/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri cu rachete la Harkov. Kievul susține că a preluat controlul luptei la frontiera regiunii

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 716: Atac cu drone, schimb de prizonieri și medalia lui Zalujnîi. Putin amenință SUA

09 februarie 2024, ora 17:06

Ucraina şi Rusia au anunţat că au schimbat 100 de prizonieri de război din fiecare tabără, la o săptămână după ce alte sute de soldaţi au fost schimbaţi în urma unui acord de acelaşi fel. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei şefului Direcției Principale de Informaţii (GUR) din cadrul Ministerului Apărării de la Kiev. De asemenea, printr-un alt decret prezidențial, Zelenski i-a acordat titlul de Erou al Ucrainei fostului comandant-şef al Forţelor Armate Valeri Zalujnîi, demis din funcție pe 8 februarie.

Vorbind în primul său interviu cu o figură mediatică occidentală de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Putin a părut să semnaleze pentru prima dată că Washingtonul și Moscova sunt implicate în discuții de pace pe canale secundare cu privire la războiul din Ucraina. Totodată, Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei", notează NewsWeek.

UPDATE  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a efectuat o inspecţie la un post de comandament al forţelor ruse implicate în operaţiuni în Ucraina. Acesta a primit rapoarte despre situaţia pe front şi le-a mulţumit militarilor pentru "acţiuni ofensive reuşite pe majoritatea axelor şi cucerirea unor poziţii mai avantajoase", anunţă într-un comunicat armata rusă, care nu precizează data sau locul vizitei lui Şoigu.

UPDATE Acoperișul unui bloc de apartamente cu șase etaje a luat foc vineri dimineață în capitala Rusiei. Incendiul s-a extins la mai multe clădiri, pe o suprafață de peste 4.000 mp. Nu s-au înregistrat victime, dar aproximativ 400 de persoane au fost evacuate. Două elicoptere Ka-32 au sprijinit intervenția pompierilor, iar extinderea flăcărilor a fost limitată, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență. Imobilul rezidenţial care a luat foc este situat în nord-vestul Moscovei și a fost construit în anii '50. Blocul este locuit de descendenţi ai multor scriitori şi alţi membri ai intelectualităţii ruse.

UPDATE Autorităţile ucrainene lucrează la un plan, care include creşterea emisiunilor locale de obligaţiuni, majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, pentru a acoperi gaura din buget şi a beneficia în continuare de finanţare de la FMI, în cazul în care ajutorul american vital va rămâne blocat. Potrivit unor surse Bloomberg, oficialii ucraineni intenţionează să propună acest plan misiunii FMI care va veni în vizită la Kiev săptămâna următoare. FMI urmează să revizuiască acordul de împrumut cu Ucraina, revizuire care va începe la finele acestei luni şi ar putea conduce la deblocarea unei tranşe de 900 de milioane de dolari.

UPDATE Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a condamnat vineri interviul luat preşedintelui rus Vladimir Putin de jurnalistul conservator american Tucker Carlson, considerându-l „o încercare incontestabilă” de a legitima agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia, transmite EFE, preluată de Agerpres. „Orice conversație/interviu cu entitatea (sic) Putin este o încercare incontestabilă de a legaliza ‘regulile canibalului rus’ (asasinate în masă, violenţă exemplară, confiscarea/furtul proprietăţilor altor, distrugere) în tradiția politică occidentală”, a scris pe contul său de socializare X Podoliak, cunoscut pentru mesajele sale filosofice privind problemele politice actuale şi care acționează adesea ca purtător de cuvânt neoficial al administraţiei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Podoliak a adăugat că „încercarea” lui Putin de a „justifica” genocidul ucrainenilor nu schimbă realitatea războiului şi nici nu „readuce Rusia la civilizație”.

UPDATE Noul comandant șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a pledat vineri, în primul său mesaj public în această calitate, pentru „schimbare și perfecționare mijloacelor și metodelor” pentru a respinge invazia rusă, scrie Adevărul.

UPDATE Dmitri Medvedev, fost președinte, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, l-a acuzat pe Sîrski, care nu a servit în armata Rusiei post-sovietice, că și-a încălcat jurământul de ofițer, relatează HotNews.

UPDATE Înlocuirea generalului ucrainean Valeri Zalujnîi cu Oleksandr Sîrski în funcția de comandant-şef al armatei ucrainene nu va schimba cursul conflictului cu Rusia, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează AFP, scrie Agerpres.

UPDATE Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz se întâlnesc, vineri, la Washington, pentru a discuta blocajul financiar al Washingtonului pentru Ucraina, notează Associated Press.

