrie, Alina Mamedova.

Alina Mamedova este medic psihiatru la Spitalul Clinic de Psihiatrie, iar domeniul ei de activitate este să trateze și pedofili. În timpul interviului, în secție erau internate 15 persoane, acuzate de infracțiuni sexuale contra minorilor. Am încercat să discutăm cu vreunul dintre aceștia, dar ni s-a comunicat că toți se aflau la etapa cercetărilor penale, interacțiunea cu ei fiind interzisă.

„Deci diagnosticul deja se pune atunci când pedofilul, cu părere de rău, și-a manifestat afecțiunile sale sexuale față de copil când el este depistat și el ajunge în vizorul unui psihiatru sau psiholog. Aici se fac foarte multe examinări, anume și psihologice, și interviuri, diferite testări, examinări care, într-un final, ne permit să spunem că totuși persoana îndeplinește criteriile de tulburare de preferință sexuală și anume pedofilia, care se mai numește și așa”.

Pedofilia, o tulburare care încă este studiată de specialiști, este determinată de o serie de factori, în măsură să modifice comportamentul uman. 

„Cercetările totuși ne demonstrează că există o diferență în structura creierului la pedofili și persoanele aparent normale. Anumite zone din creier care sunt responsabile de acest control al impulsurilor sexuale și comportamentului sexual au cumva o diferență, fie de volum, fie de cantitate de neuroni, de celule, de substanțe și tot așa. Când vorbim de factorii psihologici, aici evident că sunt traumele. Traumele psihologice și însăși abuzul sexual. Pentru că persoanele care au fost cândva victime al abuzului sexual sau au avut traume psihologice, fie prin neglijență parentală, o dominare exagerată în familie, au un risc mult mai mare să manifeste această tulburare de preferință sexuală, adică pedofilia. Însăși victime al abuzului sexual pot ajunge la maturitate fiind deja abuzatori, adică pedofili”.

Din păcate, puțini sunt cei care ajung să ceară ajutorul specialiștilor, pentru că acest pas ar presupune să recunoască faptul că sunt atrași sexual de minori. Mai sunt situații când nici măcar nu conștientizează cât de periculoși pot fi.

„Da, ei sunt. Studiile ne vorbesc despre faptul că mulți din ei au recunoscut, deja fiind depistați ca pedofili cu acțiuni de abuz asupra copiilor, recunosc că au sesizat aceste dorințe, aceste fantezii, impulsuri, atracții față de copii și majoritatea din ei raportează că un timp îndelungat nu au acționat, cumva au putut face față, dar, iată, într-un anumit context, într-o anumită situație, totuși au ajuns să acționeze, da? Dar cei mai mulți, totuși, practic, 80% undeva, ei nu recunosc, pentru că dacă să luăm psihologic vorbind, această tulburare de preferință sexuală, această atragere față de copii, ea nu este o alegere. El nu are această atracție, cumva, voluntar. El acționează deja, conștient și voluntar”.

În multe cazuri, boala apare după o serie de traume din copilărie, emoțiile cărora afectează gândirea și comportamentul normal. 

„În toată lumea și la noi în țară la fel, totuși predomină bărbații. Pedofilii sunt mai des bărbați. Femei sunt, dar mai puține. Nu putem vorbi, sau sunt nedepistate la timp, sau totuși merge vorba de niște cauze. Din practică, chiar și copiii, însăși devin pedofili. Adică avem cazuri când copiii care nu au împlinit încă majoratul, fie vorba de 15-16 ani, au ajuns să comită abuz sexual asupra altor copiii care sunt mai mici, adică până la vârsta de 13 ani, vorbind așa. Și aici, psihologic vorbind, totuși este vorba cea mai mare parte de traumele psihologice din copilărie”.

Deși pentru pedofilie nu există un tratament definitiv, specialiștii încearcă să diminueze cât mai mult, prin medicație și terapii, pornirile violente.

