Circa 40 de fermieri au ieșit astăzi să protesteze la Cahul. Ei și-au parcat tractoarele pe marginea drumului care duce spre Cantemir și spun că nu vor pleca nicăieri până statul nu le va accepta revendicările. Aceștia se plâng că nu au bani pentru a începe lucrările de primăvară. Ministrul Vladimir Bolea ridică din umeri și declară că autoritățile au făcut tot ce le stă în puteri. Astăzi cabinetul de miniștri a decis decontarea despăgubirilor provocate de secetă în 2022, doar că pentru un număr limitat de agricultori.
Fermierii și-au parcat tractoarele în preajma localității Andrușul de Jos, pe traseul Cahul - Cantemir. Ei spun că astăzi au protestat pașnic, dar dacă nu vor fi auziți în următoarele zile vor recurge la blocarea traseului.
„Iaca a venit primăvara, noi trebuie să ieșim în câmpuri să muncim. Bani de motorină nu avem, bani de îngrășăminte nu avem. Suntem la limită, dar statul nu vine cu propuneri. Se tot vorbea de motorină. Până în ziua de azi nu am primit niciun litru.”
„Măi, uitați-vă și la agricultori. Au făcut comisie, au mers pe deal. Au făcut așa un teanc de hârtii și gata mai mult nimic. S-au pus toate hârtiile acolo. Am scos 600 de kilograme de răsărită, nici sămânța nu am întors-o înapoi.”
Agricultorii cer autorităților să introducă un moratoriu la calcularea penalităților de către bănci pentru fermierii care întârzie să-și achite ratele și vor alocarea compensațiilor de cel puțin două mii de lei la hectar pentru culturile de porumb și floarea-soarelui. Aceștia spun că nu vor pleca din drum, până nu le vor fi îndeplinite condițiile.
„Sunt vreo patruzeci și ceva de tractoare. Văd că mai apar băieți. O mare parte au fost întoarse înapoi de polițiști pentru că nu aveau revizia tehnică. Până mâine o să le facă și o să apară în rândurile noastre. Nu plecăm nicăieri. Așteptăm fapte concrete de la Guvernare. Cum ieșim din situația creată la ziua de azi. Acestea sunt revendicările noastre. Sunt reale.”, fermier din Cahul, Gheorghe Jurcanu.
Astăzi Guvernul a aprobat alocarea a 50 de milioane de lei din bugetul de stat pentru 400 de agenți economici care au înregistrat pierderi semnificative în urma secetei din 2022 și a grindinei de anul trecut. De ajutor vor beneficia inclusiv circa 180 de fermieri din Cahul, spune Vladimir Bolea. Pentru asta, agricultorii vor trebui să prezinte actul de constatare a prejudiciului emis de Comisiile pentru Situații Excepționale raionale.
„- Se începe de la o mie de lei până la 2500 de lei. În funcție de gradul de afectare de secetă. Venim cu măsuri reale pentru a-i susține financiar. - Am vorbit cu ei și după acest anunț cu suma de 50 de milioane. Agricultorii spun că nici asta nu este suficient. - Categoric, dar atât se poate.”
Totodată, fermierii așteaptă cele patru mii de tone de motorină din România, care le-au fost promise încă în luna iulie 2023.
„Este decizia Guvernului român acum. Trebuie să schimbe din 23 în 24 în acte. În Moldova practic totul este pregătit pentru recepționare.”
Anterior Guvernul a alocat 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a compensa parțial creșterea costurilor de producție. Ultimul protest cu tehnica agricolă al fermierilor a avut loc în decembrie 2023. Atunci peste 150 de tractoare au fost parcate în Piața Marii Adunări Naționale. Fermierii au cerut instituirea unui moratoriu la plata penalităților pe care le au față de bănci și 500 de milioane de lei compensații la porumb și floarea-soarelui. Guvernul le-a refuzat solicitările și a creat o comisie care ar trebui să propună soluții pentru agricultorii aflați în dificultate. Până acum, comisia a colectat dosarele, dar nu a înaintat nicio propunere.