Președintele României, Klaus Iohannis și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola au discutat miercuri, 7 februarie, la Strasbourg, despre parcursul european al Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției române, liderul de la Cotroceni și președinta Parlamentului European au căutat soluții privind modul în care UE poate sprijini Republica Moldova pe calea integrării în Uniunea Europeană.
„În primul rând, trebuie să-i integrăm pe cei care vor să fie alături de noi și pe cei pe care noi îi vrem alături - Ucraina, Moldova, Balcanii de Vest și dintre care unii încearcă să devină parte din Uniune deja de 20 de ani. Pe bune? Îi vrem? Dacă da, atunci să îi primim. Dacă nu, să le spunem că nu se poate. Dar această tergiversare, știți foarte bine, nu îmbunătățește niciodată lucrurile.
Cumva legat de ceea ce spuneam, mai este și felul în care ne purtăm cu ceilalți, este ceea ce numim politică externă. Nu avem o politică externă unică, nu-i așa ? Este ciudat, nu e așa? Avem atâtea politici externe câte state membre și poate chiar mai multe, aveți dreptate.
Și poate acesta este motivul pentru care greutatea politicii noastre externe este cu mult, mult mai mică decât greutatea noastră economică, ceea ce nu este bine pentru noi, pentru că politica economică și politica externă trebuie să meargă mână în mână”, a subliniat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a dat asigurări că România este puternic implicată în sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, intens afectată de criza din regiune. Președintele român a subliniat că UE ar trebui să se concentreze în continuare asupra securității și apărării europene.
În 23 iunie 2023, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În 14 decembrie 2023, Consiliul European a dat aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană.