Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 927: Atac la Kiev, explozii în Rusia, rachete din Iran și film scandalos! CIA: Amenințări fără precedent

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 720: Turneul lui Zelenski și veste bună din SUA. Ucraina mulțumește României

13 februarie 2024, ora 17:09

Cu două săptămâni înainte de intrarea în cel de-al treilea an al războiului ruso-ucrainean, tensiunile continuă. Președintele Volodimir Zelenski ar putea vizita în curând mai multe capitale vest-europene pentru a cere mai mult ajutor pe fondul încetinirii finanțării SUA, în timp ce Rusia „obține avantaje” datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus.

Ucraina anunță că în noaptea de luni spre marți a distrus 16 din cele 23 de drone lansate de forțele ruse asupra teritoriului său și că în ultimele 24 de ore, pe front, au avut loc 84 de ciocniri militare, cele mai multe în direcția Mariinka din regiunea Donețk.

UPDATE Senatorii americani au votat, marţi dimineaţă, un proiect de lege care prevede deblocarea unui ajutor extern în valoare de 95,34 miliarde de dolari, ce cuprinde asistenţă financiară destinată Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Proiectul de lege merge la Camera Reprezentanţilor. 

UPDATE  În videoclipul care însoţeşte mesajul sunt imagini de la demonstraţii pro-ucrainene din România, de la întâlniri ale preşedinţilor Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski în timp ce-şi dau mâna. Acestea alternează cu mesaje pe care scrie în engleză: "România este unul dintre cei mai apropiaţi vecini ai noştri şi unul dintre partenerii care ne-au susţinut cel mai mult", "România a trimis Ucrainei 15 pachete de ajutor militar", "Ne va antrena piloţii pe noile avioane F-16". Sunt prezentate și imagini cu vehicule militare şi cu sisteme de rachete antiaeriene. Clipul folosește ca fundal sonor melodia patriotică "Trăiască România". Apar, de asemenea, imagini din februarie 2022 cu refugiaţi, Stratcom reamintind: "România a găzduit zeci de mii de refugiaţi". "Ucraina nu va uita niciodată generozitatea vecinului nostru. Mulţumesc, România".

UPDATE Centrul pentru Comunicare Strategică, o organizație oficială a guvernului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a publicat un material de mulțumire la adresa României, inclusiv pentru cele 15 convoaie cu ajutoare militare. "Nu doar graniţa comună, ci şi istoria comună dintre România şi Ucraina reprezintă fundamentul parteneriatului nostru de o viaţă. Le mulţumim prietenilor noştri români pentru că ne-au fost alături încă de la început în lupta împotriva tiraniei. Ucraina vă va susţine întotdeauna", este mesajul postat de Stratcom Center pe X.

UPDATE Rusia a atacat, marți, cu rachete și drone orașul Dnipro din centrul Ucrainei, avariind o centrală electrică și întrerupând alimentarea cu apă a unor zone rezidențiale, forţând autorităţile să închidă şcolile şi să evacueze un spital. Orașul cu puțin sub un milion de locuitori a fost atacat de o rachetă și de patru drone care se apropiau dinspre sud, est și nord, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene. Cel mai mare furnizor privat de energie din Ucraina, DTEK, a transmis că o centrală termică a fost afectată semnificativ. Nu au existat victime. Un bărbat de 64 de ani a fost ucis în timpul bombardamentului din zori asupra orașului Nikopol, din regiunea Dnipropetrovsk, iar o casă a fost distrusă, a anunțat Serhii Lîsak, șeful administrației militare locale.

UPDATE Artileria rusă a bombardat marți dimineață 15 sate din regiunea Harkov. Un bărbat de 55 de ani a fost ucis, după ce ferma la care lucra a fost lovită de proiectile, a anunțat Oleh Sîniehubov, șeful administrației militare regionale. După câteva ore, rușii au bombardat orașul Vovceansk, iar o femeie a murit și alta a fost rănită.

UPDATE Trupele ruse au renunțat la atacurile în "valuri umane" asupra pozițiilor ucrainene din Avdiivka și au trecut la grupuri mai mici de asalt susținute de aviație, a spus Dmitro Riumșîn, comandantul Brigăzii 47 Macanizate a Ucrainei. Rusia nu mai are suficiente trupe în jurul acestui oraș aflat la numai 8 kilometri de regiunea ocupată Donețk pentru asalturi continue și masive cu soldați nepregătiți și slab echipați, iar acum folosește grupuri de sabotaj și unități de asalt "Z" ale armatei și unități "V" formate din infractori amnistiați, a mai spus Riumșîn.

