Cu girul Agenției de Mediu, se taie o porțiune din pădurea din ocolul silvic Ciorești, raionul Nisporeni. Printre arborii dați jos la pământ sunt și stejari de 100 de ani. Însă, dacă te uiți la tulpina lui, vezi că este putred pe interior. În acest caz, suprafața lucrărilor este de 2 hectare, urmând să fie extras de aici circa 160 de metri cubi de lemn. Cel mai bun va ajunge la agenții economici, iar restul - la populație. „Dintr-o pădure bătrână, vom face una tânără” , ne-a spus pădurarul.
„- Ce avem aici, ce copac? - Un stejar, el e uscat, iar vârsta lui e undeva între nouăzeci și o sută douăzeci de ani. - Dar parcă și uscat mi-ar fi milă să fie tăiat. - Da, dar așa e și la noi. Îmbătrânim frumos și creștem copii frumoși, așa e și cu natura. - Dar care o să fie succesorii acestui stejar, de aici, iată? - Aici e foarte multă sămânță de fag și stejar, vedem. - Deci dându-l pe ăsta jos îi ajutați pe ceilalți, tineretul să crească? - Să crească la fel de mari ca acesta. Așa au fost și ei, cândva, părinții lor s-au sacrificat pentru dânșii. - Și ce o să se întâmple mai departe cu bucata asta de trunchi? - Aici se secționează iarăși la un metru, cum v-am spus acolo și dacă putregaiul ăsta dispare, merge mai departe cu lemn de lucru. Dar dacă e putregai până în capăt, îl secționăm la un metru și îl dăm la lemne de foc. - Dar vizual așa, cât lemn credeți că este aici? - Aici sunt vreo o sută șaizeci de metri cubi”, am discutat cu pădurarul de la Întreprinderea Silvică Nisporeni, Mihail Lozovanu.
Pe aceste 2 hectare de pădure, din raionul Nisporeni, lucrările de tăiere a copacilor sunt încă în toi. După ce sunt doborâți la pământ, arborii vor fi secționați. Cei buni, cu lemn puternic, vor ajunge la agenții economici, iar ceilalți vor fi lemn de foc pentru populație.
„Masa lemnoasă este eliberată populației, consumatorilor, direct din pădure pentru a evita să facem cheltuieli suplimentare, să menținem prețul la minim cât este posibil. Dar, anul 2023 prin comparație, am transportat în jur de 1000 de metri steri de lemn de foc, specii tari și specii moi la depozitul din orașul Nisporeni, la sediul întreprinderii, și de acolo s-a adresat populația, pensionarii, oamenii mai vulnerabili, pentru cantități mai mici de 3, 4, 5 metri, în dependență de necesitate”, a spus directorul Întreprinderii Silvice Nisporeni, Sergiu Movileanu.
„Niciun producător nu ia rădăcina astă să o dea la prelucrat, să facă uși, ferestre, mobilă, bucătării. După standarde se taie un metru, se dă la foc și vedeți calitatea lui de la un metru încolo, alta, e mai rotund dacă observați. El nu vine rotund aici jos, de asta se taie la un metru și de la un metru încolo se taie la trei metri, patru metri. - Domn pădurar, dar el e copac bun. - Vă spun, asta nu e tăiere de igienă sau de răritură, ăsta e un parchet de produse secundare, o succesivă. Noi avem foarte multă sămânță și aici, avem fag, stejar...
- Prin succesivă ce aveți în vedere, așa mai simplu spus? - O tăiere unde a ajuns termenul de exploatare, copacii au ajuns la o vârstă și avem sămânță și foarte mult puiet pentru care trebuie să dăm lumină. Dacă nu dăm lumină pentru aceste semințe și puieți, ei vor muri toți. - Adică o eliberare cumva? - Da, da. Așa pădurea bătrână o transformăm în pădure tânără. - Deci aici cam două hectare de pădure... - E o tăiere de produse succesive. - Deci oamenii dacă văd de la drum că se taie pădurea aici, trebuie să se îngrijoreze sau nu? - Nu, nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că noi nu o tăiem astăzi și mâine dimineață puietul e crescut de doi, trei metri. Aici trebuie timp și noi îngrijim”.
Pentru aceste lucrări de îngrijire a pădurilor, întreprinderea silvică a trebuit să primească autorizații de la Agenția de Mediu. Conform estimărilor în teren, volumul lucrărilor, fie că vorbim de regenerare, de împădurire sau doar de îngrijire, este de circa 23 de mii de metru cubi de lemn.
„La începutul anului se încep lucrările de exploatări, așa numite exploatări forestiere. În dependență de lucrare, sunt punerea în valoare sau stabilirea suprafețelor și volumului, se face cu un an înainte. Adică în 2023 au fost făcute lucrările de punere în valoare, s-au perfectat actele, s-au făcut verificările, am obținut autorizația de la Agenția de Mediu, ulterior la nivel de întreprindere noi eliberăm autorizație pentru ocolul silvic, iar șeful de ocol, la rândul lui, eliberează dispoziție pentru canton. Pădurarul organizează muncitorii, îi angajăm la întreprindere, îi instruim pe protecția muncii, pe lucrări. Dar de obicei sunt muncitori cu experiență pentru că, în special la doborârea arborilor nu se admite orice persoană pentru că e lucru periculos”, a menționat Movileanu.
Dar, ce fel de pădure fără uscături? Pe lângă tăierile autorizate, sunt și cazuri ilegale, ce-i drept cantitatea de lemn extras nu este foarte semnificativă. Cei care comit astfel de ilegalități sunt oameni de rând, care muncesc prin preajmă.
„Tăieri ilicite în raza întreprinderii se mai întâmplă, în anul 2023, am avut 27 de metri cubi total tăieri ilicite, constatate prin procese verbale, acte de revizie. Contravenienții majoritatea au fost depistați. În cele mai multe cazuri omul merge la cotă, sau la lucru pe câmp și mai taie un arbore, doi, cam așa. - Dar nu observați masiv să vină să taie? - Nu, nu avem așa. Mulțumim că nu avem mai multe și ne implicăm cu toții permanent și facem razii de noapte, în zilele libere de sâmbătă, duminică, facem grupe mobile în comun cu Poliția, cu Ecologia, cu Poliția de Frontieră”.
Întreprinderea silvică Nisporeni are în jur de 100 de angajați, dintre care o treime sunt pădurari. Suprafața pădurilor gestionată de întreprindere este de 13.740 de hectare.
Un reportaj de Veronica Gherbovețchii
Imagine și montaj de Vlad Glinjan