Continuarea şi consolidarea relaţiilor strategice cu România în toate domeniile sunt prioritare pentru Republica Moldova, care va valorifica această deschidere şi acest parteneriat strategic pentru a se apropia de România şi, astfel, de Uniunea Europeană, a declarat noul ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, vicepremierul Mihai Popşoi, într-un interviu pentru Agerpres. Popșoi a mai subliniat că România este un partener de încredere, care ajută R. Moldova inclusiv în dosarul de integrare europeană și în domeniul securității.
Aflat la Bucureşti în prima sa vizită externă oficială de la preluarea mandatului, noul şef al diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor fi deschise cât mai curând, după ce în luna decembrie liderii statelor membre ale UE au dat undă verde începerii acestor discuţii.
„Noi suntem încrezători, graţie relaţiilor bune pe care le avem şi sprijinului consensual în rândul tuturor marilor partide europene faţă de Republica Moldova. Am văzut acest lucru de fiecare dată în Parlamentul European, atât Stânga, cât şi dreapta Renew, Verzii, până şi conservatorii, în mare parte, au oferit sprijin de fiecare dată Republicii Moldova. Avem un parteneriat foarte strâns şi apropiat cu delegaţia României în Parlamentul European. Am avut onoarea de a conduce comitetul parlamentar de asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană, iar omologul din partea Parlamentului European era Siegfried Mureşan, un parteneriat solid. Şi astăzi m-am convins de acest parteneriat în discuţiile cu premierul Ciolacu, cu preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, cu domnul Corlăţean şi cu doamna ministru Odobescu. Vom valorifica în continuare această deschidere, acest parteneriat strategic, aceste relaţii frăţeşti, astfel încât să apropiem în mod cât se poate de tangibil Republica Moldova de România şi, astfel, de Uniunea Europeană”, a declarat Mihai Popșoi.
În acelaşi interviu, şeful diplomaţiei moldovene a evidenţiat importanţa soluţionării paşnice a diferendului transnistrean şi, în acest context, noile oportunităţi ce vor apărea prin definitivarea integrării europene a Republicii Moldova. El a insistat că poziţia cea mai problematică este cea a Federaţiei Ruse, care de 30 de ani menţine trupe pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida nenumăratelor insistenţe ale autorităţilor de la Chişinău şi ale comunităţii internaţionale, dar şi a angajamentului public internaţional asumat de Moscova la Summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
Mihai Popşoi a menţionat că în ultimii ani au avut loc încercări de subminare a stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova, cărora până acum le-a făcut faţă. „Suntem siguri că atât graţie reacţiei instituţiilor Republicii Moldova, cât şi graţie colaborării cu partenerii noştri internaţionali, în primul rând România, vom continua să facem faţă acestor provocări”, a mai spus ministrul de externe moldovean.
Interviul poate fi urmărit mai jos sau citit pe Agerpres.