UPDATE O analiză preliminară arată că Rusia a lovit săptămâna trecută Kievul cu racheta hipersonică Zircon, aceasta fiind prima utilizare a acesteia în război. Oleksandr Ruvin, directorul Institutului de cercetare ştiinţifică şi criminalistică de la Kiev, a anunţat finalizarea analizei preliminare a fragmentelor de rachetă provenite din atacul rusesc din 7 februarie. El a inclus o înregistrare video a resturilor de rachete, care arată marcaje specifice. "Vedem elemente caracteristice rachetei 3M22 Zircon. Părţi şi fragmente ale motorului şi ale mecanismelor de direcţie au marcaje specifice", a arătat Ruvin. Atacul din 7 februarie a ucis cel puţin cinci persoane şi a avariat clădiri rezidenţiale şi infrastructura energetică de la Kiev. Racheta Zircon are o rază de acţiune de 1.000 km şi o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit Rusiei. Viteza sa hipersonică ar putea însemna un timp de reacţie mult redus pentru apărarea aeriană şi o capacitate de a ataca ţinte mari, adânci şi întărite.

UPDATE  Peste 10.000 mp de teren au fost contaminați în urma bombardamentului de sâmbătă noaptea din Harkov, când o dronă a lovit un depozit petrolier în care se aflau 3.800 mc de combustibil. Explozia a provocat o scurgere masivă de combustibil, iar incendiul rezultat a cuprins 15 locuințe, a declarat primarul orașului, Ihor Terekov, citat de Kiev Independent. Cel puțin șapte persoane au murit, inclusiv o familie cu trei copii, iar 57 de oameni au fost răniți.

UPDATE Poliţia rusă a trecut-o pe lista persoanelor căutate pe Kaja Kallas, premierul Estoniei. Alături de ea figurează un secretar de stat estonian și ministrul Culturii din Lituania. O sursă de securitate rusă citată de TASS a declarat că cei trei oficiali sunt urmăriţi penal pentru "distrugerea şi deteriorarea monumentelor soldaţilor sovietici" din cel de-Al Doilea Război Mondial. În ultimii ani, mai multe dintre monumentele ridicate de fosta URSS au fost demontate în statele baltice, întrucât aceste state consideră că au fost ocupate de URSS. Kallas a declarat în 2022 că autorităţile estoniene vor demonta între 200 şi 400 de astfel de monumente.

UPDATE În ultimele 24 de ore, au avut loc 84 de atacuri rusești în Ucraina, rușii efectuând 113 lovituri aeriene, potrivit Statului Major ucrainean. Noaptea trecută, rușii au atacat Ucraina folosind 23 de drone de tip „Shahed-136/131”, 16 dintre ele fiind distruse de ucraineni.

UPDATE Şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat luni că economia Rusiei se confruntă în continuare cu factori negativi semnificativi, în ciuda faptului că instituţia a îmbunătăţit recent estimarea privind creşterea economică, transmite CNBC. Economia Rusiei s-a dovedit a fi surprinzător de rezistentă, pe fondul valurilor de sancţiuni occidentale în cei aproape doi ani de când şi-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina. La sfârşitul lunii ianuarie, Fondul Monetar Internaţional şi-a dublat estimarea privind ritmul creşterii economice a ţării în acest an, de la 1,1% cât anticipa în octombrie la 2,6%.

UPDATE Franța, Polonia și Germania au acuzat luni Rusia că a creat o rețea elaborată de site-uri web pentru a răspândi propagandă pro-rusă pentru a submina guvernele lor, avertizând o răspândire în masă a unui astfel de conținut înainte de alegerile europarlamentare din iunie, relatează Reuters. „Suntem într-o perioadă de vulnerabilitate cu alegerile europene și, în ceea ce privește Franța, Jocurile Olimpice”, a declarat ministrul francez de externe Stephane Sejourne, într-o conferință de presă comună alături de omologii din Polonia și Germania.

UPDATE Serviciul de informații din Norvegia a avertizat că Rusia „obține avantaje” în războiul cu Ucraina datorită numărului mare de trupe și materiale furnizate de Iran, China, Coreea de Nord și Belarus. Nils Andreas Stensones, șeful unității de informații militare, a spus că Kievul va avea nevoie de asistență militară occidentală „extinsă” pentru a inversa situația.

UPDATE Kremlinul a negat afirmația Ucrainei conform căreia trupele sale folosesc sistemul Starlink al lui Elon Musk pentru comunicații militare. Purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat că sistemul nu a fost certificat pentru utilizare în Rusia, nici furnizat oficial în Rusia și, prin urmare, nu poate fi utilizat.

