Gata cu „număratul de capete” în Consiliul Municipal Chișinău. După ce sistemul de vot, achiziționat cu 1,2 milioane de lei, s-ar fi „prăfuit” 7 ani la Primărie, pentru că nu ar fi existat un cadru legal, deputații fracțiunii PAS au inițiat un proiect de lege care va reglementa instalarea sistemelor de vot electronice și în consiliile locale.
Potrivit deputatului din Fracțiunea PAS, Victor Spînu, proiectul, privind votul electronic, are drept scop sporirea transparenței și eficienței Administrațiilor Publice Locale din Republica Moldova, dar și un pas semnificativ pentru alinierea la standardele democratice și tehnologice europene.
„Prin introducerea votului electronic ne dorim claritate, reducerea erorilor umane, îmbunătățirea accesibilității pentru toți consilierii și nu în ultimul rând, responsabilizarea în procesul de luare a deciziilor. Acest sistem ne va permite să economisim timp și resurse și să ne asigurăm că fiecare vot este înregistrat și contabilizat”, a declarat Victor Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.
Deputatul susține că proiectul nu vine să oblige investițiile în echipamente acolo unde este un număr mic de consilieri, dar e destinat mai degrabă orașelor și comunelor mai mari. De asemenea, acesta va permite filmarea și transmisiunea în direct a ședințelor de către reprezentanții mass-media, reprezentanții societății civile și oricare cetățean interesat.
„Îndemn Administrația din Chișinău să urgenteze lansarea sistemului de vot în cadrul Consiliului Municipal Chișinău, din considerentul că pentru echipamentul de vot au fost deja cheltuite peste 1,2 milioane de lei, bani locuitorilor din Chișinău, dar care nu au fost valorificați de mai mulți bani, motivându-se lipsa unui cadru legal. Acum implementarea votului electronic poate începe în Capitală”, a menționat deputatul.
Și vicepreședintele Fracțiunii PAS din CMC, Dumitru Ivanov, a menționat că la începutul anului 2017 „actualul primar spunea ca sistemul va fi gata în martie”, iar în 2019 anunța abia despre „finalizarea schiței regulamentului” de implementare a sistemului.
Între timp, a continuat „număratul de capete”, iar la ultima ședință a CMC, nici mâinile nu au mai fost ridicate, președinții de fracțiuni doar au anunțat numărul de voturi.
„Timp de 7 ani de zile, mai mulți exponenți politici ne promiteau că în curând va putea fi mai ușor de urmărit cum votează în cadrul CMC, cum votează consilierii anumite proiecte și vom cine și ce proiect a votat. Acum, după intervențiile necesare la cadrul legal, nu mai este niciun argument de a tărăgăna implementarea sistemului de vot electronic”, a declarat Dumitru Ivanov
După aprobarea proiectului, urmează adoptarea de către Consiliu a regulamentului intern de utilizare a votului electronic și punerea acestuia în practică.
În context, în cadrul unei conferințe de presă, viceprimara Chișinăului Olga Ursu, a făcut astăzi referire la criticile constante ale reprezentanții PAS, la activitatea Primăriei Chișinău.
„Este un lucru demonstrat că cei de la guvernare deviază atenția oamenilor de la problemele grave pe care le are Republica Moldova, inclusiv din domeniul economic. Acest lucru este rezultatul acțiunilor neprofesioniste ale celor care gestionează bugetul și domeniul finanțelor sau, mai bine spus, ale inacțiunilor lor”, a declarat Olga Ursu.