Sute de mașini neomologate ce lucrează prin Yandex au fost surprinse pe străzile Chișinăului, spune Asociația Transportatorilor Auto de Taxi (ATAT), care a monitorizat timp de mai multe luni activitatea taximetriștilor moldoveni. Directorul ATAT, Constantin Condrea, a declarat pentru Cutia Neagră PLUS că multe dintre companiile de taxi partenere ale Yandex au înregistrate doar câteva mașini, iar altele prestează ilegal servicii de taxi.
Cutia Neagră PLUS a analizat mai multe companii partenere ale Yandex pe teritoriul Republicii Moldova și a observat că unele dintre acestea declară venituri de milioane, chiar dacă au doar 2-3 angajați. Spre exemplu, compania Raisei Gherciu, RGWB Group, deși a avut doar doi angajați, în 2022, veniturile au fost peste două milioane de lei. Directorul ATAT ne-a prezentat mai multe screen-uri cu șoferi care ar lucra la această companie cu mașini neomologate.
Am apelat-o pe proprietara RGWB Group pentru a o întreba cum este posibil un randament atât de mare din partea celor doi angajați. La telefon ne-a răspuns fiul acesteia, care s-a prezentat ca director-adjunct a companiei.
Victor Gherciu respinge toate acuzațiile și spune că banii câștigați provin și dintr-o altă activitate decât cea de taxi.
„- Eu m-am uitat pe rapoartele dumneavoastră finaciare și am observat că compania este relativ nou înființată, în 2021. Am văzut că în 2022 dumneavoastră indicați venituri de 2,2 milioane de lei moldovenești. În același timp la categoria angajați, indicați doar doi angajați. Voiam să știu, cum e posibil să aveți doar doi angajați și venituri atât de mari? - Compania nu se ocupă doar cu taxiurile. - Păi și aveți în toată compania doar doi angajați? Câți taximetriști aveți atunci? - Nu sunt doar doi angajați, dumneavoastră ceva încurcați”.
Primele semnale de alarmă despre activitatea pe platforma Yandex au fost trase încă din 2017, imediat după ce Yandex a intrat pe piața moldovenească. Agenţia Naţională Transport Auto a depistat mai multe nereguli în activitatea taxiurilor care activau pe această platformă. Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor de atunci, spunea că verificările efectuate de ANTA la mai multe taxiuri Yandex au scos la iveală încălcări flagrante ale Codului Transportului Rutier.
Controalele ANTA au descoperit că mai multe taxiuri care lucrau sub egida Yandex transportau gratuit clienții și în felul acesta distrugeau concurența loială.
Mărturiile unui șofer de taxi: „Am lucrat la mai multe parcuri de taxi, iar directorii niciodată nu m-au văzut”
Ion, pseudonimul pe care i l-am dat pentru a-i proteja identitatea, a început să lucreze în taxi acum patru ani. A prestat servicii de taxi inclusiv pe platforma Yandex și spune că nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanții companiei la care a lucrat.
„Tu intri și scanezi documentele. Ție îți cer actele, să fie oficial, dar nimeni nu se interesează ce faci tu mai departe. Nimeni nu te vede în față, nimeni nu se interesează cine ești tu, cazier, foaie de parcurs, contor dacă ai. Pe nimeni nu interesa nimic atunci. Poftim! Lucrează și fă bani cât dorești. Principalul ei să-și ia comisioanele lor și atât. Eu îmi puneam banii pe aplicație, de acolo mi se scoteau comisioanele pe care trebuia să le dau parcului de taxi. Eu am lucrat la mai multe parcuri de taxi, iar directorii parcurilor niciodată nu m-au văzut”, ne-a relatat taximetristul.
„Yandex tolerează ilegalitățile”
Legislația moldovenească spune că fiecare automobil care prestează servicii de taxi trebuie să aibă taxometru înregistrat, o asigurare obligatorie specială destinată taxiurilor. Ulterior, compania de taxi este obligată să achite taxa locală pentru prestarea serviciilor și alte taxe oficiale stipulate în Codul muncii, lucru care însă de multe ori nu se întâmplă.
Directorul Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, Constantin Condrea, acuză Yandexul că tolerează pe cei care nu respectă obligațiunile menționate mai sus, ceea ce creează o concurență neloială pentru prestatorii locali de servicii de taxi:
„O problemă majoră este concurența neloială. Ea constă în faptul că la moment, pe piața taximetriei se tolerează activitatea ilegalilor, a oamenilor care nu sunt înregistrați oficial în câmpul de muncă în domeniul taximetriei. Astfel nu se achită impozite, automobilele pe care lucrează astfel de persoane nu sunt înregistrate în ROTR (registrul operatorilor de transport rutier). De fapt, ei (Yandex) declară că lucrează numai cu companiile oficiale, dar în practică vedem că nu-i nicio problemă ca un taximetrist, sau oricine care nu are competențele necesare, mâine poate să presteze servicii de taxi. Compania înregistrată oficial de exemplu achită impozitele la stat pentru fiecare șofer, are cheltuieli care țin de taxele locale, asigurarea, care la taximetriști începe de la 8500 de lei. Cei care lucrează neoficial nu au aceste cheltuieli”.
FISC-ul pierde anual zeci de milioane de lei din activitatea de taxi
Alex Trubca, unul dintre autorii modificărilor la Codul Transportului rutier, declara, acum jumătate de an, că statul ratează anual zeci de milioane de lei din activitatea taximetriștilor ilegali: „Din informațiile pe care le am eu de la Serviciul Fiscal de Stat, astăzi, zilnic, în Chișinău sunt fiscalizate în jur de 6-7 mii de curse de taxi. Media zilnică în Chișinău este de circa 60 de mii. Practic 90% din curse nu sunt fiscalizate! Sistemul fiscal al nostru nu-i vede. Este vorba despre 700 de mii de lei pe zi, zeci de milioane de lei pe an”.
Constantin Condrea spune însă că situația pe piața taximetriei nu s-a schimbat de când au intrat în vigoare noile modificări la legislație: „După 13 decembrie au fost efectuate niște controale prin care au fost depistate 148 de mașini care lucrau prin aceste platforme, dar nu erau înregistrate oficial. Mașinile acestea au lucrat în regim de taxi, neavând actele permisive și nefiind înregistrate în registrul operatorilor de transport. Numărul acestor operatori de taxi a fost depistat timp de două săptămâni de controale. Această informație am prezentat-o organelor constatatoare, pentru a vedea de ce nu este respectată legislația în vigoare”.
Alex Trubca constată și el că aplicarea în practică a noilor modificări legislative lasă de dorit: „Legea-i scrisă, parcă e scrisă bine, împreună cu dânșii (n.r. companiile de taxi), dar din păcate nu lucrează. Am avut o ședință vinerea trecută cu toți factorii de decizie. Cumva am contatat anumite lacune în implementarea legii de către organele executive. Ceea ce am constatat noi că, dincolo de cadrul normativ deja aprobat, este nevoie și de un cadru normativ secundar, care să prevadă ce se întâmplă cu cei care nu respectă cadrul normativ. Și să existe o prevedere care să permită blocarea platformelor care sistemic încalcă prevederile legii”.
Agenţia Naţională de Transport Auto ne-a informat că au fost realizate mai multe controale în raza municipiului Chișinău și au fost aplicate zeci de sancțiuni șoferilor care nu respectau legislația: „Agenția Națională de Transport Auto, de la începutul anului 2024, a desfășurat un șir de măsuri de control a transportului rutier, unde au fost supuse controlului diferite vehicule care activau în regim de taxi. Au fost aplicate pedepse după cum urmează: unele încălcări au fost pedepsite cu amenzi până la 800 de unități contravenționale, unor șoferi li s-a suspendat dreptul de a utiliza mijlocul de transport timp de șase luni”.
Purtătoarea de cuvânt de la ANTA mai spune că în ultimile luni a avut loc o creștere semnificativă a numărului de taxiuri înregistrate.
„Conform informațiilor înregistrate în registrul operatorilor de transport rutier, în luna noiembrie, când încă nu erau intrate în vigoare noile prevederi, au fost 163 de solicitări de înregistrare a mijloacelor de transport. În luna decembrie, deja cu noile modificări intrare în vigoare, solicitări de înregistrare au fost 195. Respectiv s-a observat o creștere a numărului de automobile înregistrate în registrul operatorilor de transport”, a declarat Valentina Gîrbu, pentru Cutia Neagră PLUS.
Mai multe detalii despre ce scopuri urmărește, în Republica Moldova, Yandex, compania apropiată lui Putin, afli AICI.