UPDATE În ultima zi, pe frontul din Ucraina au avut loc 84 de confruntări militare între forțele Kievului și cele ale Moscovei, cele mai multe ciocniri desfășurându-se în direcția Mariinka din regiunea Donețk, relatează Ukrainska Pravda, citând raportul de marți dimineață al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE Ucraina va produce în acest an mii de drone cu rază lungă de acţiune capabile de lovituri în adâncime pe teritoriul Rusiei şi are deja zece companii producătoare de drone ce pot atinge Moscova şi Sankt Petersburg, a anunţat luni ministrul ucrainean al digitalizării Mihailo Fedorov, informează Agerpres, care citează Reuters. Fedorov s-a referit într-un interviu pentru agenţia de presă britanică la sectorul ucrainean producător de drone de război, în urma valului de atacuri ucrainene cu drone asupra unor instalaţii petroliere ruse în ultimele săptămâni.

/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Istoriile unor profesoare care predau de 50 de ani. Au învățat carte chiar și trei generații. „Unii elevi ne-au adus nepoții”
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Imagini cu drona: Cum a găsit poliția băiatul de 13 ani, dispărut la Soroca
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice
/ULTIMA ORĂ/ Istorie! Ion Basoc a cucerit primul argint pentru Moldova, la Jocurile Paralimpice

/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii

missing
07 septembrie 2024, ora 22:20

Viena este un fel de Mecca pentru toți cei pasionați de operă. Artiștii care ajung să evolueze pe scenele de acolo ating apogeul carierei, pentru că asta înseamnă să fii printre cei mai buni din lume. Dar puțini sunt cei care știu că și Republica Moldova are o contribuție la formarea patrimoniului cultural al Europei. La opera din Viena a cântat Maria Cebotari, renumita „privighetoarea Basarabiei” , dar și instrumentiști moldoveni cu renume mondial. Cu una dintre violonistele de la Chișinău, stabilite la Viena, faceți cunoștință în reportajul ce urmează. 

Faceți cunoștință cu Alexandra Tîrșu, recunoscută la nivel mondial drept una dintre cele mai talentate violoniste ale generației sale. Artista vine din Republica Moldova și cântă pe marile scene la o vioară Stradivarius ce datează din 1717. Aceasta i-a fost oferită de fondul Societății Stradivarius de la Chicago. 

Alexandra Tîrșu este absolventa Universității de Muzică din Viena, una dintre cele mai apreciate instituții de profil din lume. După încheierea studiilor a decis să rămână în capitala austriacă, acolo unde, spune ea, arta e la ea acasă. 

„Viena fiind orașul muzicii, aici se află foarte multe săli de concerte frumoase, vestite și importante. Noi ne aflăm aici, lângă Konzerthaus, unde am și evoluat de mai multe ori. Nivelul muzicii e foarte înalt, mai ales muzică clasică. Mereu poți să te duci la un concert seara, găsești în fiecare sală de concert un star. Este și o susținere mare din partea guvernului, foarte multe finanțe se dau pentru artă, proiecte, pentru cultură. Dacă ne uităm puțin, e un oraș de istorie mare și clar că e cu mult mai ușor să faci muzică aici, unde totul te inspiră. Te-ai dus pe o stradă, acolo a trăit Beethoven, te duci pe alta - acolo a trăit Mozart”, a declarat Alexandra Tirsu.

Acum, Alexandra culege aplauze și ovații pe toate scenele mapamondului, de la Berlin, Hamburg și București până la Seoul, Shanghai și Beijing. Revine, însă, mereu la Viena. 

„În inima Europei, Viena este incontestabil centrul cultural al Austriei și una dintre capitalele mondiale ale muzicii. Operele, concertele și spectacolele de teatru joacă de secole un rol important în viața vieneză, iar mulți compozitori de renume mondial, precum Mozart sau Strauss au trăit și au lucrat în această metropolă. De-a lungul anilor, austriecii au știut să păstreze patrimoniul cultural , dar au lăsat loc și pentru dezvoltare și inovații”.

Mihaela Mocanu, care zilele trecute și-a încheiat mandatul de ambasador în Austria, vorbește cu mândrie despre contribuția artiștilor originari din Republica Moldova la promovarea imaginii țării noastre. 