„Tratamentul în sine include, anume, în primul rând cel medical, include controlul acestor impulsiuni sexuale, dar, în cea mai mare parte, tratamentul este, să zic așa, cumva, o parte din rezultat. Cea mai mare parte, îl are terapia, psihoterapia, în special cea cognitiv-comportamentală, pentru că dacă persoana nu ajunge să conștientizeze că aceste acțiuni sunt periculoase pentru ceilalți, că sunt grave, că aduc consecințe, că copiii rămân traumatizați și fizic și psihic, nu avem cum să-i tratăm definitiv. Adică este o perioadă lungă de timp, o reabilitare psihosocială, care include mai mulți specialiști. Se lucrează și de medicul psihiatru, și psiholog, și asistent social”, explică Alina Mamedova.

„Trebuie să înțelegem că un pedofil nu neapărat este un abuzator sexual și viceversa. Pentru că pedofilia, de fapt, este un diagnostic psihiatric și se manifestă prin pulsiunile, prin atracția asta sexuală față de copii la o anumită vârstă, de obicei vârsta pubertară sau prepubertară. Pe când un abuzator sexual, deci el poate să abuzeze de orice vârstă, nu este focusat cumva pe un anumit gen. Nu întotdeauna un abuzator sexual este un pedofil și nu întotdeauna un pedofil ar putea să fie un abuzator sexual”, zice psihologul la Centrul Internațional La Strada, Olesea Ciuciu.

Rețelele de socializare oferă un mediu favorabil pentru abuzul sexual asupra copiilor. Sunt un instrument accesibil pentru ca aceștia să intre în contact direct cu cei mici, prin mesaje sau apeluri video. Persoanele își creează identități false, aplică diferite tehnici de manipulare, iar, într-un final, reușesc să manipuleze copiii înainte ca pericolul să fie observat de către adulți. 

„Avem situații atunci când la prima etapă „ademenirea” copilului sau identificarea, stabilirea acelor relații de care am vorbit anterior se face în mediu online, ei acolo se cunosc și, ulterior, abuzatorul scoate treptat copilul în mediul real și poate să se întâmple abuzul în mediul real deja. Sau sunt cazuri când abuzatorul abuzează de copil în mediul real, mediul offline și fie înregistrează, fie îl fotografiază pe copil în ipostaze intime sau chiar nemijlocit în timpul abuzului și, ulterior, aceasta devine deja un instrument pentru șantaj sau amenințare ca să mențină copilul o perioadă îndelungată în acest abuz. Fie abuzul are loc doar în mediul online, atunci când prin amenințări, prin manipulări, prin constrângeri se scot acele fotografii sau material video și/sau fie copilul este pus să vizualizeze materiale pornografice sau fie se fac acele video-apeluri în care, la fel, abuzatorul dă explicații ce trebuie să facă copilul”.

Anual, doar la Centrul Internațional La Strada, sunt raportate în jur de o sută de cazuri de abuz sexual împotriva copiilor. Atât psihologii, cât și psihiatrii susțin că educația și prevenirea oricăror abuzuri trebuie cultivată în familie, iar comunicarea deschisă între membrii acesteia este esențială. 

„Tot mă gândeam la moment că cunoaștem cu bine că aceste persoane pot proveni din orice categorie socioculturală. Cu părere de rău cunoaștem că sunt și profesori, și educatori, și directori de școli, și polițiști, și preoți până la urmă, care cunoaștem că au comis astfel de acțiuni. Și cea mai bună prevenire în toată această situație este doar educarea. Dacă va fi o educație corectă începând din familie, când părinții o să învețe copiii ce sunt aceste comportamente sexuale și cum să le sesizeze, să nu permită, să nu le tolereze, iar deja instituțiile ca grădinițe și școli să intervină cu informații la fel pentru copii, eu cred că o să ajungem la un moment când o să putem să prevenim aceste situații urâte”.

Un reportaj realizat de Gabriela Ursu 
Imagini și montaj de Vlad Glinjan

/VIDEO/ Copii abuzați sexual. Fetele, cele mai multe dintre victime, iar agresorii sunt, de regulă, rudele lor
/VIDEO/ „Este un eșec personal”. Lecția autorităților după cazul fetei violate sistematic de tatăl vitreg
/VIDEO/ Pericolul a trecut? Retrospectiva celor șase episoade de viol al fetei care a născut la 11 ani

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.