UPDATE Este incert deocamdată ce anume va schimba numirea de la vârful armatei, într-un moment în care Kievul este de fapt aproape total dependent de un ajutor militar occidental care nu mai vine, scriu Kyiv Independent, The Economist și The Guardian. Numirea lui Oleksandr Sîrski, șeful forțelor terestre, în fruntea armatei ucrainene, în locul apreciatului general Valeri Zalujnîi, vine într-un moment crucial al războiului, în care Kievul se află în dificultate, în criză de militari și muniție, în fața unei Rusii care este mai bine echipată și care a preluat inițiativa pe front.

UPDATE Putin a amenințat Statele Unite cu un război mondial care va "aduce omenirea pe marginea prăpastiei" în cazul în care soldații americani vor "pune piciorul să apere Ucraina". Declarațiile dictatorului de la Kremlin au fost făcute în cadul interviului lui Tucker Carlson, scrie NewsWeek.

UPDATE Avionul de transport militar Il-76, prăbușit pe 24 ianuarie în regiunea rusă Belgorod, a fost doborât de o rachetă trasă de sistemul Patriot, au declarat mai multe surse citate de New York Times. Oficiali americani nu vor comenta public accidentul aviatic sau cauzele producerii acestuia, dar au recunoscut, sub protecția anonimatului, că informațiile despre folosirea unei rachete Patriot sunt adevărate, iar la bordul aeronavei se aflau, cel mai probabil, prizonieri de război ucraineni, scrie New York Times.

UPDATE Ucraina a revendicat vineri un atac cu drone lansat în cursul nopţii asupra a două rafinării de petrol din Rusia, în regiunea Krasnodar din sud, în timp ce Ministerul Apărării rus a spus că a neutralizat 19 dintre aceste dispozitive.

UPDATE Președintele rus Vladimir Putin consideră că invazia la scară largă a țării sale în Ucraina s-ar putea încheia în câteva săptămâni - dacă Occidentul ar înceta să mai ajute Kievul să se apere, nu-și amintește când a vorbit ultima dată cu omologul său american Joe Biden și susține că a avut o„relație personală” cu predecesorul său Donald Trump. Afirmațiile au fost făcute într-un interviu de două ore pe care președintele rus l-a acordat fostului prezentator de la Fox News Tucker Carlson, publicat joi pe site-ul comentatorului de extremă dreapta, relatează presa internațională.

UPDATE Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că nu existau prizonieri de război ucraineni în avionul Il-76 care s-a prăbușit lângă Belgorod, transmite BBC.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 910 soldați, 2 tancuri, 22 de alte blindate de luptă, 24 de tunuri, 1 lansator multiplu de rachete, 38 diferite vehicule și 4 echipamente speciale.

UPDATE Vladimir Putin a repetat teza „Ucraina, stat artificial” într-un interviu de peste două ore cu controversatul comentator politic american Tucker Carlson și a susținut că nu a discutat niciodată cu premierul ungar Viktor Orban asupra posibilității de a avea o parte din Ucraina, notează Adevărul.

UPDATE Fermierii polonezi au blocat vineri drumurile din întreaga ţară precum şi punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, demarând o grevă generală care va dura o lună.

UPDATE  Versiunea completă, care are o durată de peste două ore, a interviului realizat cu președintele rus Vladimir Putin de către jurnalistul american Tucker Carlson a fost postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale a Kremlinului de la Moscova. În afară de înregistrarea video a interviului, a fost publicată și o transcriere a conversației în limba rusă. La rândul său, Carlson a postat interviul realizat cu Putin, cu traducere simultană în limba engleză, pe platforma sa video Tucker Carlson Network și pe rețeaua de socializare X. Numărul de vizionări ale înregistrării video de pe rețeaua de socializare X a depășit deja 50 de milioane. Într-un rezumat al interviului, Carlson a susţinut că discuţia a avut loc pe 6 februarie, la Kremlin. În mai bine de două ore, Putin a răspuns la aproape 60 de întrebări. Principalul subiect al interviului a fost aşa-zisa operațiune specială militară rusă din Ucraina – premisele ei, desfăşurarea și posibilitățile unei reglementări pașnice, precum și relațiile cu Occidentul, potrivit Rador.

UPDATE Rusia a lansat în cursul nopții 16 drone asupra Ucrainei, apărarea aeriană distrugând 10 dintre ele, a anunțat vineri armata ucraineană. Autoritățile civile ucrainene au afirmat că dronele au avariat „exclusiv infrastructura civilă” în regiunea estică Harkov, fiind rănită o persoană.

UPDATE Cancelarul german va fi primit vineri de Joe Biden, și se așteaptă ca Olaf Scholz să insiste asupra necesității stringente de a crește ajutorul militar acordat Ucrainei, notează AFP.

UPDATE Un incendiu major a izbucnit în seara zilei de joi, 8 februarie într-o clădire rezidențială uriașă din nord-vestul Moscovei. Focul uriaș a determinat evacuarea a aproximativ 400 de persoane, au declarat autoritățile ruse, potrivit Ziare.com.

UPDATE Interviul luat de Tucker Carlson lui Vladimir Putin nu a fost lipsit de momente stânjenitoare, unul dintre acestea fiind chiar un atac al liderului de la Kremlin asupra celui care îl intervieva. Putin a făcut glume seama lui Carlson, evocând un episod din biografia acestuia, când a încercat - fără succes - să devină spion CIA, potrivit Digi24.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat vineri că forțele rusești au avut succes în majoritatea zonelor de luptă din Ucraina și a cerut operațiuni de recunoaștere mai profunde și mai active, potrivit agenției de presă Interfax. Ministerul a precizat că Șoigu a făcut declarația la o întâlnire cu comandanții grupului de armate „Vest", unde a apărut alături de șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. De menționat că Gherasimov nu mai fusese văzut în public de la sfârșitul anului trecut, fapt ce a declanșat o mulțime de speculații, inclusiv că ar fi murit.

UPDATE Putin spune că a discutat cu Bill Clinton despre aderarea Rusiei la NATO. Vladimir Putin i-a oferit o informație interesantă jurnalistului american Tucker Carlson în interviul pe care i l-a oferit acestuia și care a fost publicat joi seară.

UPDATE Interviul lui Putin pare oportun să corodeze și mai mult sprijinul SUA pentru Ucraina. Acesta i-a oferit joi seară președintelui rus o oportunitate de aur de a eroda și mai mult probabilitatea ca SUA să mai acorde fonduri pentru Ucraina. Iar totul a fost calculat la milimetru, el fiind difuzat de Tucker Carlson la o oră de maximă audiență peste ocean (dar și în Europa), chiar cu o jumătate de oră înaintea evenimentului sportiv numărul 1 din SUA, Super Bowl 2024, potrivit Business Insider.

UPDATE Audiențele lui Tucker Carlson au doborât recorduri, dar a fost concediat brusc de Fox News în luna aprilie a anului trecut. Acum, Carlson a devenit primul jurnalist occidental care l-a intervievat pe Vladimir Putin de când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, scrie Digi24.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 714: Kievul, bombardat de rachete în această dimineață. Cel puțin 6 persoane au fost rănite
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 715: Odesa, atacată cu drone. Kievul cere urgentarea livrărilor de obuze de artilerie
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare

Cel mai tânăr soldat rus, care a murit pe frontul din Ucraina, înmormântat în satul natal. Nu avea nici 18 ani

missing
25 mai 2024, ora 10:41

Soldatul Danil Ermolenko, născut în 2006, a fost înmormântat în regiunea Sverdlovsk. Potrivit jurnaliştilor ruși, el este cel mai tânăr dintre soldaţii ruşi ucişi în Ucraina, scrie site-ul independent de știri Meduza și Libertatea.

În satul Verhnii Bugaliș din regiunea Sverdlovsk, a fost înmormântat un tânăr de nici 18 ani din batalionul motorizat de pușcași, Danil Ermolenko, care a murit în Ucraina. Administrația raionului a publicat o fotografie de la înmormântare pe VKontakte, iar Mediazona a atras atenția asupra postării. După cum notează jurnaliștii, Ermolenko s-a dovedit a fi cel mai tânăr de pe lista victimelor, care este realizată de Mediazona împreună cu Serviciul de limbă rusă al BBC și de voluntari. Mediazona clarifică faptul că au mai fost anunțate decesele unor soldați de 18 ani care au murit în Ucraina, dar Ermolenko este cel mai tânăr dintre ei, fiind născut pe 1 august 2006, deci, practic, nici nu împlinise 18 ani.

În mai, canalul de Telegram „Nu mă aștepta din Ucraina” ar fi publicat apeluri de la rudele decedatului. Aceștia spuneau că Ermolenko a fost repartizat într-un detașament de asalt, iar pe 6 aprilie a plecat într-o misiune de luptă în satul Berdichi, regiunea Donețk, după care n-au mai avut niciun semn de la el. La începutul lunii mai, Ministerul Apărării a anunțat capturarea acestui sat de către armata rusă.

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram