Comisia Europeană urmează să recomande marţi ca blocul comunitar să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040, un obiectiv care va pune la încercare apetitul politic al Europei pentru continuarea combaterii schimbărilor climatice înainte de alegerile europarlamentare, transmite Reuters.
Potrivit recomandărilor Executivului comunitar, consultate de Reuters, UE va sprijini o ţintă vizând reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% comparativ cu nivelurile din 1990.
Obiectivul propus pentru 2040 îşi propune să menţină ţările UE pe o traiectorie între actualele obiective climatice din 2030 şi obiectivul pe termen lung referitor la neutralitatea emisiilor în 2050.
Elaborat pe fondul protestelor fermierilor din întreaga Europă şi a opoziției politice față de unele legi ecologice ale UE, planul se va concentra pe menținerea sprijinului public și a industriilor europene.
„Pentru a putea continua Green Deal-ul european în deceniul de până în 2040, va fi necesară o atenţie suplimentară acordată condiţiilor care vor permite firmelor şi cetăţenilor să stăpânească tranziţia”, se arată într-o variantă preliminară a planului UE consultată de Reuters şi care ar putea să sufere modificări înainte de publicare.
Propunerea de marți va da startul dezbaterii politice privind obiectivul, dar va fi de competența noii Comisii Europene, formată după alegerile europene din iunie, să facă o propunere juridică finală.
Agenda europeană privind clima intră într-o fază politică dificilă, deoarece începe să atingă sectoare sensibile, cum ar fi agricultura, iar industriile tradiționale se confruntă cu o concurență acerbă din partea Chinei în domeniul tehnologiilor ecologice.
Proiectul prevedea că sectorul agricol ar urma să fie nevoit să îşi reducă emisiile non-CO2 cu 30% până în 2040, faţă de nivelul din 2015, însă mai mulţi oficiali europeni au sugerat luni că acest obiectiv, pentru un sector delicat din punct de vedere politic, ar putea fi eliminat în documentul final.
Un al doilea document al UE, care urmează să fie publicat tot marți, va prezenta planurile de captare și stocare a sute de milioane de tone de emisii de CO2 până în 2050 - unul dintre numeroasele domenii care necesită investiții uriașe în noi tehnologii.