Cromozomii, hormonii sau statura sunt de vină? Speranța de viață a femeilor rămâne a fi mai mare decât a bărbaților la nivel global și a constituit în 2021 - 73,8 ani, comparativ cu - 68,4 de ani, în cazul sexului opus. În Republica Moldova, potrivit BNS, în 2022 speranța de viață a constituit 75,7 de ani pentru femei și 67,1 de ani pentru bărbați. Cauzele acestei discrepanțe rămân o ecuație cu multe necunoscute, iar cercetătorii încearcă să găsească răspunsuri, analizând diverse studii și date privind starea de sănătate a ambelor sexe de pe tot parcursul vieții.
Cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică, arată că în 2022, în Republica Moldova, durata medie de viață a constituit 71,4 ani, în creștere cu 2,4 ani comparativ cu anul precedent și cu 1,5 ani față de anul 2020. Totodată, speranța de viață la naștere pe sexe, a fost de 67,1 de ani pentru bărbați și 75,7 de ani pentru femei. Prin urmare, femeile trăiesc, în medie, cu 8,6 ani mai mult decât bărbații.
Potrivit BNS, această creștere se datorează în mare parte reducerii ratei mortalității generale atât la bărbați, cât și la femei. De asemenea, în anul 2022, s-a înregistrat o „supramortalitate masculină” în cazul deceselor de până la un an, 9,6 decese la 1000 născuți-vii în cazul băieților, față de 8,4 decese la 1000 născuți-vii în cazul fetelor.
Există o serie întreagă de posibile motive pentru care femeile tind să trăiască în medie mai mult decât bărbații, o parte explicată prin diferențele genetice înnăscute dintre sexe, o altă parte derivată din stilul de viață al femeilor și bărbaților, scrie hotnews.ro.
O posibilă explicație ar fi statura diferită a ambelor sexe. Astfel, cu cât un organism este mai mare cu atât crește riscul dezvoltării anomaliilor. În plus, consumul de energie este mai crescut ceea ce poate duce la o deteriorare mai accelerată a organelor și sistemelor.
Un alt motiv ar fi structura hormonală diferită. Or, sexul feminin este caracterizat de prezența estrogenului, pe când cel masculin a testosteronului. Or, estrogenul oferă protecție cardiovasculară și se diminuează doar după intrarea în perioada de menopauză ceea ce face ca femeile să aibă o protecție suplimentară de aproximativ 10 ani față de bolile cardiovasculare comparativ cu bărbații.
De-a lungul timpului, specialiștii au observat că la reprezentanții sexului masculin, ritmul de dezvoltare a lobului frontal al creierului, responsabil pentru evaluarea riscurilor unei acțiuni și luarea deciziilor, este mai lent decât la femei. Astfel, acesta ar putea fi un posibil motiv pentru implicarea în situații riscante mai degrabă a băieților decât a fetelor.
Totodată, femeile se îngrijesc mai bine de sănătatea lor mentală, având un cerc mai larg de prieteni și mai multe conexiuni sociale decât bărbații. Un studiu al Universității Brigham Young a arătat faptul că persoanele care au legături sociale durabile au un risc cu 50 % mai mic de deces decât cele care au tendința să se izoleze.
Și nu în ultimul rând, femeile au doi cromozomi X, iar bărbații doar unul. Structura genetică a celor două sexe ar putea fi o explicație pentru speranța de viață diferită. În acest context, mutațiile genetice sau anomaliile de la nivelul unui cromozom X pot fi compensate la femei printr-o informație genetică nealterată de la nivelul celuilalt cromozom.
Dacă în privința structurii genetice și hormonale nu se poate acționa deocamdată, adoptarea unui stil de viață sănătos este accesibilă oricui și este de dorit, mai ales în cazul persoanelor care au în familie cazuri de boli cardiovasculare, diabet sau cancere.
Astfel, pentru a-și prelungi speranța de viață, bărbații ar trebui să adopte câteva reguli simple, care pot reduce riscul de deces, precum: menținerea greutății optime, adoptarea unei diete echilibrate, combaterea sedentarismului prin mai multă mișcare, combaterea stresului, respectarea regimului de somn, vizita anuală al medic, evitarea fumatului, excesului de alcool și a substanțelor interzise.