„Astfel de valori ca Alexandra Tîrșu sau Maria Bunea, Marius Malinețchi sau Marcel Lazăr, care actualmente am înțeles că face concerte în Republica Moldova, și încă avem mulți pe care din economie de timp nu reușesc să le spun numele la toți, aduc o contribuție extraordinară promovării imaginii în Austria, dar totodată și prezentării RM în calitate de țară care aduce valori. RM, cum spuneam, nu este doar un beneficiar al oportunităților UE, dar iată prin artiștii pe care îi avem, RM demonstrează că avem valori care pot aduce contribuție la îmbogățirea diversității culturale europene”, a menționat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Dar nimeni, însă, nu a atins culmile Mariei Cebotari. Născută la Chișinău, la începutul secolului 20, între anii 1930 și 1940, soprana a fost inegalabilă în vremea ei, fiind angajata operei de la Viena până la sfârșitul vieții.

„Deseori eram într-o, nu aș spune că polemică, dar era un fel de concurență între noi, moldovenii și austriecii: cui aparține mai mult Maria Cebotari. Până la urmă am ajuns la înțelegerea că ea ne aparține nouă tuturor, atât timp cât Maria Cebotari a devenit steaua culturii pe care noi, ambele state, le împărtășim”, a declarat ex-ambasadoarea Republicii Moldova în Austria, Mihaela Mocanu.

Cifre oficiale arată că în Austria sunt stabiliți doar o mie de moldoveni. Dar pentru că mulți au ajuns aici cu acte românești, ambasada noastră de la Viena crede că ar fi vorba de o diaspora de patru-cinci mii. Mulți dintre aceștia sunt angajați în cadrul organizațiilor internaționale. 

Current Time 0:00
/
Duration Time 0:00
Progress: NaN%
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin și toată propaganda Moscovei
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi este prima invitată a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață din noul sezon.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Cutia Neagră cu Mariana Rață revine cu un nou sezon la TV8. Mai multe discuții despre cele mai importante subiecte, aflați în curând.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Facem totalurile evenimentelor politice, dar și pronosticuri pentru toamnă. /Invitații de astăzi ai emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață sunt analiștii politici: Igor Boțan și Vlad Kulminski.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Sturza, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ce se întâmplă în structurile subordonate la Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova? La ce nivel a ajuns criminalitatea în Republica Moldova? Despre killerii pe trotinete, atacuri armate în plină stradă și reglările de conturi între grupări criminale vorbim astăzi cu ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Vrem în Uniunea Europeană, dar cât de pregătiți suntem să adoptăm reforme și politici complicate și nepopulare? Drumul spre UE intră pe un făgaș birocratic. Când vom începe să avem fonduri europene, drumuri moderne și salarii ca în UE? Despre asta vorbim azi la Cutia Neagră! Invitați: Doina Gherman, vicepreședintele Parlamentului; Iulian Groza, director executiv Institutul pentru Politici și Reforme Europene.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Rusia pregătește provocări pentru a deturna alegerile din toamnă din Republica Moldova. Miza o reprezintă stoparea procesului de integrare în UE. Ce mijloace și personaje vor fi folosite? Cum se pot apăra instituțiile de stat? Discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Vadim Pistrinciuc, director executiv IPIS; Anatol Țăranu, analist politic.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Securitatea Republicii Moldova, pusă tot mai des la încercare înaintea alegerilor din toamnă. Care este miza și ce riscuri ne pasc, dar și cum sancționăm politicienii și partidele care fac jocul altor state - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Grigore Novac, deputat BCS; Andrian Cheptonar, deputat PAS.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Invitatul din această seară a emisiunii Cutia Neagră este președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
A început febra pregătirilor pentru alegerile și referendumul din toamnă. Cât de pregătiți suntem pentru votul prin corespondență, dar și cum putem face față provocărilor - discutăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață. Invitați: Iurie Ciocan, fost președinte CEC; Pavel Postică, vicepreședinte CEC.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
EXCLUSIV: Interviu pe sfârșit de mandat cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon. Detalii neștiute despre război, amenințări, reforma justiției, dar și noul sediu al ambasadei SUA.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, este invitata de astăzi a emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră cu Mariana Rață.
Cutia Neagră
Cutia Neagră
Trădare de țară? Fugarul Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova și i-a trimis acasă cu MILIOANE DE DOLARI. Cum urmau să fie folosiți banii, dar și ce pericole ne poate aduce “Pobeda” de la Moscova - analizăm astăzi la Cutia Neagră cu Mariana Rață.

/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Coșmar de dimineață, la Botanica: Un bătrân, lovit mortal de o mașină. Șoferul a încercat să fugă
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Viena i-a dat aripi: Povestea moldovencei care strălucește cu o vioară pe marile scene ale lumii
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Incendiu groaznic la Slobozia. Flăcările distrug casele oamenilor și au nimicit animalele domestice
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"
/VIDEO/ #VreauÎnEuropa. Mesajul emoționant al jurnalistei TV8 Mariana Rață: "Pentru mine, Europa înseamnă acasă"

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.